Laparoskopik sleeve gastrektomi operasyonu geçiren hastalarda postoperatif ağrı kontrolünde abdominal plan bloklarının etkinlik ve komplikasyonlar yönünden karşılaştırılması
Comparison of abdominal plane blocks in terms of effectiveness and complications in postoperative pain control in patients on laparoscopic sleeve gastrectomy operation
  1. Tez No: 810778
  2. Yazar: GAMZE NUR TEKE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU YILDIRIM AR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Bariyatrik cerrahi, laparoskopik cerrahi, postoperatif ağrı, postoperatif bulantı kusma, Laparoscopic sleeve gastrectomy, postoperative pain, transversus abdominis plane block, modified thoracoabdominal plane block
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Laparoskopik Sleeve Gastrektomi (LSG) obezitenin tedavisinde sık kullanılan cerrahi prosedürlerden biridir. Ağrı, laparoskopik cerrahilerden sonra en sık karşılaşılan komplikasyonlardandır. Ameliyat sonrası ağrının giderilmesinde pek çok yöntem kullanılmaktadır. Son zamanlarda plan blokları multimodal analjezinin bir parçası olarak önemli bir yer edinmiştir. Transversus abdominis plan bloğu (TAP), Torakoabdominal plan bloğu (TAPA), Modifiye- torakoabdominal plan bloğu- perikondriyal yaklaşımla (M-TAPA) karın ön duvarının analjezisinde etkin olan bazı bloklardır. Çalışmamızda Laparoskopik Sleeve gastrektomi geçiren hastalarda TAP blok ve M-TAPA bloklarının analjezik etkinliklerini prospektif olarak karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Etik kurul onayı (12.01.2023/1) aldıktan sonra 26 Ocak 2023- 15 Mayıs 2023 tarihleri arasında laparoskopik sleeve gastrektomi geçiren Amerikan Society of Anesthesiologist (ASA; Amerikan Anestezistler Derneği) II-III, 18 ila 65 yaş arası 60 hasta gönüllü onam formu imzalatılarak; M-TAPA blok uygulanan hastalar Grup M-TAPA, TAP blok uygulanan hastalar Grup TAP olarak tanımlandı ve her gruba 30'ar hasta dahil edildi. Hastalar postoperatif derlenme odasına geldikten sonra 24 saat boyunca Visual Analog Scale (VAS), Numeric Rating Scale (NRS), non-invaziv hemodinamik monitorizasyon verileri kaydedildi. Hastalara hasta kontrollü analjezi uygulandı. Ayrıca postoperatif Tramadol tüketim, kurtarıcı analjezik kullanım miktarı, postoperatif bulantı kusma (POBK) varlığı, antiemetik kullanım miktarları, anestezi, cerrahi ve blok uygulama süreleri kaydedildi. Bulgular: İki grup arasında demografik veriler açısından fark tespit edilmedi. M-TAPA grubunda postoperatif 6. saatte tüketilen Tramadol miktarı TAP grubuna göre anlamlı şekilde düşük bulundu. Tüketilen toplam tramadol miktarı M-TAPA grubunda düşük seyretmesine rağmen istatistiksel olarak anlamlı değildi. Her iki grup arasında takip edilen tüm zamanlarda VAS ve NRS düzeyleri, kullanılan kurtarıcı analjezik miktarı, postoperatif bulantı kusma (POBK) ve antiemetik kullanımı açısından fark tespit edilmedi. Blok uygulama süresi M-TAPA grubunda yüksekti. Sonuç: Çalışmamızda M-TAPA grubunda 6. saatte kullanılan tramadol miktarı TAP grubuna göre anlamlı düzeyde düşüktü. M-TAPA ve TAP grubunda postoperatif VAS, NRS değerleri, tüketilen toplam tramadol miktarı, POBK varlığı, kullanılan kurtarıcı analjezik ve antiemetik miktarı açısından fark saptanmadı. Biz her iki bloğun klinisyenin tercihi doğrultusunda LSG operasyonunda multimodal analjezinin bir parçası olarak postoperatif ağrı yönetiminde kullanılabileceği kanaatindeyiz. Obez hastalarda farklı örneklem büyüklüklerinde farklı sonuçlar çıkabileceği görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: Laparoscopic Sleeve Gastrectomy is one of the most commonly used surgical procedures in the treatment of obesity. Pain is one of the most frequently encountered complications after laparoscopic surgeries. Several methods are employed to alleviate postoperative pain. Recently, plane blocks have gained importance as part of multimodal analgesia. Transversus Abdominis Plane Block (TAP), Thoracoabdominal Plane Block (TAPA), and Modified Thoracoabdominal Plane Block with a perichondrial approach (M-TAPA) are some blocks effective in providing analgesia for the anterior abdominal wall. In our study, we aimed to prospectively compare the analgesic efficacy of TAP block and M-TAPA block in patients undergoing Laparoscopic Sleeve Gastrectomy. Materials and Methods: After obtaining ethical committee approval (12.01.2023/1), between January 26, 2023, and May 15, 2023, 60 patients undergoing laparoscopic sleeve gastrectomy with American Society of Anesthesiologists (ASA) II-III status volunteered and provided informed consent. Patients who received M-TAPA block were defined as Group M-TAPA, and those who received TAP block were defined as Group TAP, with 30 patients in each group. Patients were followed for 24 hours after arrival in the postoperative recovery room, and Visual Analog Scale (VAS), Numeric Rating Scale (NRS), heart rate, systolic, diastolic, and mean arterial pressures, as well as peripheral oxygen saturations, were recorded. Additionally, postoperative tramadol consumption, postoperative nausea and vomiting (PONV), antiemetic and rescue analgesic amounts were recorded. Results: No significant difference was found between the two groups in terms of demographic data. The amount of tramadol consumed at postoperative 6 hours was significantly lower in the M-TAPA group compared to the TAP group. There was no significant difference in tramadol consumption at postoperative 1, 3, 12, and 24 hours. Although the total tramadol consumption was lower in the M-TAPA group, it was not statistically significant. There was no difference between the groups in VAS and NRS levels at all follow-up times. There was no significant difference between the two groups in terms of rescue analgesic usage, PONV, and antiemetic usage. In the early postoperative period follow-ups in the recovery unit, there was a significant decrease in VAS and NRS values within each group at 5, 15, and 30 minutes and 1 hour. Conclusion: Our study did not reveal differences in postoperative VAS, NRS values, and total tramadol consumption between the M-TAPA and TAP groups. The amount of tramadol consumed at 6 hours was significantly lower in the M-TAPA group compared to the TAP group. Although the total amount of tramadol consumed was lower in the M-TAPA group, it was not statistically significant. No differences were found in terms of PONV, rescue analgesic, and antiemetic consumption. According to our study, we believe that the M-TAPA block provides effective analgesia after laparoscopic sleeve gastrectomy; however, we suggest that further research with larger samples and higher doses should be conducted in obese patients.