Effects of macroeconomic dynamics on stock returns: Case of Turkish stock exchange market
Makroekonomik dinamiklerin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na etkilerinin modellenmesi ve analizi
  1. Tez No: 137675
  2. Yazar: ESEN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UMİT OZLALE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Hisse senedi getirileri, gelişmekte olan ülkelerin finansal marketleri, Kalman Filtresi, yapısal belirsizlik iv, Stock returns, Emerging markets, Kalman Filter, Structural Uncertainty in
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET MAKROEKONOMIK DİNAMİKLERİN İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASINA ETKİLERİNİN MODELLENMESİ VE ANALİZİ Erdoğan, Esen Master, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ümit Özlale Temmuz 2003 Etkin market hipotezinin deneysel geçerliliğinin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için önemli farklılıklar içerdiği yaygın olarak kabul edilmiştir.Makroekonomik faktörlerin bu hipotezin kanıtlanmasında önemli bir rolü vardır. Gelişmekte olan ülkelerin finansal marketleri derin ve durağan olarak tanımlanamayacağı için, makroekonomik değişkenler menkul kıymetler piyasası üzerinde önemli etkilere sahip olabilirler. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ve diğer kurumlardaki gelişmeler,birçok yapısal değişimler ve finansal krizlerle birleştiği takdirde, makroekonomik değişkenler ve IMKB endeksi arasındaki ilişki dinamikleri zamanla değişebilir. Çalışmamızın başlangıç noktası zamanla değişen bu ilişkinin incelenmesi olmuştur.Bu nedenle,biz bu tezde GARCH modellemesiyle birlikte zaman içinde değişen parametre modeli kullanarak IMKB endeksi ve makroekonomik değişkenler arasındaki ilişkiyi inceledik. Sonuçta,bir çok finansal kriz ve başarısız stabilizasyon programlarının yapısal değişikliklere neden olarak bu ilişkiyi etkilediğini bulduk. İkinci kısımda Türkiye finansal market belirsizliğini zaman içinde değişen parametre modeli kullanarak ölçmeye çalıştık.Modeldeki şartlı varyanslar IMKB 'deki“yapısal belirsizlik”hakkında bize bilgi sağladı, ve şartlı varyans serisini raporlayarak çalışmamızı tamamladık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF MACROECONOMIC DYNAMICS ON STOCK RETURNS: CASE OF TURKISH STOCK EXCHANGE MARKET Erdoğan, Esen M. A., Department of Economics Supervisor: Asst. Prof. Ümit Özlale July 2003 It has been widely accepted that the empirical validity of the efficient markets hypothesis significantly differ between developed and emerging markets. Macroeconomic factors are thought to play an important role in this context. Since the financial markets in developing countries can be characterized as not being deep and stable, changes in macroeconomic conditions can have important impacts on the performances of the stock exchange markets. The developments in ISE and other institutions combined with several structural breaks and financial crises surely change the dynamics of the relationship between these macroeconomic variables and ISE. Therefore, we take this discussion as our starting point and analyze the effects of several macroeconomic variables on ISE within a time-varying parameter models with GARCH specification. It is found that several financial crisis and unsuccessful stabilization attempts led to a structural break on the impact of macroeconomic developments on stock exchange performance. In the second part, we attempt to measure the stock exchange market volatility within the time varying parameter framework. The conditional variances exhibit information about the structural uncertainty in ISE. We report the series for this type of uncertainty in this section.