Cemal Süreya şiirinde kadın ve erotizm
Woman and erotism in Cemal Süreya?s poem
  1. Tez No: 234673
  2. Yazar: ÖZGÜR ÖZMERAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURALİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cemal Süreya, kadın, erotizm, beden, cinsellik, siir, Cemal Süreya, woman, erotism, body, sexuality, poem
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalısmanın konusu Türk edebiyatının en önemli sairlerinden Cemal Süreya'nınsiirlerinde ana izlek olarak görülen ?Kadın? tipleri ve ?ask? bağlamında nesnelesen ?Kadın?tiplerinin, siir kisileriyle girdiği ?erotik? iliskilere dayanan görünümleridir. Hedef, elealdığımız bu izleklerin tematik bir bakıs açısıyla belirlenmesi ve bu yolla genel sonuçlaravarılarak sairin yasadığı dönemle bağlantılar kurulmasıdır.Arastırma, ?kinci Yeni hareketi içinde ele alınan ve Türk siirinin önemli düsün veyazın adamlarından biri sayılan Cemal Süreya'nın siirindeki ana temayı belirlemektir. Sairinyazınsal kaynakları, denemeleri, kendiyle yapılmıs röportajları ve ?Sevda Sözleri? adlıyapıtta toplanmıs tüm siirleri ayrıntılı bir biçimde incelenerek bütün veriler bir veritabanında toplanmıs, bu veriler ısığında karsılastırmalı bir çözümlemeye gidilmistir. Busüreçte ana izlek tezde tanımlanmıs ve sair üzerine yapılmıs diğer çalısmalarla birlestirilerekbir sonuca ulasılmıstır.Çalısma dört bölümde yürütülmüstür. Birinci bölümde sairin birçok siirinde okuraönemli ipuçları verdiği ve siirine dahil ettiği yasam öyküsü; ikinci bölümde Türkedebiyatının geçmisten, sairin dönemine kadar olan sürece değin islenen kadın tiplerinin ve?erotizmin? nasıl yazınsallastığı ve Cemal Süreya'nın bu olusumlara nasıl baktığıgösterilmistir. Üçüncü bölümde, sairin kadın tipini kaç farklı biçimde ve nasıl ele aldığı;dördüncü bölümde ise erotizmin Cemal Süreya siirinde nasıl yazınsallastığı belirlenmistir.Cemal Süreya siirinde ana izlek, estetize edilmis kadın bedeninin görünümleridir.Ancak birçok konuyu değisik sekillerde isleyen sairin askı ve erotizmi bu kadar sık elealısının nedeni, salt bedeni yazmak, bunun sonucunda da estetik bir görüntüye ulasmakdeğildir. Bu estetik kaygıya ek olarak sairin asıl amacı, siirinde erotik bir nesne halinegetirdiği kadın bedeninin formasyonu ve deformasyonu üzerinden toplumsal çıkarımlaravarmaktır. Toplumcu kimliğini özgürlükler temelinde ve onun zamanına kadarkullanılmamıs bir biçimde siirsellestiren Cemal Süreya, soylu, pornografik unsurlarabulasmayan, temeli ve belli bir durusu olan erotizmden yana olmustur. Bu bakısla kadınbedenini bu izlek doğrultusunda neredeyse her siirinde idealize etmistir Cemal Süreya'nın kadını erotik bir nesne olarak görmediği siirlerinde otobiyografikunsurlar ön plana çıkar. Özellikle yasadığı sürgün ve küçük yaslarda anne kaybı sendromu,sairin siirlerindeki kadın tipini bastan asağı etkilemis, kurgusal düzlemde ve yasamdeneyiyle nesnelestirdiği kadın tipini sekillendirmistir. Sevgilisinde annesini arayan imgelerve siirlerindeki coğrafi ve mekansal semboller bütün bunların göstergesidir.
Özet (Çeviri)
Topic of this study is that ?Woman? types are seen as main observation(izlek) and?Woman? types become object in ?love? context in Cemal Süreya?s poem from the mostimportant poets of Turkish literature are views based on ?erotic? relations enter into poempersons. The aim is to determine these observations, which are considered by us, with athematic point of view.The research is determine main thema in poem of Cemal Süreya who is consideredin Second New Activity and one from important thought and literature men of Turkish poet.Literature sources, essaies, maked reports with him and all poems in the work that is called?Sevda Sözleri (Love Words)? of Cemal Süreya are investigated in detail and all data arecollected so that analysis is maked by using these. At this process main observation isdescribed in thesis and other studies abouth his are connected with this main observation,thus it has reached a result.This study consist of four parts. In the first part, his life story whose he has givenimportant indications to readers and included it in his poem; in the second part, how womentypes and ?erotism? had been literatured from past of Turkish literature until period of CemalSüreya and hoe he had looked these formations; are explained. In the third part, how heconsidered woman type and how many different kind of woman type are; in the final part,how erotism had been literatured in poem of Cemal Süreya; are explained.The main observation in his poem is views of maked esthetic woman body.However, reason of his considering love and erotism oftenly is not only write body and thusnot reach a esthetic view. In addition to this esthetic worry, original aim of poet is reachsocial results by using formation and deformation of woman body which is transformed aerotic object in his poem. Cemal Süreya, who have puted forth his socialist identy atprinciple of freedoms and a way hadn?t been used until his period, is support the erotismwhich is highbred, not contain pornographic components and having a evident principle. Hehave idealized woman body in nearly all his poems at this observation with this point ofview. Autobiographic components are presented first plan in his poems which are not seenwoman as a erotic object. Especially his exile experience and syndrome of mother death atsmall ages are completely effect woman type in his poems and put into a form woman typewhich is maked object by his life experience and theoretical opinions. Geographical andlocal symbols and the images are look for his mother in his darling are show all these.