Öğretmen adaylarının kaynaştırma konusunda bilgilendirilmelerinin kaynaştırmaya yönelik tutumlarının değişimindeki etkililiği
  1. Tez No: 137774
  2. Yazar: ÖZLEM GÖZÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET YIKMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma, Tutum Değiştirme, Öğretmen Adayları, Mainstreaming, Attitude Change, Prospective Teachers
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırmada kaynaştırma konusunda hazırlanan bilgilendirme programının öğretmen adaylarının kaynaştırmaya yönelik tutumları üzerinde etkili olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma“ön test - son tesf kontrol gruplu, bağımlı değişkeni öğretmenlerin kaynaştırmaya yönelik tutumları, bağımsız değişkeni ise kaynaştırma konusunda hazırlanan bilgilendirme programı olan deneysel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi öğretmenliği, Matematik öğretmenliği, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği ve Türkçe Öğretmenliği programlarında öğrenimlerini sürdüren 3. sınıf öğrencilerinden toplam 174 öğrenci oluşturmaktadır. Her bir program için öğretmen adayları random yöntemiyle seçilerek deney ve kontrol gurubu olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Deney grubunda 83, kontrol grubunda ise 91 öğretmen adayı bulunmaktadır. mDeney grubunda yer alan öğretmen adaylarına haftada bir gün 3 saat olmak üzere 5 haftada toplam 15 saatlik bir bilgilendirme programı uygulanmıştır. Kontrol grubundaki öğretmen adaylarına ise herhangi bir bilgilendirme yapılmamıştır. Bilgilendirme programı, kaynaştırma eğitimi hakkında hazırlanan bilgilerin sunulması; simulasyon çalışmaları, kaynak konuşmacıların katılımı, özel gereksinimli çocuklarla etkileşim ve grup tartışması tekniklerini içerecek şekilde düzenlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Antonak ve Larivee (1995) tarafından geliştirilen, Kırcaali-lftar (1996) tarafından geçerlilik ve güvenirlik çalışması yapılarak Türkçe'ye uyarlanan ”Kaynaştırmaya İlişkin Görüşler ölçeği" kullanılmıştır. Bu ölçek deney ve kontrol gruplarına, bilgilendirme programı öncesi ve sonrasında eş zamanlı olarak uygulanmıştır, öğretmen adayları hakkında bilgi toplamak amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan Bilgi Formu'ndan yararlanılmıştır. Elde edilen verilere uygulanan t- testi sonuçları, kaynaştırmaya yönelik bilgilendirme programının öğretmen adaylarının kaynaştırmaya yönelik tutumları üzerinde olumlu etkisinin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate whether informational program for prospective teachers about mainstreaming is effective for changing their attitudes toward mainstreaming education or not. The present study included a pre-test, post-test, and control group experimental design with prospective teachers' attitudes toward mainstreaming as dependent variable and informational program about the topic of mainstreaming as independent variable. The sample consists of total 174 third-year students in the teachers college of math, science, Turkish, and social science. All participants were randomly selected from these departments. Eighty-three students were randomly assigned to experimental group and ninety-one students to control group. In the experimental group, participants received the total of 15-hour informational program about mainstreaming (3-hour training in any day of a week for 5 weeks), but control group did not receive the informational program. Informational program was designed to include presenting knowledge about mainstreaming, simulation activities, professional speakers'presences, interaction with children with special needs, and group discussion techniques about this program. In this study, the Opinions Relative to Mainstreaming Scale (ORMS) developed by Antonak and Larivee (1995) and translated into Turkish and studied its psychometric properties by Kircaali-lftar (1996) used to collect the data. First, participants were asked to give information about themselves with a questionnaire form developed by the researcher. And then, the ORMS was administered to both experimental and control groups before and after informational program at the same time. Finally, t-test analyses revealed that informational program about mainstreaming had positive effects on changing prospective teachers' attitudes toward mainstreaming education.