Miyeloid kanser hücre serilerinde propolis ekstraktlarının kaspaz-3 aktivitesi üzerine etkileri
Effect of propolis extracts on caspase-3 activity in myeloid cell lines
  1. Tez No: 138020
  2. Yazar: MELTEM ÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DEĞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Poropolis, Apopitoz, Kaspaz-3, Miyeloid HL-60 Hücre Serisi
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Propolis reçine ve arı mumundan oluşan bir an ürünüdür. Propolisin biyolojik aktivitesinden sorumlu temel bileşenler reçinede bulunan flavonoidler, fenolik asitler ve esterlerdir. Propolis antibakteriyel, antiviral, antiinflamatuar, antifungal, antiküf, antioksidan, immünosilümilatör, lokal anestezik, anti histaminik ve tümör sitotoksik aktiviteye sahiptir. Hücrenin yaşam süresi sona erdiğinde veya radyasyon, zararlı kimyasallar, ilaçlar gibi çeşitli apopitoz tetikleyiciler hücreye zarar verdiği zaman apopitoz meydana gelir. Reseptör ve mitokondir aracılıklı apopitozun her ikisinde de kaspaz- 3 aktivasyonu effektör role sahiptir. Kaspaz-3 aktivasyonu kaspaz kaskatım ve hücre ölümünü başlatabilir. Doğal ve ticari propolisin farklı konsantrasyonlardaki DMSO ekstraktları, miyeloid HL-60 hücre serisi ve lenfosit hücre kültüründe antitümöral ve apopitoz indüklü aktivite ölçümünde kullanıldı. Miyeloid HL-60 hücre serisinin ve lenfosit hücre kültürünün propolisle inkübasyonundan sonra, flow sitometri ile hücre siklusu analizleri ve spektrofotomekrik kaspaz-3 aktivite tayini, apopitoz indüklü aktivite tayinini belirleme için yapıldı. Lenfosit hücre kültüründeki ve miyeloid HL-60 hücre serisindeki kaspaz-3 aktivitesini karşılaştırdığımızda 12.5 ve 6.25 mg/mFlik konsantrasyondaki doğal propolisin flow sitometrede apopitozu indüklediğini ve kaspaz-3 aktivitesini 5-12 defa artırdığı tespit edildi. Sonuç olarak propolisin apopitozu kaspaz-3 aktivasyonuyla indüklediği ve antitümöral aktiviteye sahip olduğu kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Effect Of Propolis Extracts On Caspase-3 Activity In Myeloid Cell Lines Propolis is a bee product which consists of resins and bee waxes. The major components of propolis responsible for biological activity are flavonoids, phenolic acids and esters present in resins. Propolis has antibacterial, antiviral, antiinflammatory, antifungal, antimold, immunostimulatiuc, local anesthetic, antihistaminic, antioxidant and tumor cytotoxicity activities. Apoptosis occurs when the cell life cycle ends or various apoptosis triggers, such as radiation, hazardous chemicals, drugs, damage the cell. Caspase-3 activation has an effectors role in both the receptor and mitochondria mediated apoptosis. Caspase cascade and cell death can be initiated by caspase-3 activation. DMSO extracts of natural and commercial propolis different concentrations were used to investigate anti tumoral and apoptosis-inducer activity in myeloid HL- 60 cell line and lymphoid cell culture. After the incubation of myeloid HL-60 cell lines and lymphoid cell culture with propolis, cell cycle analyses by flow-cytometry and spectrophometric caspase-3 activity were carried out to determine the apoptosis-induced activity. When compared caspase-3 activities for lymphoid and myeloid cell lines, apopitosis was induced by natural propolis extracts and caspase-3 activities were increased 5-12 times optimally at 12.5 and 6.25 mg/ml propolis concentrations. It was concluded that natural propolis may induce the apoptosis by increasing caspase-3 at these concentration and hence propolis has antirumoral activity. Key Works: Propolis, Apoptosis, Caspase-3, Myeloid HL-60 cell lines.