Gürültü ve titreşim hakkındaki mevzuat hükümlerinin farklı sektörlerde çalışanların iş verimliliği üzerindeki etkileri
Effects of legislation provisions on noise and vibration on work productivity of workers in different sectors
- Tez No: 544099
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK KARADAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Occupational health and Safety, Noise, Noise effect, Likert scale, İş Sağlığı ve Güvenliği, Gürültü, Gürültü etkisi, Likert ölçeği
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
In this study, the noise, which is a physical risk factor, has been taken into consideration because it has a negative impact on the employees. In study, the effects of noise measurement on human health and work efficiency were investigated. In the study, 56 people on two different sectors in the province of Adana the effect of noise on employees working in different sectors survey; the effect of noise on the employees on the employees' knowledge levels was investigated. A dosimeter was used to measure noise levels in these sectors. Likert type questions were used in the survey. To analyze the results, a computer program was used for the SSPS Necessary measures are taken to reduce and control noise detected. As a result of the study, the groups that do not define the noise which constitutes a very important health risk from the industrial point of view as environmental pollution have been identified. Therefore, it was emphasized that the owners should give importance to the individual training of employees. Education is the most important and effective way to make occupational health and safety a concept of culture that everyone adopts and implements rather than legal responsibility.
Özet (Çeviri)
Bu çalışmada fiziksel bir risk etmeni olan gürültü, çalışanlar üzerinde olumsuz etkiler yarattığı için incelenmeye alınmıştır. Çalışmada gürültü ölçümünün nasıl yapılabileceğini ve gürültünün insan sağlığı ve iş verimi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışmada Adana ilinde bulunan iki farklı sektörde toplamda 56 çalışan üzerinde“gürültünün farklı sektörlerde çalışanlar üzerindeki etkisi”anketi ile; gürültü hakkında çalışanların bilgi seviyelerini gürültünün çalışanlar üzerinde bıraktığı etki araştırılmıştır. Bu sektörlerdeki gürültü seviyelerini ölçmek amacı ile dozimetre kullanılmıştır. Yapılan ankette likert tipi sorular kullanılmıştır. Sonuçların analiz edilmesi için SSPS bilgisayar program kullanılmıştır. Tespit edilen gürültünün azaltılması ve kontrolü için gerekli tedbirler ortaya konulmuştur. Çalışmanın sonucunda, endüstriyel açıdan çok önemli bir sağlık riski oluşturan gürültüyü, çevre kirliliği olarak tanımlamayan gruplar tespit edilmiştir. Bu nedenle işyeri sahiplerine, çalışanların bireysel eğitimlerine de önem vermelerinin gerekliliği vurgulanmıştır. İş sağlığı ve güvenliğini, yasal sorumluluktan ziyade herkesin benimsediği ve uyguladığı bir kültür kavramı haline getirmenin en önemli ve etkili çözüm yolu eğitimdir.