Kütahya Pazarlar ağzı
Accent of Kütahya, Pazarlar
- Tez No: 313221
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL AKTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kütahya, Pazarlar, Ağız, Ses, Şekil Bilgisi, Kütahya, Pazarlar, Accent, Phonetics/Phonology and Morphology
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmada, Pazarlar yöresinde ağız araştırması yapılmış ve elde edilen bulgular sonucunda bölgenin ağız özellikleri ses-şekil bilgisi bakımından incelenmiştir.Yaptığımız çalışma ses bilgisi, şekil bilgisi ve metinler olmak üzere üç bölümde incelenmiştir. Bunlardan sonra sırasıyla sözlük, kaynakça ve dizin yer almıştır. Araştırmanın örneklemini Kütahya'nın Pazarlar ilçesi ve bu ilçeye bağlı 8 köy oluşturmaktadır. Derlediğimiz metinler, görüşme yapılarak ses kaydı aldığımız 22 metne dayanmaktadır. Elde ettiğimiz kayıtlar Tuncer Gülensoy'un ?Kütahya ve Yöresi Ağızları? adlı çalışmasında kullandığı çeviriyazı sistemine göre yazıya geçirilmiştir.Araştırmamızın ses bilgisi kısmını genel olarak ünlüler ve ünsüzler oluşturmaktadır. Bu bölümde Pazarlar bölgesinde yazı dilinden farklı olarak görülen ünlüler ve ünsüzler belirtilmiş, bunlarla ilgili ses olayları ortaya konmuştur.Şekil bilgisi kısmında ise bölgede kullanılan çekim ve yapım ekleri, kipler, çekimsiz fiiller ile zamir, sıfat, zarf, edat, bağlaç gibi isim türleri belirtilmiştir. Bunların bir kısmı yazı dilinden ayrılmakla birlikte bir kısmı yazı dilimizle benzerlik gösterir. Ayrıca inceleme sonucunda Pazarlar ağzının etnik yapı ile ilişkisi belirlenmiş ve bunlar örneklerle gösterilmiştir.Ses ve şekil bilgisi incelemesinde verilen örnekler numaralandırılmıştır. Bu numaralardan birincisi metin numarasını, ikincisi ise bulunduğu metnin cümle numarasını gösterir.Araştırmanın ikinci bölümünü metinler oluşturmaktadır. Bu metinler, 8 köy ve ilçe merkezinden toplam 22 kişi ile yapılan görüşmeler sonucunda ortaya çıkmıştır. Görüşme yapılan kişiler metinlerin başında ad-soyad, eğitim, yaş gibi özellikleriyle belirtilmiştir. Bu kaynak kişiler ayrıca giriş kısmının sonunda da tablo halinde gösterilmiştir.Araştırmanın sözlük kısmını ses olaylarıyla değişime uğrayan kelimeler oluşturmaktadır. Ses ve şekil bilgisi çalışmasına önem verildiği için dizin kısmında dilbilgisi terimlerine yer verildi. Yaptığımız çalışmada sözlük ve dizin kısmı tek başlık altında bir arada verilmiştir. Araştırmada yararlanılan kaynaklar kaynakça bölümünde belirtilmekle birlikte, ayrı ayrı sınıflandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was worked on accent research in Pazarlar district and as a result of the findings, the accent attributes of this area was examined in terms of Phonetics-Morphological Characteristics.The study is examined in three parts; phonetics, morphology and texts. After these parts, respectively, glossary, bibliography and index take place. Researching group is occurred by Pazarlar County of Kütahya and eight villages affiliated to Pazarlar. Culled texts are based on 22 texts that were taken audio recordings with the interviews. Obtained records are translated to the writing according to text transcription system used in `Dialects of Kütahya and distincts? written by Tuncer Gülensoy.Consonant and vowel letters take part in phonology part of research in general. In this section; consonant and vowel letters are specified that are different from written language in Pazarlar, and also related phonetical events are displayed.In morphology part, inflectional suffixes and derivational affixes, modes, uninflected verbs and also noun types such as pronouns, adjectives, adverbs, prepositions, and conjunctions are indicated. Some of them are separated from written language; however some of them have similarities with written language. Besides that, as a result of examination, the relation between Pazarlar accent attributes and ethnicity is determined and it is presented with samples.The samples of phonetics and morphology examination are enumerated. The first of these numbers shows the text number, second indicates the sentence number of the text.The second part of the research is organized by texts. These texts ensue the result of interviews with 22 (twenty two) people in total from 8 (eight) villages and county town. At the beginning of the texts, people interviewed are stated with the definitions of name-surname, education and age etc. These source people are indicated in the table at the end of the summary.In the glossary part of the research, there are words changed with phonetical events. The grammar terms are included in the index part due to the fact that phonology and morphology study is emphasized. Benefitted resources during the research are both indicated in bibliography and separately classified.