Torakoabdominal ağrı ile başvuran yetişkin olgularda minimum klinik anlamlı değişikliğin değerlendirilmesi
Assessment of the minimum clinically significant difference in adult patients admitted with acute thoracoabdominal pain in the emergency department
- Tez No: 137935
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR KARCIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: akut ağrı, acil servis, minimum klinik anlamlı değişim, acute pain, emergency medicine, minimum clinically significant difference
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İlk ve Acil Yardım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
IV. ÖZET Torakoabdominal ağrı ile başvuran yetişkin olgularda Minimum Klinik Anlamlı Değişikliğin değerlendirilmesi Dr. Vermi Değerli Dokuz Eylül Üniversitesi İlk ve Acil Yardım AD İnciraltı / İZMİR Giriş ve amaç: Ağrının değerlendirilmesinde Vizüel Analog Skala (VAS) ile ölçülen küçük sayısal farklılıklar istatistiksel olarak anlamlı görünse de klinik olarak anlam taşımayabilir. Bu çalışmada amaç akut başlangıçlı torakoabdominal ağrı ile acil servise başvuran olguların VAS skorlarında Minimum Klinik Anlamlı Değişikliği (MKAD) ve bu değişikliğin yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, ağrı süresi ve ağrı yeri ile etkilenip etkilenmediğini belirlemektir. Yöntem: Acil Servise akut torakoabdominal ağrı ile başvuran 17 yaş üstü 306 erişkin hasta çalışmaya alındı. Hastalar 20 dakika aralıklarla, 100 mm'lik VAS üzerinde başlangıçtaki ağrı şiddetlerini ve aynı anda Verbal Rating Scale 'de (VRS) verilen 5 nitelemeden birini işaretlediler. MKAD, VRS'de 'biraz daha iyi' veya 'biraz daha kötü' olarak işaretlenen skorlarda; o anki ve önceki VAS ağrı skorları arasındaki farklılıkların ortalaması olarak tanımlandı. MKAD değerlerinin cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, ağrı süresi ve ağrı yerleşiminden etkilenip etkilenmediği araştırıldı. Bulgular: 918 ağrı ölçümü içinde kriterlere uyan ağrı ölçüm sayısı 428 idi. VAS ağrı skorlarında MKAD 24,2 mm (%95 GA, 22,6-25,7) olarak bulundu. VAS ağrı skorlarında cinsiyet (p=0,416), yaş grupları (p=0,728), eğitim düzeyi (p=0,236), ağrı yeri (p=0,077) ve ağrı süresi (p=0,586) ile ilgili MKAD değerleri arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Hastaların ön tam grupları ile ilgili MKAD değerleri arasında anlamlı ilişki saptandı. Sonuç: Populasyonumuzda MKAD değerinden (24,2 mm) daha küçük değişiklikler, istatistiksel olarak anlamlı olsa bile klinik anlamlılık ifade etmez. MKAD değerleri cinsiyet, yaş grupları, eğitim düzeyi, ağrı yeri ve ağrı süresinden etkilenmemektedir.
Özet (Çeviri)
V. SUMMARY Assessment of the Minimum Clinically Significant Difference in adult patients admitted with acute thoracoabdominal pain in the emergency department Dr. Vermi Değerli Dokuz Eylül University, School of Medicine, Department of Emergency Medicine Inciralti/ IZMIR Introduction: Small numeric differences measured by the Visual Analog Scale (VAS) in pain may be statistically significant whereas may not reach clinical significance. We sought to determine the minimum clinically significant difference in VAS pain scores for acute thoracoabdominal pain in the emergency department setting and to determine the factors affecting this value. Methods: 306 adult patients older than 17 years of age who presented to the emergency department with acute thoracoabdominal pain were enrolled in this study. At presentation and at 20-minute intervals, patients both marked the level of their pain on a 100 mm, nonhatched VAS and rated their perceived intensity of pain on VRS. The Minimum Clinically Significant Difference (MCSD) was defined as the mean difference between current and preceding VAS scores when a given patient reports pain as 'a little worse' or 'a little better'. Results: The MCSD in the current study was calculated as 24,2 mm (95% CI, 22,6 to 25,7 mm). There was no statistically significant differences in VAS pain scores based on gender (p=0,416), age groups (p=0,728), level of education (p=0,236), duration (p=0,586) and localization (p=0,077) of pain. MCSD of patients with renal colic was found to be greater than those with acute abdominal pain, lower back pain, muscle pain and nonspecific abdominal pain. Conclusions: Pain differences of less than the currently calculated MCSD (24,2 mm), even if statistically significant, are unlikely to be of clinical significance. Difference in MCSD between groups with regard to gender, age and level of education, duration and localization of pain was not found statistically significant.