On The meausurement of productivity and environmental efficiency in the presence of the joint production of goods and bads: An application to OECD countries
Faydalı ve zararlı maddelerin birlikte üretiminde verimlilik ve çevresel performansın ölçümü üzerine: OECD ülkeleri üzerine bir uygulama
  1. Tez No: 137676
  2. Yazar: BARIŞ KAZIM YÖRÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ZAİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: çevresel verimlilik indeksi, indeks rakamları, Malmquist verimlilik indeksi, Malmquist-Luenberger verimlilik indeksi, OECD ülkeleri IV, environmental efficiency index, index numbers, Malmquist productivity index, Malmquist-Luenberger productivity index, OECD countries m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET FAYDALI VE ZARARLI MADDELERİN BİRLİKTE ÜRETİMİNDE VERİMLİLİK VE ÇEVRESEL PERFORMANSIN ÖLÇÜMÜ ÜZERİNE: OECD ÜLKELERİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA Yörük, Barış K. Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Osman Zaim Temmuz, 2003 Çevresel performansı dikkate almayan verimlilik ölçüleri hatalı sonuçlar vermektedir. Çevresel performansı verimliliğe dahil etmeye çalışan klasik“Tomquist”tipi indeksler de zararlı maddelerin fiyat bilgisinin bilinmediği durumlarda verimliliği ölçememektedir. Bu yüzden, fiyat bilgisine gerek duymayan ve zararlı maddelerin üretim sürecinde olduğu durumlarda kullanılabilecek alternatif ölçülere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu noktadan hareketle, bu çalışma verimlilik ölçümünde öncelikle OECD ülkeleri için zaralı maddelerin üretim sürecinde var olduğunu dikkate almaksızın Malmquist indeksi kullanır. Daha sonra bu indeksin eksik yönleri göz önünde tutularak Malmquist- Luenberger üretim indeksi kullanılmıştır. Ayrıca OECD ülkelerinin çevresel performansı DEA metodu çerçevesinde uzaklık fonksiyonlarının hesaplanmasına dayanan indeks rakamları yaklaşımıyla ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ON THE MEASUREMENT OF PRODUCTIVITY AND ENVIRONMENTAL EFFICIENCY IN THE PRESENCE OF THE JOINT PRODUCTION OF GOODS AND BADS: AN APPLICATION TO OECD COUNTRTES Yörük, Barış K. M. A., Department of Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Osman Zaim July 2003 Productivity measures, which do not account for environmental performance, are biased. When it comes to incorporating the developments in environmental performance into the measurement of productivity, the traditional“Tornquist type”indices fail to measure the productivity particularly in the cases where price information on undesirable outputs do not exist. Therefore, there is a need for an alternative measure which puts due emphasis on production with negative externalities without requiring price information. Motivated by these facts, this study first employs a Malmquist index for OECD countries without considering the existence of pollutant data and then to overcome the shortfall of this index, a Malmquist-Luenberger productivity index is employed. Furthermore, using an index number approach, environmental performance of OECD countries is also evaluated, by using a method, which relies on the computation of the distance functions within a DEA framework.