Titreşimin izometrik kuvvete etkisi
Effect of vibration on isometric strength
- Tez No: 138065
- Danışmanlar: PROF. DR. CANER AÇIKADA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Titreşim, titreşim frekansı, kasılma açısı, izometrik kasılma, Vibration, vibration frequency, elbow angle, isometric contraction
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET Bu çalışma farklı frekans ve dirsek açısında uygulanan titreşimin izometrik kas kuvvetine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya yaşları 19-30 arasında değişen 40 Spor Bilimleri öğrencisi gönüllü olarak katılmıştır. Denekler rasgele olarak dört farklı titreşim grubuna ayrılmış (6 Hz Grubu, n=10; 12 Hz Grubu, n=10; 24 Hz Grubu, n=10 ve 48 Hz Grubu, n=10) ve üç farklı dirsek açısında (90°, 120°, 150°) titreşimsiz ve titreşimli maksimal istemli izometrik kol kuvvetleri test edilmiştir. Denekler rasgele sırayla önce titreşimsiz ve daha sonra da titreşimli olmak üzere üç ayrı günde maksimal istemli izometrik kol kasılması testine katılmışlardır. Titreşimsiz maksimal istemli izometrik kol kuvveti testinde denekler bir dakika arayla üç tane altı saniye süreli maksimal istemli izometrik kol kasılması yapmışlardır. Testten sonra 10 dakika dinlenme arası verilmiş ve denekler bulundukları titreşim grubunun frekansına uygun frekansta ve 4 mm genlikte verilen 1 0 saniye süreli titreşim stimulasyonu sonrasında bir dakika arayla üç tane altı saniye süreli maksimal istemli izometrik kol kasılması yapmışlardır. Verilerin analizinde 4 x 3 x 2 (frekans x kasılma açısı x kasılma koşulu) tekrarlı ölçümlerde varyans analizi kullanılmıştır. Tekrarlı ölçümlerde varyans analizi sonuçlan tüm deneklerin uyguladıkları maksimal izometrik kol kuvvetinde kasılma açısına göre istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunduğunu göstermiştir (F(i36) =31.681; pO.001). Benzer şekilde yapılan tekrarlı ölçümlerde varyans analizi sonuçlan çalışmaya katılan tüm deneklerin titreşimsiz ve titreşimli olarak uyguladıkları maksimal izometrik kol kuvveti değerleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark olduğunu göstermiştir (F^^) = 16.066; p0.05). Buna ek olarak maksimal izometrikVI kol kuvveti değerleri için kasılma koşulu x kasılma açısı etkileşimi de istatistiksel yönden anlamlı bulunmamıştır (F(2,35) =1.660, p>0.05). Tekrarlı ölçümlerde ANOVA sonucunda frekans x kasılma açısı x kasılma koşulu etkileşimi de istatistiksel yönden anlamlı bulunmamıştır (F(6,72) = 1.397, p>0.05). Sonuç olarak bu çalışma titreşim stimulasyonunun maksimal izometrik kol kuvvetini attırdığını ancak uygulanan titreşim stimulasyonunun kasılma açısından etkilenmediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT The purpose of this study was to determine the effects of vibratory stimulation applied during different elbow angles and with different vibration frequencies on maximal isometric muscle strength. 40 male university students between ages of 19-30 yr voluntarily participated in this study. The subjects were randomly assigned to four frequency groups (6 Hz Group, n=10; 12 Hz Group, n=10; 24 Hz Group, n=10 and 48 Hz Group, n=10) and performed maximal isometric arm contraction with and without vibration in three different elbow angles (90°, 120°, 150°). In MVC test without vibration, subjects performed three consecutive MVC for six seconds with one minute intervals. After this test, ten minutes of resting period were given and then subjects performed MVC with vibration. Vibration was applied according to the group that the subject belong (6 Hz, 12 Hz, 24 Hz or 48 Hz ) with 4 mm amplitude for ten seconds before the subjects performs MVC and continued during MVC. According to the results of 4 x 3 x 2 (frequency x angle x contraction type) repeated measures ANOVA indicated significant main effects in contraction type (F(i;36) =31.681; pO.OOl). Similarly there was significant main effects in contraction angle between MVC values with and without vibration (F(i,36> = 16.066; p0.05) and contraction angle x contraction type (F(2,35)=T.660, p>0.05) interactions were not significant. Finally no significant frequency x angle x contraction type interaction was also found (F(6j2) - 1-397, p>0.05). As a result it can be said that vibratory stimulation was found to be effective in enhancing isometric arm strength however it is not affected by contraction angle.