Tutoring strategies and roles adopted in the writing centers of Turkey
Türkiye deki yazım merkezlerinde öğretmenlerin rolü ve kullanılan öğretim stratejileri
  1. Tez No: 137679
  2. Yazar: EYLEM BÜTÜNER
  3. Danışmanlar: JULİE MATHEWS AYDINLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Writing Center/Lab/Workshop, Tutor, Writing Client/Tutee/Writer, One- to-one Tutorial/Conference, Tutorial Strategy, Tutor role
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Türkiye'deki Yazım Merkezlerinde Öğretmenlerin Rolü ve Kullanılan Öğretim Stratejileri Eylem Bütüner Yüksek Lisans, Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Bölümü Tez Yöneticisi: Julie Mathews-Aydinh Ortak Tez Yöneticisi: Dr. Martin J. Endley Temmuz 2003 Yazım merkezleri yazarların (öğrencilerin) yazma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için birebir yazma dersleri veren kuruluşlardır. Bu amaç doğrultusunda, derslerde öğretmenler çeşitli stratejiler kullanır ve çeşitli roller üstlenmektedir. Yazım merkezleri ile ilgili literatür öğretim stratejieri ve öğretmen rolleri konusunda iki önemli yaklaşımı önermektedir: işbirlikçi ve direk yaklaşım. Fakat bu literatür genelde İngilizce'nin yerel dil ortamlarında ikinci dil olarak öğretimi ile ilgilidir. Bu nedenle, etkili olduğu öne sürülen strateji ve roller İngilizce'nin yabancı dil olarak öğretildiği ortamlarda uygun olmayabilir. Bu çalışma Türkiye'deki öğretmenlerinin Türk yazarlarla çalışırkem uyguladığı stratejileri araştırmıştır. Ayrıca bu çalışma yazım merkezlerinde öğretmenlerin hangi rollerin üstlenmesi gerektiği konusunda öğretmenlerin görüşlerini araştırmıştır. Bu çalışmaya Türkiye'de altı yazım merkezinde çalışan 32 öğretmen viikatılmıştır. Bu yazım merkezleri şunlardır: Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Bilgi İstanbul Üniversitesi, ve Has Üniversitesi. Bulgular öğretmenlerin sadece işbirlikçi ve direk yaklaşımı kullanmadıklarını, bu iki yaklaşımı birleştirdiklerini ortaya çıkarmıştır. Ayrıca Türk öğretmenlerin bu iki yaklaşımda da bulunmayan stratejileri kullanmadıkları belirlenmiştir. Uygulamalardaki bu farklılık büyük ihtimalle İngilizce'nin Türkçe konuşan bir topluluğa yabancı dil olarak öğretimnden kaynaklanmaktadır. Mülakat sonuçlan öğretmenlerinin yazım merkezlerinde kullandıktan“kanşık”yaklasımlann üç sebebinin olduğunu göstermektedir: yazarlann İngilizce'yi kullanmadaki yetersizliği, zaman yetersizliği, ve yazarlann yazım merkezlerinin amacını anlamamalan. Anahter Kelimeler: Yazım Merkezleri, Öğretmen, Yazar, birebir ders, Yazım Merkezi Öğretmen Stratejileri, Yazım Merkezleri Öğretmen Rolleri vııı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TUTORING STRATEGIES AND ROLES ADOPTED IN THE WRITING CENTERS OF TURKEY Eylem Bütüner M.A., Department of Teaching English as a Foreign Language Supervisor: Julie Mathews-Aydinh Co-Supervisor: Dr. Martin J. Endley July 2003 Writing centers are institutions that offer one-to-one writing tutorials to help writers improve their writing skills. In order to achieve this aim, tutors implement various strategies and adopt different roles within the tutorials. Writing center tutorial strategies and roles can be categorized under two prominent approaches: the collaborative and direct approach. However, most of these strategies and role are applied with English as a native language and English as a second language context. Hence, the strategies and roles claimed to be effective in these contexts may not be appropriate for English as a foreign language context. This study's aim was to investigate the strategies that tutors in Turkey reported to implement while dealing with Turkish writers, and tutors' perceptions of which tutor roles they believed should be adopted. Tutors' rationales for their choice of strategies and tutor roles were also examined. IllOut of 47 tutors, 32 tutors participated in this study from the Middle East Technical University, Bilkent University, Sabanci University, Koç University, Bilgi Istanbul University, and Has University. The findings revealed that tutors are implementing neither solely collaborative nor direct approach practices. Rather, data results indicated that tutors have devised their own 'eclectic' writing center approach; a mixture of both collaborative and direct approach practices. Moreover, Turkish tutors were found to incorporate strategies not identified in either the collaborative or the direct approach. This practice seemed mainly attributable to the fact that writing clients were writing in a foreign language, English, in a Turkish-speaking community. Tutors' rationales for an eclectic writing center approach revolved around three main reasons: writing clients' lack of command of English, time constraints, and writing clients' lack of understanding of the aim of writing centers.