İlköğretim birinci ikinci ve üçüncü sınıf matematik dersi öğretim programının (geometri ünitesi) değerlendirmesi
Evaluation on the teaching programme of the mathematics course (geometry unit) of the 1st, 2nd and 3rd grades
- Tez No: 159522
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NEŞE TERTEMİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Primary Education, Teaching of Maths, Geometry, Programme Evaluation
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Ill ÖZET Bu çalışma, 1., 2. ve 3. sınıf İlköğretim Matematik dersi öğretim programında yer alan geometri ünitesi hedef davranışlarına ulaşılırlık düzeyinin ve programın sağlamlılığının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, 1., 2. ve 3. sınıf geometri konularına ait hedef davranışların ulaşılabilirliği, davranışlar arasındaki ön- şart oluş ilişkileri, konuların seviyeye uygunluğu, davranışları değerlendirirken kullanılan değerlendirme çeşitleri, program hakkında öğretmen görüşleri ve konu alam uzmanlarının fikirleri üzerinde de durulmuştur. Araştırma, Ankara ili Keçiören ilçesindeki Gülhane İlköğretim Okulu, Ulviye Fenmen İlköğretim Okulu, Şehit Mehmet Altanlar İlköğretim Okulu, Kocatepe İlköğretim Okulu ve Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası İlköğretim Okulunun 1., 2. ve 3. sınıflarında 2003-2004 öğretim yılında yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini random ile seçilen 122 1. sınıf, 103 2. sınıf, 101 3. sınıf olmak üzere toplam 326 öğrenci ile 60 sınıf öğretmeni ve görüşleri alının konu alam uzmanları oluşturmaktadır. Araştırmada, 1., 2. ve 3. sınıf öğrencilerine basan testleri geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Davranışların kazanılıp kazanılmadığını belirlemede bu testlerden yararlanılmıştır. Bir davranışın ulaşılabilir olduğunu kabul etmek için öğrenme düzeyi 0.75 olarak kabul edilmiştir. Davranışlar arasındaki ön-şart oluş ilişkisini belirlemede, sorulara verilen cevaplar arasındaki tetrakorik korelasyonlara bakılmıştır. Tetrakorik katsayısı olarak 1. sınıf için 0,17, 2. ve 3. sınıf için 0,19 kabul edilmiştir. Öğretmenlere, programın geometri ünitesine ilişkin görüşlerini almak amacıyla her sınıf düzeyi için ayrı hazırlanmış bir anket formu uygulanmıştır. Bu anketlerde, geometri konularına ait davranışların seviyeye uygunluğu, davranışlarıIV değerlendirirken kullanılan değerlendirme çeşidi ve programdaki davranışların niteliği hakkında sorular sorulmuştur. Sorulara verilen yanıtların yüzdeliklerine bakılmış, sınıf düzeylerine göre öğretmen görüşlerinde farklılıklar varsa bunu ortaya çıkarmada SPSS'te Anova ile analiz edilmiştir. Konu alam uzmanlarına program hakkında sorular sorulmuştur. Sorulara verilen yanıtların yorumlaması yapılmıştır. Araştırma sonucunda özet olarak şu bulgular elde edilmiştir. 1. 1., 2. ve 3. sınıf geometri davranışlarında ulaşılamayan davranışların olduğu görülmektedir. Kazanılmayan davranışların çoğu bilgi ve kavrama düzeyindeki öğrenmelerle ilgili olduğu görülmektedir. 2. İlköğretim 1., 2. ve 3. sınıf geometri davranışlarının kendi içlerinde güçlü bir ön- şart ilişkilerinin bulunduğu görülmektedir. 3. Öğretmenlere uygulanan anketlerden elde edilen sonuçlara göre, öğretmenlerin çoğunluğu 1., 2. ve 3. sınıf geometri konularının bu sınıf düzeylerine uygun olduğu, davranışları değerlendirirken sıklıkla klasik ve çoktan seçmeli testleri kullandıkları ve bazı davranışların yeniden gözden geçirilmesi gerektiği görülmektedir. 4. İlköğretim 1., 2. ve 3. sınıf öğretmenlerinin geometri davranışlarını değerlendirmelerine ilişkin görüşleri arasında, sınıf değişkenine göre anlamlı bir farklılık yoktur. 5. Uzmanların çoğu 1., 2. ve 3. sınıf geometri konularının öğretiminde somuttan soyuta doğru konu öğretiminin olumlu olduğu, geometri öğretiminin bir takım uzamsal becerileri geliştirmesi gerektiği ve performansa yönelik bir değerlendirmenin olması gerektiği kanısındadırlar.Araştırmada bulgular yorumlanmaya çalışılmış ve daha ileri araştırmalarla ilgili bazı önerilere de yer verilmiştir. Anahtar Kelimeler; İlköğretim, Matematik öğretimi, Geometri, Program Değerlendirme.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT This study was carried out to determine the level of availability of the target behaviours of the unit“geometry”in the teaching program of Elementary Mathematics course and the soundness of the program. The study focused on the availability of the target behaviours of the geometry topics of the 1st, 2nd and 3rd grades, pre-condition relations between the behaviours, consistency of the topics with the level, evaluation types used to evaluate the behaviours, opinions of the teachers about the program and also opinions of the field experts. The study was carried out in the School Year 2003-2004 in the 1st, 2nd and 3rd grades of Gülhane Primary School, Ulviye Fenmen Primary School, Şehit Mehmet Altanlar Primary School, Kocatepe Primary School and Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Primary School in Keçiören district of Ankara. The sample of the study consists of totally 326 students of which 122 from the 1st, 103 from the 2nd and 101 from the 3rd grade students and 60 class teachers chosen randomly. In the study, achievement tests at the level of 1st, 2nd and 3rd grades were developed and applied. These tests were used to determine the achievement of the behavioural objectives. For a behavioural object to be accepted as achieved, the level was accepted as 0.75. To determine the pre-condition relationship between the behaviours, the tetrachoric correlations were taken into consideration. The tetrahoric coefficient was assumed as 0, 17 for the 1st and 0, 19 for the 2nd and 3rd grades. A questionnaire prepared separately for each grade was administered to the teachers to get their opinions on the geometry unit of the program. In these questionnaires the questions were about the consistency of the behaviours of geometry with the level, the evaluation type used to evaluate the behaviours and the quality of the behaviours in the programme. The percentage of the answers to the questions were checked and analysed using Anova analysis in SPSS if there had beenVII differences between the opinions of the teachers according to the level of grades. The experts of the field were asked about the questions. The answers to the questions were interpreted. The findings of the study are shortly as follows: 1. It is observed that some of the 1st, 2nd and 3rd grades behaviours of geometry cannot be attained. It is seen that most of the behaviours that cannot be acquired are about the learnings at the level of knowledge and comprehension. 2. It is seen that there is a strong pre-condition relationship among the 1st, 2nd and 3rd grade behavioural objects of geometry. 3. As to the findings of teacher questionnaires, it is observed that most of the teachers think that 1st, 2nd and 3rd grade geometry topics are in consistency with these grades, they often use classical and multiple-choice tests to evaluate the behaviours and some of the behaviours should be revised. 4. As to the grade variation, there is no meaningful difference between the opinions of the 1st, 2nd and 3rd grade teachers on their evaluation of behavioural objectives of geometry. 5. Most of the experts think that it is helpful to teach geometry topics of 1st, 2nd and 3rd grade from the concrete to the abstract, teaching of geometry should develop some spatial skills and there should be an evaluation aimed at performance. The findings of the study were interpreted and some suggestions were made for further research.