Topikal mitomisin C'nin mastoidektomi sonrası guinea pig mastoid mukozasında oluşturduğu histopatolojik değişiklikler: deneysel hayvan modeli
  1. Tez No: 137882
  2. Yazar: LEVENT ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN KAYGUSUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik otitis media, mitomisin C, otore, granülasyon dokusu, Chronic otitis media, mitomycine C, otorrhea, granulation tissue
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
I. ÖZET Kronik otitis medialı (KOM) hastaların büyük bir kısıra klasik yöntemlerle başarıyla tedavi edilmesine rağmen, %5 kadar hasta çeşitli operasyonlara gereksinim duymaktadır. Bu hastaların büyük çoğunluğuna radikal mastoidektomi uygulanmasına rağmen kalıcı kulak akıntısı görülebilmektedir. Bu nedenle KOM ülkemizde ve dünyada sosyal bir sorun olmaya devam etmekte, bu konuda yeni tedavi protokolleri araştırılmaktadır. Lokal uygulanan mitomisin C'nin (MMC) insan fibroblastlarının proliferasyonu inhibe ettiği, granülasyon dokusu ve skar oluşumunu azalttığı gösterilmiştir. Çalışmamızda, topikal MMC'nin, mastoidektomi sonrası guinea pig mastoid kavite mukozasında oluşturduğu histopatolojik değişiklikler araştırıldı. Çalışmaya 25 guinea pig alındı. Guinea piglerin her iki kulağına lokal anestezi altında mastoidektomi yapıldı. Herbir guinea pigin sol mastoid kavitesine (çalışma grubu) 0.04 mg/ml konsantrasyonunda MMC emdirilmiş spongostan parçaları, sağ mastoid kavitesine (kontrol grubu) ise kuru (hiçbir şey emdirilmemiş) spongostan parçalan yerleştirildi. Postoperatif 21. gün mastoid kaviteler; absorbabl spongostan artığı (ASA), apse, fibrozis, vaskülarizasyon, polimorfonüveü Iökosit (PNL) infiltrasyonu, ödem, lenfoplasmositer iltihabı infiTtrasyon (LPÎÎ) ve granülasyon dokusu oluşumu açısından değerlendirildi. Mastoid kaviteler incelendiğinde ASA, apse, fibrozis, vaskülarizasyon, ödem ve LPÎÎ açısından çalışma ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmezken (p>0.05), PNL infiltrasyonu ve granülasyon dokusu açısından anlamlı farkın olduğu saptandı (p< 0.05). MMC'nin uygulandığı kavitelerde, granülasyon dokusu oluşumunun anlamlı olarak azaldığı görüldü. Çalışmamızda, topikal olarak uygulanan MMC'nin granülasyon dokusu gelişimini anlamlı derecede azalttığı saptanmıştır. MMC'nin ototoksik etkisi tam olarak bilinmemektedir. Yapılacak çalışmalarda ototoksik etkisinin olmadığı gösterildikten sonra, özellikle mastoidektomilerden sonra akan kulaklarda granülasyon dokusu gelişimini azaltmak amacıyla MMC'nin topikal olarak kullanılabileceği düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
H. ABSTRACT Although most of the patients with chronic otitis media are treated by conventional treatment methods successfiuy, surgical therapy needs in %5 of cases, but otorrhea may persist even radical mastoidectomy were performed in these patients. Because of this chronic otitis media is permanent social problem in our country and in worldwide. New treatment procedures are researching for this problem. It was demonstrated that local administration of mitomycine C (MMC) inhibit the proliferation of human fibroblasts and decrease the scar formation. In our study, the effect of topical MMC administration on mucosa of mastoid cavity of guinea pigs after mastoidectomy were investigated by histopathotogicalry. This study included 25 guinea pig. Mastoidectomy was performed either right or left ear of guinea pigs under local anaesthesia. MMC sucked spongells with the consentration of 0.04 mg/ml were inserted the left mastoid cavities (study group), and dry spongells were inserted the right mastoid cavities (control group). Mastoid cavities were examined about residual absorbable spongells (RAS), abcess and fibrosis formation, vascularisation, infiltration of polimorphonuclear leukocytes (PMNL), edema, infiltration of rymphoplasmocytes and granulation tissue on postoperative day 21. When the mastoid cavities examined, it was determined that there were no statistically significant difference between study group and control group about RAS, fibrosis, vascularisation, edema and infiltration of lymphoplasmoeytes (p>0.05), but there were significant difierence about infiltration of PMNL and granulation tissue formation (pO.05). It was observed that granulation tissues decreased significantly in cavities which MMC sucked spongells inserted. In this study it is revealed that topical administration of MMC significantly decrease granulation tissue. The ototoxic effect of MMC is not well known. We think mat topical MMC may be use in discharge ear for decreasing granulation tissue after mastoidectomy. However the nonototoxic effect of MMC has to prove by fiirther studies.