Türkiye'de kadınların okul yönetimine giriş süreci ve Kayseri'deki kadın okul yöneticilerinin yönetimde karşılaştıkları sorunlar
Entrance process of women to school administration in Turkey and problems that female school administrators's in Kayseri face to face in administration
  1. Tez No: 137756
  2. Yazar: NİLGÜN CANBEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÇELİKTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın müdür, okul yönetimi, kadın öğretmenler
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
II TÜRKİYE'DE KADINLARIN OKUL YÖNETİMİNE GİRİŞ SÜRECİ VE KAYSERİ'DEKİ KADIN OKUL YÖNETİCİLERİNİN YÖNETİMDE KARŞILAŞTIKLARI SORUNLAR ÖZET Bu araştırmada kadınların okul yönetimine giriş süreci ve okul yönetiminde karşılaştıkları sorunları ortaya çıkartmayı hedeflemektedir. Bu amaçla elde edilen veriler, öncelikle kadın okul müdürlerin sorunlara ilişkin düşünceleri ile kadın öğretmenlerin müdürlük konusundaki düşünceleri karşılaştınlmıştır. Böylece kadınların okul yönetimi ile ilgili uygulamaları düşünceleri ve sorunları bilimsel metotlar çerçevesinde incelenmiştir. Araştırma için öncelikle literatür taraması yapılmıştır. Kayseri'deki kadın okul müdürlerinin sayısının az olması nedeniyle evrenin tamamı alınmıştır. Kadın öğretmenler ise Kayseri il, ilçe ve köylerinde kadın müdürlerin görev yaptığı bölgelerden seçilmiştir. Deneklerin 54'ü kadın okul müdürü, 340'ı kadın öğretmendir. 394 deneğin anketi geçerli ve kabul edilebilir bulunarak çözümlemeler bunlar üzerinde yapılmıştır. Araştırmada bilgi toplamı aracı olarak anket kullanılmıştır. Anketler araştırmacı tarafindan deneklere ulaştırılmış ve geri dönüşü sağlanmıştır. Deneklerden toplanan cevaplar bilgisayara işlenmiş, SPSS programı ile çözümlenen verilerin frekans, yüzde, ortalama, standart sapma ve t-testi sonuçları alınmış ve daha sonra bu sayısal bulgular tablolar haline getirilerek yorumlanmıştır. Kadın müdürlerden elde edilen bulgulara dayanılarak kadın müdürlerin büyük bir çoğunluğunun yönetim alanında sorunlarla karşılaştıkları anlaşılmaktadır. Kadın müdürlerin karşılaştıkları sorunların başında“kadın kimliğinden dolayı karşılaştıkları sorunlar”daha yüksek düzeydedir. Konu ile ilgili olarak kadın öğretmenlerin de görüşlerine başvurulmuştur. Kadın öğretmenler de, kadın müdürlerin yönetim alanındaki tutumları, davranışları üzerindeki görüşlerini belirtmişlerdir. Kadın öğretmenler, kadın müdürlerin yönetim alanında başardı olduklarını ancak yetersiz oldukları alanlarında olduğu görüşündedirler. Araştırma sonuçlan, kadınlarımızın yönetim alanında başarılı olmaları için toplumda kadınla ilgili olan önyargılardan kurtulmamız gerektiği görüşünü bir kez daha güçlendirmektedir.Ill Öğretmenlik mesleğini basan ile yapan kadınlarımızın yönetim alanında aynı başarıyı sağlayacakları görüşü ortaya çıkmaktadır. Yine bu sonuçlar kadın müdürlerin okul yönetimi alanında eksikliklerinin çeşitli eğitim programlan ile giderilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
rv ENTRANCE PROCESS OF WOMEN TO SCHOOL ADMINISTRATION IN TURKEY AND PROBLEMS THAT FEMALE SCHOOL ADMINISTRATORS' S IN KAYSERİ FACE TO FACE IN ADMINISTRATION ABSTRACT This research aims to reveal entrance process of women to school administration and problems they face at school administration. The data obtained for this reseurchcompares fundamentally the ideas of female school directors related to problems and ideas of female teachers on headmastery. Thus, women's problems and ideas about school administration are investigated in terms of scholary methods. Principally, literature review is made for the research. As there are few number of female directors in Kayseri, all of universe is taken. Female teachers, on the other hand, are chosen among districts of city town and villages of Kayseri where female directors work. 54 of experiencees are female school directors and 340 of them are female teachers. 394 experiencee's qusetronneries are found acceptable and solufrens are made on them. Public survey is used in this research as a means of gathering information. Anquettes are provided for experiences by researcher and return of them is provided. The answers collected from test subjects are saved to computer and then these results are solved with SPSS program and their standard deviation, frequency, percentage and test are taken afterwards these numerical foundings are commented in forms of tables. The most of foindings obtained from female directors reveal that they ded with many problems in terms of administration. The main problem women includes the problems they face to face because of being female. The ideas of female teachers are taken into consideration related to the subject. Female teachers, too, state their ideas about attitude, behaviour of female directors on administration. Female teachers think female directors are succesful in terms of administration yet they have some deficiency. The results of research fortify the wiew that we have to get rid of prejudices related to women in our society. It's understood that women in our society who fulfill their duties successfully will attain the same achievement in administration units. Also, these results reveal that deficiencies of female directors in terms of school management should be prevented by means of some education al programmes. KEY WORDS: Female director, school management, female teachers.V içindekiler ÖNSÖZI ÖZETII ABSTARACT..IV İÇİNDEKİLERV KISALTMALARVIII TABLOLAR LİSTESİIX BÖLÜM I 1. GİRİŞ;1 1. 1.Problem Durumu4 1.2. Problem7 1.3. Alt Problemler8 1.4. Araştırmanın Amacı8 1.5. Araştırmanın Önemi:9 1.6. Varsayımlar10 1.7. Kapsam ve Sınırlılıklar10 1.8. Tanımlar11 BÖLÜM II 2.KADININ GENEL DURUMU12 2.1. Kadın ve Eğitim21 2.2. Kadın ve Yönetim.....34 BÖLÜM in 3. İLGİLİ ARAŞTIRMALAR44 3.1. Türkiye'de Yapılan Araştırmalar49