Gold and gold jewelry: Exploration of cunsumer practices
Altın ve altın takı: Tüketici davranışlarının araştırılması
  1. Tez No: 137678
  2. Yazar: BURÇAK ERTİMUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM SANDIKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Altın, Altın Para, Altın Takı, Benlik Kavramı, Cumhuriyet Altını, Etkileme Usulü, Faydacı Tüketim, Gelenek, Güvence, Hediye Verme, Mücevher, Ritüel, Samimiyet, Statü, Sembolik Tüketim, Stereotip, Süs, Takı, Tasarruf, Tüketim, Tüketim Güdüleri, Ürün Sembolizmi, Yaşam Biçimi, Yatırım. iv, Adornment, Consumption Motives, Gift-Giving, Gold, Gold Coins, Gold Jewelry, Impression Management, Intimacy, Investment, Jewelry, Lifestyle, Ornamentation, Product Symbolism, Republican Coins, Rituals, Security, Self- Concept, Status, Stereotypes, Symbolic Consumption, Thrift, Tradition, Utilitarian Consumption. m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
ÖZET ALTIN VE ALTIN TAKI: TÜKETİCİ DAVRANIŞLARININ ARAŞTIRILMASI Burçak Ertimur Master, İşletme Fakültesi Tez Danışmanı: Özlem Sandıkçı Eylül 2003 Bu tezde tüketicilerin altın ve altın takı tüketimi ile ilgili davranışları ve tecrübeleri araştırılmıştır. Araştırmanın odak noktası tüketicilerin güdüleri, altın ve altın takı kullanımları, ve bu kullanımlar sonucunda ortaya çıkan davranış ve anlamlardır. Çalışmada kalitatif araştırma metodları kullanılmıştır. Katılımcılar yirmidört bayan tüketici ile dört tane sektör uzmanından oluşmaktadır. Tüketici katılımcıların seçiminde yaş, gelir, ve altın/altın takı kullanımı gözönünde bulundurulmuştur. Altın ve altın takı kullanımında üç ana kullanım saptanmıştır: Hediye verme, süslenme, ve yatırım. Altın takı/paranın hediye olarak verilmesinde hem faydacı hem sembolik güdüler gözlenmiştir. Daha önce yapılmış olan araştırmalar hediyenin sembolik taraflarına odaklanırken, bulgular faydacı taraflarını da ortaya koymaktadır. Süs olarak kullanımına ilişkin davranışlar ve tecrübeler altın takının moda ile ilişkisini, benlik için önemini, ve kıyafet ürünleri kategorisinin tamamlayıcısı olduğunu göstermektedir. Yatırım olarak kullanımının araştırılması altın takının ikili işlevini ortaya koyup, takı ile yatırım arasındaki etkileşimi örneklemektedir. Son bölümde araştırmanın akademik bilgiye katkıları, sınırlı kaldığı yönleri ve ileride yapılacak araştırmalara dair öneriler tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GOLD AND GOLD JEWELRY: EXPLORATION OF CONSUMER PRACTICES Burçak Ertimur Msc, Department of Management Supervisor: Assistant Professor Özlem Sandıkçı September 2003 This thesis explores consumers' practices and experiences in relation to consumption of gold and gold jewelry. It focuses on the underlying motivations of consumers, the uses of gold and gold jewelry, and examines the practices and meanings that emerge as a result of these uses. Data were collected through qualitative research methods. The participants include twenty-four female consumers and four industry representatives. Age, income, and use of gold jewelry/coin constitute the main criteria in selection of the consumers. The findings indicate three main uses for gold and gold jewelry: Gift-giving, ornamentation, and investment. Both utilitarian and symbolic motives are identified in giving gold jewelry/coins as a gift. Whereas previous research focuses on the symbolic aspects of the gift, the findings suggest that there are utilitarian aspects as well. The practices and experiences related to the use as ornamentation illustrate the relation of gold jewelry to fashion, highlight the item's significance for sense of self, and reveal patterns of complementarity with the product category of clothing. The exploration of the use of investment uncovers the dual function of gold jewelry, and indicates the interaction between ornamentation and investment. The study concludes with a discussion of the contributions, limitations, and implications for future research on the topic.