The Peculiarities of the Turkish revolutionary ideology in the 1930s: The ülkü version of Kemalism, 1933-1936
Türk devrim ideolojisinin 1930'lu yıllardaki özellikleri: Kemalizm'in ülkü versiyonu, 1933-1936
- Tez No: 137690
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT CİZRE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Ülkü, solidarizm, laiklik, laik ahlak, demokrasi, Türk devrimi, Kemalizm -iv, Ülkü, solidarism, secularism, secular morality, democracy, Turkish revolution, revolutionary ideology -iii
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 364
Özet
ÖZET TÜRK DEVRİM İDEOLOJİSİNİN 1930'LU YILLARDAKİ ÖZELLİKLERİ: KEMALİZM'İN ÜLKÜ VERSİYONU, 1933-1936 AYDIN, ERTAN Doktora, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ümit Cizre Eylül, 2003 Bu tez Türk devrim ideolojisinin 19301u yıllarda ortaya çıkan türlerinden birini, Kemalizm'in Ülkü versiyonunu, Halkevleri resmi yaym organı olan Ülkü dergisinin Şubat 1933 ile Ağustos 1936 yılları arasındaki sayılarını incelemek suretiyle çözümlemektedir. Ülkü dergisi, temel olarak, Kemalist elit içerisinde bu tezin Ülkü grubu diye tanımladığı muayyen bir ekip tarafından çıkarılmıştır. Ülkü grubu başlıca rakipleri“muhafazakar modernist”ve Kadrocu Kemalist gruplarla rejim içerisinde siyasal ve entelektüel hâkimiyeti ele geçirmek hususunda bir mücadele içerisinde olmuşlardır. Ülkü eliti'nin solidarist, radikal laik ve anti-liberal yaklaşımları Cumhuriyet tarihinin en otoriter ve radikal dönemi olan 19301ar bağlamında Kemalizm'in en cazip versiyonu olarak kabul görmüştür. Bu çalışma Kemalist ideolojinin zamana bağlı esnek ve değişken tabiatını çözümlemeye yardımcı olacak yeni bir metodolojik bakış açısı getirmektedir. Esasında, bu bakış açısı devrimleri anlamada genel bir yaklaşım sunan ve“siyaset”,“siyaset dili”ve“semboük siyasef'i bir çözümleme birimi olarak öne çıkaran metodolojinin bir parçası olarak geliştirilmiştir. Türkiye devlet seçkini, dünya ekonomi krizi ve Serbest Fırka hadisesi tecrübesini müteakiben ciddi bir ideolojik kriz ile karşı karşıya kaldıklarında, Ülkü eliti Fransız solidarizmini bir ideolojik alternatif olarak sunmuşlardır. Solidarizm dini ahlakın yerini alacak laik, rasyonel ve toplumsal temellere sahip bir ahlak anlayışını yerleştirmenin bir aracı olarak yorumlanmakla beraber Türk toplumunu ”demokrasi“nin ihtiyaçlarına cevap verecek bir düzeye hazırlayacak yeni bir siyasal gramer olarak algılanmıştır. Dahası, solidarizm laiklik ile demokrasi arasındaki gerilimin giderilme aracı olarak sunulmuştur. Bu teze göre, solidarizm, bu gerilimin aşılmasının aracı olmaktan çok demokrasinin halkın demokratik yetkinliklerinin kazandığına dair milli iradenin ”hakiki" temsilcilerinin onay verecekleri belirsiz bir vakte kadar ertelenmesini hakhlaştıran ideolojik bir gerekçe sunması.açısından önemlidir. Ülkü' nün solidarizmi demokrasiyi belirli bir laik ahlak telakkisine koşullu olarak formüle ederek bu ahlak anlayışını demokrasinin olmazsa olmaz bir unsuru olarak benimsemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PECULIARITIES OF THE TURKISH REVOLUTIONARY IDEOLOGY IN THE 1930s: THE ÜLKÜ VERSION OF KEMALISM, 1933-1936 AYDIN, ERTAN P.D. Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ümit Cizre September, 2003 This dissertation analyzes a specific version of Turkish revolutionary ideology in the 1930s, the Ülkü version of Kemalism by means of textual interpretation of Ülkü, the official journal of the People's Houses, between February 1933 and August 1936. The Ülkü journal was published by a particular faction of the Kemalists, the Ülkü group, who competed with“conservative modernist”Kemalism and Kadrocu Kemalism for political and intellectual supremacy within the regime. Ülkü elite's solidarist, radical secularist, and anti-liberal alternatives to the state power enabled them to present a more appealing version of Kemalism for the context of the 1930s, which was the most authoritarian and radical phase of the Turkish Republic. This study employs new methodological perspective for understanding the nature of Kemalist ideology, which would provide a key to understand the temporal and flexible nature of Kemalism. In fact, this is part and parcel of a general approach to revolutions that highlights“politics,”“political language,”and“symbolic politics”as the basic unit of analysis. When the Turkish ruling elite encountered an ideological crisis owing to the world economic depression and the failed Free Party experience, prominent figures of Ülkü attempted to form the content of the revolutionary ideology by way of employing solidarist ideological assumptions. Solidarism became an important means to establish secular, rational and social foundations of ethics as a substitute for religion, which was said to prepare the Turkish society to meet requirements of“democracy”. The solidarist line of argumentation not only created tension between democracy and secularism but also provided justification for postponing democracy to an uncertain stage of time when the democratic eligibility of the people would be proven by the“true”representatives of the national will (milli irade). Ülkü' s solidarism gave way to an understanding of democracy that was truly embedded, if not confined to, in the restrictions of a peculiar consideration of morality which the Ülkü elite called“revolutionary ethics”(inkılap ahlakiyatı) or“secular morality”(laik ahlak).