Stres altındaki kalan sıçanlarda süperoksit (SOD) ve malondialdehit (MDA) düzeyleri
Süperoxide dismutase and malondialdehyde levels of rats under stress
  1. Tez No: 137998
  2. Yazar: ERHAN AĞCABAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İCLAL MERAM (GEYİKLİ)
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Stres, soğuk, SOD.MDA ıı, Stress, cold, SOD, MDA IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
STRES ALTINDA KALAN SIÇANLARDA SÜPEROKSİT DİSMUTAZ(SOD) VE MALONDİALDEHİT(MDA) DÜZEYİ Erhan AĞCABAY Yüksek Lisans Tezi Gaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyokimya Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Iclal MERAM Mayıs -2003, 60 sayfa ÖZET Bu çalışmanın amacı; soğuğa bağlı oluşturulan stresin oksidatif sistem ve serbest radikaller üzerine etkisini incelemekti. Çalışmamızda ağırlıkları 182-212.4 gram arasında değişen 20 adet (10 dişi, 10 erkek) sıçan kullanıldı. Bunlardan 10'u kontrol grubu (5 dişi, 5 erkek), 10'u çalışma grubu (5 dişi, 5 erkek) olarak belirlendi. Çalışma grubunda sıçanlar 5'er dakika +4 °C soğuk suya maruz bırakılarak stres oluşturuldu. Denekler sodyum penta barbital anestezisi altında dekapite edildi. Kontrol ve çalışma grubundaki sıçanlardan alınan 2 ml'lik kanda Hb düzeyleri ölçüldü. Kan örneklerinin 1 ml'si EDTA'lı tüplere, 1 ml'si ise düz tüplere konuldu. EDTA'lı tüpte eritrosit paketi hazırlandı. Bu paketten hemolizat hazırlanarak INT yöntemi ile SOD ölçümü yapıldı. Düz tüpe konan kan örnekleri 2500 rpm'de 5 dakika santrifüj edildi. Elde edilen serumdan TBA yöntemi ile MDA ölçümü yapıldı. Kontrol grubunda Hb düzeyi 12.87±0.9 g/dl iken çalışma grubunda 15.20±0.4 g/dl olarak bulundu (p0.05). Sonuç olarak; hem kanda hem de dokuda MDA düzeyi belirgin şekilde artıp SOD düzeyi ise azaldı. Kontrol grubu ile çalışma grubu arasındaki Hb, SOD, serum MDA ve karaciğer MDA düzeyi farkı istatistiksel olarak önemli bulundu. Stres sonucunda antioksidan defans sisteminin faaliyetini artırdığı ve lipit peroksidasyonuna bağlı doku hasarının olabileceği, serbest oksijen radikalinin hasar yapıcı etkisine karşı antioksidan sisteminin koruyucu etkisinin yetersiz kaldığı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
SUPEROXIDE DISMUTASE (SOD) AND MALONDIALDEHYDE (MDA) LEVELS OF RATS UNDER STRESS Erhan A?CABAY M.S. Thesis Gaziantep University Graduate School of Health Sciences, Department of Biochemistry Supervisor: Yrd. Doç. Dr. İclal MERAM May-2003, 60 Pages ABSTRACT The purpose of this experimental study was to find out the impact af stress on oxidative system and free radicals. In this study; 20 rats (10 female and 10 male) weighting from 182 to 212.4 gr were used. Ten rats (5 female and 5 male) comprised of the control group and the remaining 10 (5 female and 5 male) comprised of study group. The rats in the study group were exposed to +4 °C water for 5 minutes in order to a create stress. The rats were decapitated with sodium penta barbital anesthesia, and their Hb levels were measured. Two mis of the blood was taken from the rats in both groups. One ml was put into EDTA tubes and the other 1 ml into the commer tubes. In the EDTA tubes, erythrocyte package was prepared, and hemolysate was taken from the package in order to measure superoxide dismutase (SOD). The sample in the common tube was centrifuged at 2500 rpm for 5 mins. MDA level in the centrifuged serum was measured. Hb level was 12.87+ 0,9 g/dl in the control and 15.20±0,4 g/dl in the study group (p0.05). iiiIn conclusion, the blood and the tissue MDA level was found to be increased as the SOD level decreased significantly in the study group. As a result of the stress, antioxidant defense system activity may increase, tissue damage may occur due to lipid peroxidation. And it was thought that the protective effect of antioxidant system became inadequate agains the damaging effect of the free oxygen radicals.