Melatonin hipokampusta NRZA ve NRZB reseptör konsantrasyonlarına etkileri
The effects of melatonin on hipocampal NRZA and NRZB receptor cancentration
- Tez No: 138019
- Danışmanlar: PROF. DR. NAMIK DELİBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Melatonin, hipokampus, NR 2A reseptörü, NR 2B reseptörü, antioksidan enzim, rat, Melatonin, hippocampus, NR 2 A receptor, NR 2B receptor, antioxidant enzyme, rat
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya ve Klinik Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
49 ÖZET Çalışmamızda; melatonin uygulanan ratlarda, melatoninin hipokampusta NR 2A ve NR 2B reseptörlerine etkisi araştırıldı. Bunun için 4 farklı rat grubu oluşturuldu. Kontrol (Grup 1), 5mg/kg/gün melatonin (Grup II), lOmg/kg/gün melatonin (Grup III), 20mg/kg/gün melatonin (Grup IV). Ratlara 1 ay süresince her akşam melatonin uygulandı. 1 ay sonunda kan, beyin ve hipokampus örnekleri alınarak, hipokampus NR 2A ve NR 2B reseptörleri ve antioksidan enzim aktiviteleri ölçüldü. Hipokampus GSH-Px düzeylerinin grup lV'de, grup 1 ve grup ll'ye göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde arttığı görüldü. Hipokampus CAT düzeylerinin grup IV de, grup I ve grup IFye göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde arttığı görüldü. Hipokampusta MDA düzeyleri; grup II, grup III ve grup IV'de, grup I'e göre anlamlı olmayan değişiklik gösterdi. Hipokampus NR 2 A ve NR 2B reseptörleri düzeylerinde grup II, grup 111 ve grup IV'de, grup I'e göre istatistiksel olarak anlamlı artış saptandı. Bu çalışmanın sonuçlan; melatoninin hipokampus NR 2A ve NR 2B reseptörlerine olumlu etkisini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
50 SUMMARY Tn this study we investigated the effect of melatonin on hippocampus NR 2A and NR 2B receptors in rats exposed to melatonin. Rats were divided in to four different groups. These groups are: Control (Group I), 5mg/kg/day melatonin (Group II), 10mg/kg/day melatonin (Group HI), 20mg/kg/day melatonin (Group IV). Rats were exposed to melatonin for every evening during 1 month. At the end of 1 month hippocampus NR 2A and NR 2B receptors and antioxidant enzyme levels were assayed in erithrocyte, brain and hippocampus samples. Tt was observed that the hippocampus GSH-Px levels of group TV is significantly higher than the hippocampus GSH-Px levels of group I and group II. It was observed that the hippocampus CAT levels of group IV is significantly higher than the hippocampus CAT levels of group I and group II. İn hippocampus increased levels of MDA group 11, group 111 and group IV were not significantly different from that of group I. Hippocampus NR 2A and NR 2B receptors levels of group II, group m and group IV were significantly higher than group T. The results of our study suggested the positive effects of melatonin on hippocampus NR 2A and NR 2B receptors.