Yerköy ve yöresi ağızları
Dialect of Yerköy and environs
- Tez No: 137758
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Yerköy, Ağız, Ses, l.Yerköy 2.Dialect 3.Phonetic 4. Morphology
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışmanın amacı Yerköy ve yöresi ağızlarının özelliklerini tespit etmektir.“Yerköy ve Yöresi Ağızlan”isimli çalışmada ilk olarak Yerköy ve yöresinin fizikî, coğrafî, ve etnik yapısı hakkında bilgiler verildi. İnceleme bölümünde tespit edilen metinler, ilk olarak ses özellikleri (fonetik) bakımından incelendi. Şekil bilgisi kısmında ise bölge metinlerindeki şekil özellikleri (morfoloji) tespit edildi. Bu bölümde bölge ağzının standart dilden farklılıkları ve meydana gelen değişiklikleri belirtildi. Sonuç bölümünde bölge ağzının karakteristik dil özellikleri maddeler haline getirildi. Bu özellikler Anadolu'da yaşamış olan Oğuz boylarının dil özellikleriyle mukayese edilerek bölge ağzının tarihî gelişimi hakkında bilgiler verildi. Sözlük kısmında metinlerden derlenen bölgeye has kelimeler belirtilerek ayrıca metinlerde bulunmayan kelimeler de bu kısma konuldu.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the features of the dialects of Yerköy and environs. İn the study named“Dialect of Yerköy and Environs”, firstly some informations about the physical, geographic and ethnic Structure of Yerköy and environs are given. The texts which are determined in the examination part are firstly examined for voice features (phonetic). Morphologic features in the region texts are determined in the morphology part. Differences of regional dialect from standard language and the changes that are happened are in dicated. Caracteristic language features of regional dialect are listed in the final section, informations are given about historical development of dialect by compairing this features with the Oğuz who have lived in Anadolu. İn the dictionary part, the words which are specific for the region are indicated, also the words which are not exists in the texts are marked.