İlköğretim 1. 2. ve 3. sınıf öğretmenlerinin matematik öğretiminde öğretmen davranışlarını gerçekleştirme düzeylerinin incelenmesi
  1. Tez No: 137775
  2. Yazar: EŞREF AKKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik öğretimi, Öğretmen Davranıştan iv, Mathematics teaching, teacher behaviors., Q^ m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET İLKÖĞRETİM 1.,2. VE 3. SINIF ÖĞRETMENLERİNİN MATEMATİK ÖĞRETİMİNDE ÖĞRETMEN DAVRANIŞLARINI GERÇEKLEŞTİRME DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ Akkaş, EŞREF Yüksek Lisans, Eğitim Programları ve öğretim Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ali Güler Eylül 2003, 120+ıx sayfa Bu araştırmanın amacı, ilköğretim 1.2. ve 3. sınıf öğretilenlerinin matematik öğretiminde öğretmen davranışlarını gerçekleştirme düzeylerinin belirlenmesidir. Araştırmada nitel araştırma deseni kullanılmıştır.Araştırmanın örneklemi, Bolu ili Merkez ilköğretim okulları 1.2. ve 3. sınıf öğretmenlerinden“seçkisiz yöntemle”seçilen 19 öğretmenden oluşmuştur. Veri toplama aracı olarak açık uçlu sorulardan oluşan anket kullanılmıştır.Toplanan veriler“içerik analizi”tekniği kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda; ilköğretim okulu 1.2. ve 3. sınıf öğretmenlerinin matematik öğretiminin planlama basamağındaki aşamaların hepsini yerine getiremedikleri, uygulama ve değerlendirme basamaklarında plan dışı etkinlikler yaptıkları saptânmıştır.ilköğretim okulları 1.2. ve 3. sınıf öğretmenlerinin matematik dersinin öğretiminde planlama, uygulama ve değerlendirme basamakları arasında tutarlılık görülmemektedir. ilköğretim okulu 1.2. ve 3. sınıf öğretmenlerinin matematik dersinin öğretiminde öğretmen davranışlarını beklenilen düzeyde gerçekleştiremedikleri ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TEACHING BEHAVIORS OF 1ST 2ND AND 3RD GRADE MATHEMATICS TEACHERS Akkaş, EŞREF M.A Thesis, Curriculum Development And Instruction Supervisor: Prof.Dr.Ali Guler September, 2003,120+ ix pages The aim of this study is to determine the teaching behaviors of first, second and third class mathematics teachers in teaching mathematics. Quantitative research techniques have been used in the present study. Nineteen 1st-2nd and 3rd class primary mathematics teachers were chosen randomly from primary schools in Bolu as the sample. Data has been collected by an open-ended questionnaire. The collected data has been analyzed through content analysis. In the result of this study it has been determined that 1st-2nd-3rd class primary school mathematics teachers could not apply all the steps in the planning process and they have done some unplanned activities during practice and evaluation phases.There has been some inconsistencies between planning, practice and evaluation steps. According to the findings of this study, the mathematics teachers in1st-2nd and 3rd grades were not able to realize the expected teaching behaviors of teaching mathematics.