Subkostal transversus abdominis plan bloğu (STAP) ile modifiye-perikondrial yaklaşımlı torakoabdominal sinir bloğu (M-TAPA)'nın kolon cerrahisinde postoperatif analjezik etkilerinin karşılaştırılması: randomize kontrollü çalışma
With subcostal transversus abdominis plan block (STAP)thoraco abdominal nerve with modified-perichondrial approachpostoperative in colon surgery of block (M-TAPA)comparison of analgesic effects: randomized controlled operation
- Tez No: 870764
- Danışmanlar: PROF. DR. İCLAL ÖZDEMİR KOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Subkostal transversus abdominis plan bloğu, Modifiye perikondrial yaklaşımlı torakoabdominal plan bloğu, tramadol tüketimi, VAS değeri, Subcostal transversus abdominis plane block, thoracoabdominal plane block with modified perichondrial approach, tramadol consumption, VAS score
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Giriş ve Amaç: Subcostal transversus abdominis plan bloğu (STAP) ve modifiye-perikondrial yaklaşımlı torakoabdominal sinir bloğu (M-TAPA) batın cerrahisinde postoperatif analjezi amacıyla rutin olarak kullanılan etkin yöntemlerdir. Biz bu çalışmamızda (STAP) ile (M-TAPA)'nın kolorektal karsinom (KRK) cerrahisi sonrasında analjezik etkilerini ve VAS değerlerini kontrol grubu ile karşılaştırdık. Hastaların postoperatif ağrı şikayetlerini azaltmayı ve analjezik kullanımına bağlı yan etkileri azaltmayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Bu araştırma tek merkezli, prospektif, randomize kontrollü bir çalışma olup Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Nisan 2023-2024 tarihlerinde gerçekleştirildi. Hastalar orta hat insizyonuyla KRK ameliyatı yapıldıktan sonra STAP blok yapılanlar (grup 1, n:20), M-TAPA blok yapılanlar (grup 2, n:20) ve postoperatif olarak blok uygulanmadan intravenöz aneljezik ilaç uygulananlar (grup 3, n:20) olarak rastgele 3 gruba ayrıldı. KRK'u olan orta hat insizyonu planlanan, ASA I-III, 60 adet hasta çalışmaya dahil edildi. Kanama bozukluğu olanlar, blok uygulama bölgesinde enfeksiyon bulguları olanlar, hemodinamisi stabil olmayanlar, çalışma için onamı alınamamış ya da çalışmaya katılmayı kabul etmeyenler çalışma dışı bırakıldı. Bulgular: Üç grup arasında demografik veriler ve hemodinamik parametreler açısından anlamlı bir fark yoktu. Postoperatif tramadol tüketimi ve postoperatif ek analjezik gereksinimi STAP ve M-TAPA gruplarında Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı olarak daha düşüktü (p0,05). Bloklarla ilişkili vi komplikasyon gözlemlenmedi. Sonuç: KRK nedeniyle açık cerrahi yapılan hastalarda STAP ve M-TAPA bloklarının postoperatif tramadol tüketimini ve VAS değerlerini azalttığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Subcostal transversus abdominis plane block (STAP) and modified-perichondrial approach thoracoabdominal nerve block (M-TAPA) are effective methods routinely used for postoperative analgesia in abdominal surgery. In this study, we compared the analgesic effects and VAS values of (STAP) and (MTAPA) after colorectal carcinoma (CRC) surgery with the control group. We aimed to reduce patients' postoperative pain complaints and reduce side effects related to analgesic use. Material and Method: This research is a single-center, prospective, randomized controlled study and was conducted at Sivas Cumhuriyet University Faculty of Medicine Hospital between April 2023-2024. The patients were those who underwent CRC surgery with a midline incision and then underwent STAP block (group 1, n:20), M-TAPA block (group 2, n:20) and those who received postoperative intravenous analgesic medication without block (group 3, n:20). were randomly divided into 3 groups. 60 patients with CRC, ASA I-III, who were planned to undergo midline incision, were included in the study. Those with bleeding disorders, those with signs of infection in the block application area, those with unstable hemodynamics, those whose consent for the study could not be obtained, or those who did not agree to participate in the study were excluded from the study. Results: There was no significant difference in demographic data and hemodynamic parameters between the three groups. Postoperative tramadol consumption and postoperative additional analgesic requirement were significantly lower in the STAP and M-TAPA groups compared to the Control group (p0.05). No complications related to the blocks were observed. Conclusion: It was concluded that STAP and M-TAPA blocks reduced postoperative tramadol consumption and VAS values in patients who underwent open surgery due to CRC. viii