Kömür madeni işcilerinde eritrosit Na-KATpaz ve antioksidan enzim aktivite değişiklikleri ile lipid peroksidasyonunun incelenmesi
Erythrocyte Na-KATPase and antioxidant enzyme activity changes and lipid peroxidation in coal miners
  1. Tez No: 137979
  2. Yazar: ŞEYDA DAMATOĞLU ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET GÜREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Na+-K+ATPaz, Maden İşçisi, Antioksidan Enzim, Na+-K+ATPase, coal miners, antioxidant enzymes
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
a ÖZET Biyokimya Tezi KÖMÜR MADENÎ İŞÇİLERİNDE ERİTROSİT Na+-K+ATPaz VE ANTİOKSİDAN ENZİM AKTİVİTE DEĞİŞİKLİKLERİ İLE LİPİD PEROKSİDASYONUNUN İNCELENMESİ Dr.Şeyda Damatoğlu Çakmak Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyokimya Anabilim Dalı Tez Danışmam:Yrd.Doç.Dr.Ahmet Gürel Eylül 2003; 50 sayfa Bu çalışma kömür madeni işçilerinde eritrosit membranı Na+-K+ATPaz enzim aktivitesi ve lipid peroksidasyonunda olası değişikliklerin eritrosit antioksidan enzim sistemi ile ilişkisini araştırmak amacıyla yapıldı. Bu amaçla 1-21 yıldır kömür madeni ocağında çalışmış, yaşlan 27-48 arasında olan 40 maden işçisi ve yaşları 27-52 arasında olan 34 sağlıklı kontrol grubundan kan örnekleri alındı. EDTA'lı tüplerden eritrosit ghostu, düz tüplerden serum elde edildi. Eritrosit membranında Na+-K+ATPaz enzim aktivitesi, MDA, SOD ve CAT aktiviteleri tayin edildi. Eritrosit membranı Na+-K+ATPaz enzim aktivitesi kontrol grubunda anlamlı derecede düşük bulunurken eritrosit membran MDA düzeyi kontrol grubundan yüksek bulunmuştur. Antioksidan enzimlerden CAT aktivitesinde gruplar arasında fark bulunamazken SOD aktivitesi çalışma grubunda düşük bulunmuştur. Sonuç olarak, çalışma grubunda görülen enzim aktivitelerindeki azalmada ve lipit peroksidasyonundaki artışta kömür tozunun neden olduğu ROT üretimindeki artışın etkili olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis ERYTHROCYTE Na+-K+ATPase AND ANTIOXIDANT ENZYME ACTIVITY CHANGES AND LIPID PEROXIDATION IN COAL MINERS Dr.Şeyda Damatoğlu Çakmak Zonguldak Karaelmas University Institute of Health Sciences Department of Biochemistry Thesis Advisor: Asst. Prof. Dr. Ahmet Gürel September 2003, 50 pages In this study, it is aimed to investigate the correlation among the changes in Na+- K+ATPase enzyme and lipid peroxidation with antioxidant enzymes in erythrocytes. In this respect the blood samples are taken from 40 coal miners age between 27-48,worked 1-21 years and 34 healty control group of age 27-52. We have got erythroyte ghosts from the tubes of EDTA and serum from empty tubes than estimate Na+-K+ATPase enzyme activity and MDA level from the erythrocyte membrane. Besides these we estimate SOD, CAT activity from that erythrocyte membranes. In study group while Na+-K+ATPase enzyme levels are lower than the control group, membrane MDA levels are higher. There was no significant difference in antioxidant enzyme of CAT activity between two group but found lower SOD activity in study group. As a result, a role for rising amounts of ROT commited to coal dust has been considered in the account of reduced levels of enzyme activities and increased levels of lipid peroxidation in coal miners.