Dynamics of the alliance between Turkey and USA: The South Caucasus case
Türkiye-Amerika müttefiklerinin dinamiklerinin Güney Kafkasya boyutunda incelenmesi
  1. Tez No: 137691
  2. Yazar: HALİL SIDDIK AYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUR BİLGE CRİSS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Kafkasya, Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan, müttefik, askeri, enerji, petrol, güvenlik, çıkar. iv
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
ÖZET TÜRKİYE-AMERİKA MÜTTEFİKLİĞİNİN DİNAMİKLERİNİN GÜNEY KAFKASYA BOYUTUNDA İNCELENMESİ AYHAN, HALİL SIDDIK Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans Tez Danışmanı: Asst. Prof. Dr. Nur Bilge Criss Temmuz 2003, 222 Sayfa Sovyetler Birliğinin yıkılmasıyla birlikte Güney Kafkasya, dünyanın tek süper gücü olan Amerika Birleşik Devletleri'ne ve bölgesel bir güç olan Türkiye'ye siyasi,ekonomik ve askeri alanlarda bazı zorluklar ve fırsatlar sundu. Türkiye- Amerika ittifakında başlangıcından itibaren bazı krizler yaşanmış olsa da, Güney Kafkasya'da demokratik batı yanlısı rejimleri ve serbest pazar ekonomisini teşvik etmek, etnik kargaşaları önlemek, NATO 'nun genişleme sürecini desteklemek, Hazar bölgesindeki petrol rezervlerini korumak, petrol ihraç hatlarının tekelleştirilmesini, tekrar Rusya İmparatorluğunun ortaya çıkmasını ve Güney Kafkasya'nın yeni bağımsız olan devletlerinin Rusya ve İran'ın hegemonyasına girmesini önlemek, İran'ın aşın tutucu rejimini kontrol altında tutmak gibi ortak paydaları olan müttefikler, bölgesel ve küresel çıkarları için aktif bir politika izlemeyi öngördüler. Fakat, Dağlık Karabağ çatışması gibi bazı konularda müttefiklerin politikalarında farklılıklar da oldu. Bununla birlikte, Sovyetler Birliğinin dağılmasının ertesinde Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan'dan oluşan Güney Kafkasya ülkeleri, ulusal güvenliklerini sağlamak, ekonomilerini sağlamlaştırmak ve devlet olabilmek için gereken adımlan atmada çok büyük güçlüklerle karşılaştılar ve bu yüzden, başlangıçta özgürlük bu ülkeler için siyasi istikrar sağlamadı. Etnik kargaşalar, Rusya'nın emperyalist politikalan bu ülkelerin güçlü ve özgür birer devlet olma yolundaki çabalannı baltaladı ve bu ülkeler askeri güç ve ekonomilerinin yetersizliklerinden dolayı yeni jeopolitik ve ekonomik çevrenin zorluklarıyla baş edemediler. Dolayısıyla, bu devletlerin ilk özgürlük yıllan siyasi, ekonomik ve askeri zorluklarla geçti. Fakat, bu çalışmada anlatıldığı gibi Türkiye ve Amerika Birleşik Devletlerinin gayretli çabalan, Güney Kafkasya devletlerinin Rusya'nın hegemonyasına girmesini önledi ve bu ülkelerin devlet olabilme süreçlerini hızlandırdı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DYNAMICS OF THE ALLIANCE BETWEEN TURKEY AND USA: THE SOUTH CAUCASUS CASE AYHAN, HALİL SIDDIK M. A. In International Relations Supervisor: Asst. Prof. Dr. Nur Bilge Criss July 2003, 222 pages With the collapse of the Soviet Union, the South Caucasus presented several opportunities and challenges in the political, economic and military domains to the US as the unique superpower of the world, and to Turkey as a regional power. Though there occurred several crises in the Turkish-American alliance from its outset, both states whose interests converged; encouraging the development of democratic pro- Western regimes and free-market economy, hindering ethnic conflicts, expanding NATO's membership, blocking monopolization of oil export routes in the Caucasus, securing oil reserves in the Caspian, preventing the rebuilding of the Russian Empire and falling the newly independent states of the South Caucasus from falling into the hegemony of Russia and Iran, keeping Iran's fundamentalist regime in check, and pursuing active politics in the South Caucasus as a duty for the sake of their own global and regional interests. But, there had been also differences in the allies' politics as in the Nagorno- Karabakh conflict. However, the South Caucasian states, including Azerbaijan, Armenia and Georgia faced enormous difficulties in enhancing their national security, implementing the process of state building and improving their economic situation after the dissolution of the Soviet Union and therefore, independence for these states did not initially provide political stability. Internal conflicts, and Russia's imperialist policies undermined these states' efforts in order to be strong and independent states, and they could not cope with the challenges of the new geopolitical and economic environment due to the lack of their own military power, and strong economy. Thereupon, these states' first years of independence have been fraught with economic, political, and social difficulties. But the vigorous efforts of the US and Turkey prevented the South Caucasian states from falling into Russian hegemony and accelerated state-building process of these countries as examined in this study. KEYWORDS: Turkey, United States, US, Caucasus, Georgia, Azerbaijan, Armenia, alliance, military, energy, oil, security, interest. Ill