Creating of coordinote databox for the lighting of three dimensional art objects
Üç boyutlu sanat nesnelerini aydınlatmak için koordinat veritabanı oluşturulması
- Tez No: 137642
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ YENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Aydınlatma, Müze ve Sanat Galerisi, Sergi Aydınlatması, LED (Işık Yayan Diyod) Teknolojisi, Aydınlatma Koordinat Veri tabanı iv, Lighting, Museum and Art Gallery, Exhibition Lighting, LED Technology, Lighting Coordinates Database
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET ÜÇ BOYUTLU SANAT NESNELERİNİ AYDINLATMAK İÇİN KOORDİNAT VERİTABANI OLUŞTURULMASI Ekrem Erhan Dikel İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Cengiz Yener Mayıs, 2003 Bu Tez, üç boyutlu sanat nesnelerinin aydınlatılması için bir Aydınlatma Koordinatları Veri tabanı önermektedir. Günümüz müze ve sergi aydınlatmasının eksik yönleri irdelenmiş ve böyle bir veri tabanına duyulan gereksinimin önemi vurgulanmıştır. Veri tabanı oluşturmaya yönelik olarak iki yöntem önerilmiştir. Bilgisayar yazılımı kullanma ve bir ilk örnek olan aydınlatma donanımını kullanma. Deneysel çalışma için, Mikelanj'ın Davut adlı eseri seçilmiştir. Davut, ilk yöntem olan bilgisayar yazılımını kullanarak belirli koordinatlardan aydınlatılmış ve bir örnek veri tabanı oluşturulmuştur. İkinci yöntem yardımıyla eserin ölçekli bir kopyası, donanım altında LED ışık kaynakları yardımıyla aydınlatılmış ve ikinci bir örnek veri tabanı oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CREATING A COORDINATE DATABASE FOR THE LIGHTING OF THREE DIMENSIONAL ART OBJECTS Ekrem Erhan Dikel M.F.A. in Interior Architecture and Environmental Design Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cengiz Yener May, 2003 This thesis proposes a Lighting Coordinates Database for the illumination of three-dimensional art objects. Finding and defining the weak points of current lighting methodology reinforces the importance of the need for such a database. The two methods of obtaining data for this database, the computer software and hardware method are described. For the case study, the head of Michelangelo's David is chosen. By using the software method, the scanned image of David is illuminated and an example database is created. As the second method, a prototype of a lighting model, David's scaled model is illuminated by using LED light sources and another example database is created.