Fiscal decentralization and its effects on macroeconomic performance
Mali yerelleşme ve makro iktisadi performansa etkileri
- Tez No: 137677
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLİN NEYAPTI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: mali yerelleşme, enflasyon, bütçe açığı ve büyüme iv, fiscal decentralization, inflation, budget deficits and growth m
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET MALİ YERELLEŞME VE MAKRO İKTİSADİ PERFORMANSA ETKİLERİ Yalım, Derya Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Bilin Neyaptı Eylül, 2003 Son yıllarda, yerelleşme önemli bir sosyal politika haline geldi. Uluslararası kuruluşlar mali yerelleşmeyi gündemlerine daha fazla almaya başladılar. Literatürde, mali yerelleşmenin avantaj larmdan ya da dezavantajlarından bahseden pek çok çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmalar, mali yerelleşme politikasının iyi düzenlenmesi ile özellikle gelişmekte olan ülkelerin istenen sonuçlan elde edebileceklerini belirtiyor. Kötü düzenlenen mali yerelleşme ise makro iktisadi dengesizlikler, düşük büyüme ve yolsuzluklar gibi istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Elli dokuz ülkenin, 1972' den 2000' e kadar bilgilerini içine alan panel veri kümesi kullanarak, mali yerelleşmenin enflasyon, bütçe açığı ve büyüme üzerindeki etkilerini yakalamaya çalıştık. Çalışmamızın önemli bulguları şunlardır: Gelişmekte olan ülkeler, kamu harcamalarının büyük olmaması halinde, mali yerelleşme ile enflasyonu düşürebilirler. Ancak, mali yerelleşmenin bütçe açığı ve büyüme üzerindeki etkisine ait sonuçlar enflasyondaki kadar kuvvetli değildir. Bunun yanında, gelişmiş ülkeler için, mali yerelleşme ile makro iktisadi performans göstergelerinin ilişkisi istatistik] olarak anlamlı değildir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FISCAL DECENTRALIZATION AND ITS EFFECTS ON MACROECONOMIC PERFORMANCE Yalım, Derya M.A., Department of Economics Supervisor: Assist. Prof. Dr. Bilin Neyaptı September 2003 Decentralization has become an important policy issue in recent years. International organizations allocate more space for fiscal decentralization in their agenda. In the literature, there are vast amount of studies that concentrate on the advantages or disadvantages of fiscal decentralization. The literature suggested that with a good policy design of the fiscal decentralization, especially developing countries might achieve desired outcomes. In contrast, poorly designed fiscal decentralization may lead to a variety of undesirable outcomes, such as macroeconomic imbalances, low growth and corruption. In this study, using a panel data of up to fifty-nine countries and year's range 1972 to 2000, we empirically investigate whether there is any evidence for the effect of fiscal decentralization on inflation, budget deficits and growth. The general conclusion of our empirical work is that developing countries may reduce inflation with enhancement of fiscal decentralization, provided that the size of government expenditures is not large. But our results are not robust for budget deficit and growth. Besides, the association of fiscal decentralization and macroeconomic performance indicators is not statistically significant in developed countries.