Timpanoplasti olgularında reperforasyon
Reperforation who has undergone tympanoplasty
- Tez No: 137900
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA METE KIROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Perichondrium, Reperforation, Temporal muscle fascia, tympanoplasty V
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET TİMPANOPLASTİ OLGULARINDA REPERFORASYON Bu çalışmada Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'nda Şubat 1994 ile Mart 2002 tarihleri arasında timpanoplasti yapılan 144 olgunun kayıtlan postoperatif dönemde gelişen reperforasyon nedenlerini araştırmak amacıyla retrospeklif olarak incelenmiştir. Hasta dosyalan, digital fotoğraf kayıtlan ve ameliyat notlan incelenerek gerekli bilgilere ulaşılmıştır. Olguların 101'inde yeterli bilgi elde edilmiş olup, 43 olgu yetersiz takip nedeniyle çalışma dışı bırakılmıştır. Yeterli veriye sahip olan 101 olgunun öpere edilen 108 kulağı çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların 42'si erkek (%41,5), 59'u bayan (% 58,5) ve ortalama yaşlan 26.83+13,01 (7-57) olarak saptanmıştır. Hastaların kronik otitis media süreleri ortalama 8,6 yıl (6 ay -30 yıl) olarak tespit edilmiştir. Postoperatif takip süresi ortalama 2.5 yıl (6 ay-8 yıl) olarak hesaplanmıştır. Hastaların 64'üne (% 593) mastoidektomisiz timpanoplasti, 44'üne (% 40,7) mastoidektomili timpanoplasti yapılmıştır. Olguların 59'unda (%54,6) sağ kulak, 49'unda (%45,4) sol kulak öpere edilmiştir. Greft materyali olarak 48 olguda (%44,4) temporal adele fasyası, 60 olguda (%55,6) tragal kartilaj perikondriumu kullanılmıştır. Kemikçik rekonstrüksiyonu 12 olguya (%11,1) yapılırken, 96 olguya (%88,9) gerek görülmemiş veya 2. seansa bırakılmıştır. Preoperatif orta kulak mukozasının durumu, orta kulağın kuru ya da nemli olması, timpanik membran perforasyonunun büyüklüğü, tipi ve lokalizasyonu, mastoid hücre pnömotizasyonu aynntüı olarak incelenmiş ve bu aktörlerin operasyon başansına istatistiki olarak anlamlı bir etki yaratmadığı sonucuna varılmıştır. Postoperatif dönemde 8 olguda reperforasyon meydana gelmiştir. Reperforasyon gelişen olguların 5 'inde temporal adele fasyası, 3 'ünde tragal kartilaj perikondriumu kullanılmıştır. Temporal adele fasyası kullanılan toplam 48 olgunun 5'inde (%10,4) reperforasyon olurken, tragal kartilaj perikondriumu kullanılan toplam 60 olgunun 3'ünde (%5) reperforasyon meydana gelmiştir. Temporal adele fasyası kullanılmış olup, reperfore olan 5 olgunun 4'ünde reperforasyon atrofiye sekonder, Tinde akut otite sekonder meydana gelmiştir. Tragal kartilaj perikondriumu kullanılmış olup, reperfore olan olguların tümünde reperforasyon akut otite sekonder meydana gelmiştir. Tragal kartilaj perikondriumu kullanılan olgularda atrofiye sekonder reperforasyon gözlenmemiştir. Reperfore olgu sayışırım yetersizliği nedeniyle istatistiki olarak anlamlı bir sonuç elde edilmese de erken msonuçlarımız perikondrium greftinin daha güvenilir bir materyal olduğunu düşündürmektedir. Anahtar sSzcükler: Perikondrium, Reperforasyon, Temporal Adele Fasya, Timpanoplasti IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REPERFORATION WHO HAS UNDERGONE TYMPANOPLASTY This study was performed retrospectively on 144 patients who have had tympanoplasties between February 1994 and March 2002 at the Department of Otolaryngology, University of Çukurova Medical Faculty to investigate the reasons of reperforation in the postoperative period. Files charts, digital documentation and the operative notes of these patients were evaluated to receive the data, 43 patients were excluded due to inadequate follow-up. One hundred and eight ears of 101 patients were included in this study. Of the 101 patients, 45 (41.7 %) were male and 63 (58.3%) were female and the average age of these patients was 26.83 ± 13.01 (7-57). The mean duration of disease was 8,6 years (6 months - 30 years) and the average follow-up period was 2.5 years (6 months - 8 years). One hundred and eight (108) ears, 64 (59.3 %) had tympanoplasty without mastoidectomy, and 44 (40.7%) had tympanoplasty with mastoidectomy. Fifty nine (54.6%) right ears and 49 (45.4%) left ears were operated. Fascia of temporal muscle was used at 48 ears (44.4%) and perichondrium of tragal cartilage was used at 60 ears (55.6%) as the graft material. While 12 ears (1 1.1%) had ossicle reconstruction, the remaining 96 ears (88.9%) did not need any reconstruction or was left for the second operation. The middle ear mucosa, the presence of infection in the middle ear, the size, type and the location of the tympanic membrane perforation, and the mastoid pneumatization were all recorded in detail. None of these factors were statistically significant in the reperforation. Of the 8 ears with reperforation in the postoperative period, 5 had temporal muscle fascia and 3 had tragal perichondrium. Of the 48 ears with temporal muscle fascia 5 (10.4%) had reperforation, and 3 (5%) of 60 ears with tragal perichondrium had reperforation. Reperforation of 5 ears with temporal muscle fascia was due to atrophy in 4 and acute otitis media in 1 ear, while acute otitis media was the cause of the reperforation in all patients with tragal perichondrium. There were no reperforation secondary to the atrophy in the perichondrium group. Even though there was not a statistical significance due to inadequate number of ears for each group, early results revealed that perichondrium might be a more reliable graft material.