Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ndeki araştırma görevlisi tıp doktorlarının temel yaşam desteği bilgi düzeyleri ve bunu etkileyen faktörler
The current status of and factors affecting level of knowledge regarding basic life support measured in residents in Dokuz Eylul University Hospital
- Tez No: 137936
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜRKAN ERSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Temel yaşam desteği, kardiyopulmoner serebral resüsitasyon, araştırma görevlisi 6, basic life support, cardiopulmonary cerebral resuscitation, residents
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
m. ÖZET Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesindeki (DEÜH) Araştırma Görevlisi Tıp Doktorlarının Temel Yaşam Desteği (TYD) Bilgi Düzeyleri ve Bnnu Etkileyen Faktörler Dr. Serkan ŞENER Dokuz Eylül Üniversitesi Acil Tıp AD, İZMİR Amaç: Çalışmamızda üniversite hastanesindeki araştırma görevlisi hekimlerin TYD bilgi düzeyleri ve bunu etkileyen faktörleri saptamayı amaçladık. Yöntem: Aralık 2002 ile Şubat 2003 arasında DEÜH'de görevli 300 hekim çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya katılan hekimlere demografik bilgilerini, TYD bilgi seviyelerini etkileyebileceği düşünülen verileri ve 15 adet bilgi sorusunu içeren veri toplama formu doldurtuldu. Her sorunun değeri bir puan kabul edildi. Hekimlerin basan düzeylerinin tayininde kabul edilebilir performans seviyesi [acceptable level of performance (ALP)] tekniği kullanıldı. Formlardan elde edilen veriler Statistical Package for Social Sciences (SPSS) for Windows, Version 11.0 programına kaydedilip Pearson x2 ve tek yönlü ANOVA testleriyle analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya katılan 176'sı erkek, 124'ü kadın; beşinde acil tıp AD olan 18 farklı üniversiteden mezun ve 33 farklı anabilim dalında görevli 300 hekimin ortalama yaşlan 27,4±0,3 bulundu. Doğru cevap ortalaması, erkeklerde 8,77±0,20, kadınlarda 9,30±0,23 toplamdaysa 8,99+0,15 bulundu. ALP değeri 8,76 tespit edilip buna göre dokuz ve üzerinde soruyu doğru cevaplayan hekimler başarılı, sekiz ve altındakilerse başansız sayıldılar. Tüm hekimlerin sadece % 54,7'si (n=164) başarılı bulundu. Sonuç: DEÜH' deki hekimlerin TYD basan düzeyleri göstermiştir ki, halen Türkiye'deki tıp fakültelerinde uygulanmakta olan TYD eğitimleri yeterli olsa bile hekimlerin çalıştıkları kurumlar tarafından mezuniyet sonrası eğitimlerinin yetersiz ve/veya az sıklıkta verilmesi TYD bilgilerini yetersiz kılmaktadır. Hekimlere mezuniyet öncesi ve sonrası TYD eğitimleri daha sık aralıklarla tekrarlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
IV. SUMMARY The current status of and factors affecting level of knowledge regarding basic life support (BLS) measured in residents in Dokuz Eylul University Hospital (DEUH) SerkanSENER, MD Dokuz Eylul University, School of Medicine, Depatment of Emergeny Medicine, Izmir - Turkey Background: We aimed to evaluate the current status of and factors affecting level of knowledge regarding basic life support measured in residents in DEUH. Methods: Between December 2002 and February 2003, 300 residents working in DEUH were included to the study. A questionnaire comprising the demographic data and factors that may affect the level of BLS knowledge, was asked to be filled by the subjects. Each question was graded as one point. Residents' success levels were measured by acceptable level of performance (ALP) technique. Data collected from each questionnaire were entered in Statistical Package for Social Sciences (SPSS) for Windows, Version 11.0 programme and analyzed with Pearson %2 and one-way ANOVA tests. Results: Totally 300 residents who were working in 33 different departments in DEUH were graduated from 18 different universities in which five have department of emergency medicine. 176 of the 300 residents were men and mean age was 27,4±0,3. Mean correct answers was 8,77±0,20 through male residents, 9,30±0,23 through female residents and 8,99±0,15 over all. Subjects who answered nine or more questions correctly were regarded as succesful according to the mean calculated ALP score which was 8,76. Only 54,7 % (n=164) of the residents were found succesful. Conclusions: BLS success rates of the residents in DEUH showed, although BLS trainings carried out in medical schools in Turkey might be regarded as sufficient, BLS level of knowledge of the physicians was found insufficient due to the lack of post graduate or in-service training. Pre- and post-graduate BLS trainings need to be repeated more frequently to the residents.