Turkey's military efforts for peace in the Balkans
Türkiye'nin Balkanlarda barış için askeri girişimleri
- Tez No: 137618
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ÜNAL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
 - Anahtar Kelimeler: Military efforts, Turkey's Balkan policy, the Balkans, military relations, Turkey's contributions, peace operations, regional peace and security. Ill
 - Yıl: 2003
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 151
Özet
ÖZET TÜRKİYE'NİN BALKANLARDA BARIŞ İÇİN ASKERİ GİRİŞİMLERİ AKSAÇ, MUSTAFA Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hasan ÜNAL Temmuz 2003 Bu tezde Türkiye'nin Balkanlarda barışa katkıda bulunmak için gerçekleştirmiş olduğu askeri girişimler incelendi. Soğuk savaşın bitmesiyle birlikte, Türkiye'nin çevresinde olağanüstü gelişmeler yaşandı. Türkiye'nin çok yakın çevre bölgelerinde, Balkanlar, Kafkaslar, ve Ortadoğu'da, Sovyetler Birliği ve Yugoslavya'nın dağılmasından, Kuzey Iraktaki otorite boşluğundan, ve bu bölgelerde tarihten gelen çatışmalardan dolayı istikrarsızlıklar ve belirsizlikler ortaya çıktı. Bu şartlar altında, Türkiye kendi güvenliğinin bölgesindeki barış ve istikrarın pekişmesi ve kalıcı hale getirilmesine bağlı olduğunu düşünerek, bölgesel banş ve istikrarın sağlanmasına katkısini, dolaylı olarak da kendi güvenliğini, artırdı. Bu politika vizyonu ile, Türkiye Balkanlardaki bölgesel banş ve istikrarın gelişimine dikkate değer katkılarda bulundu. Tezde, Türkiye'nin Balkanlardaki banş ve istikrara katkılanndan askeri kapsama giren banş gayretleri incelendi. Çalışmada, Türkiye'nin Balkanlarda banş için yaptığı askeri girişimler, ikili ilişkiler, bölgesel ve uluslar arası kapsamlarda ayn ayn incelendi. Sonuç olarak, Türkiye'nin bölgesel istikrardaki rolü ve bölgesel banş ve istikrara katkılannın önemi ortaya kondu. Anahtar Kelime: Askeri girişimler, Türkiye'nin Balkan politikası, Balkanlar, askeri ilişkiler, Türkiye'nin katkılar, banş operasyonlan, bölgesel banş ve güvenlik. IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TURKEY'S MILITRY EFFORTS FOR PEACE IN THE BALKANS AKSAÇ, MUSTAFA M.A., Department of International Relations Supervisor: Asst. Prof. Hasan Ünal August 2003 This thesis analyzes Turkey's military efforts for peace in the Balkans. With the end of Cold War, there have been remarkable changes in Turkey's immediate environment. In the periphery of Turkey, including the Balkans, Caucasus and Middle East have emerged instabilities and uncertainties due to disintegration of the Soviet Union and Yugoslavia, failed state structure in Iraq, and historic grievances in these regions. Under these circumstances, Turkey, considering that her security rests on the promotion and insurance of the peace and stability in her region, increased her contribution to promote regional peace and stability in return to consolidate her security. With this policy vision, in the Balkans, Turkey has made remarkable contribution to the promotion of regional peace and stability. This thesis examines Turkey's peace efforts in the Balkans but the scope of the study is restricted to military efforts. In the study, Turkey's military efforts for peace are examined in the bilateral and regional as well as international framework. As a conclusion, Turkey's stabilizing role and significance of her contribution to peace and stability in the Balkans is clarified.