Acute effects of local vibration on muscle performance at different durations and frequencies
Farklı süre ve frekanslarda uygulanan bölgesel titreşimin kas performansı üzerindeki akut etkisi
- Tez No: 277943
- Danışmanlar: PROF. DR. FEZA KORKUSUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Bölgesel Titreşim, Maksimum İstemli Kasılma, İzometrik Kuvvet, Local vibration, Maximum voluntary contraction, Isometric strength
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın amacı farklı süre ve frekanslarda uygulanan bölgesel titreşimin kas performansı üzerindeki akut etkisini incelemektir. On beş erkek hentbol oyuncusu çalışmaya gönüllü olarak katılmıştır. Üniversite Etik Komitesi çalışmayı onaylamıştır; tüm katılımcılar gönüllü katılım formu doldurmuştur.Titreşim süreleri (10 sn, 1 dk ve 10 dk), frekanslar (40 Hz ve 80 Hz), baskınlık (baskın olan ve olmayan) ve titreşim durumu (titreşimli ve titreşimsiz) çalışmanın bağımsız değişkenlerini oluşturmaktadır. Farklı şartlardaki maksimum izometrik kuvvet değerleri ise bağımlı değişkenleri oluşturmaktadır. Tek yönlü tekrarlayan varyans analizi, Bonferoni'ye uyarlanmış eşleştirilmiş T-test ve iki yönlü tekrarlayan varyans analizi kullanılan istatistiksel analizlerdir.Çalışma sonuçları, titreşim uygulaması yapılarak elde edilen kuvvet değerlerinin, titreşim uygulaması yapılmayanlara göre anlamlı ölçüde arttığını göstermiştir. Baskın olan ve olmayan bacaklardaki kuadriseps kuvvet değerleri titreşim uygulamasıyla beraber 40 ve 80 Hz'lik frekanslarda anlamlı artış göstermiştir. Baskın olan bacağa 10 sn, 1 dk ve 10 dk süreleriyle 40 Hz'lik titreşim uygulandığında elde edilen kuvvet değerlerinin titreşim uygulanmayan kuvvet değerlerine göre anlamlı artış gösterdiği bulunmuştur. Baskın olan bacağa 10 sn, 1 dk ve 10 dk süreyle 80 Hz'lik titreşim uygulandığında sadece 10 sn süreyle uygulanan titreşim sonucu elde edilen kuvvet değerlerinin titreşim uygulanmayan kuvvet değerlerine göre anlamlı artış gösterdiği bulunmuştur. Baskın olmayan bacağa 10 sn, 1 dk ve 10 dk süreyle 40 Hz'lik titreşim uygulandığında elde edilen kuvvet değerlerinin titreşim uygulanmayan kuvvet değerlerine göre anlamlı artış gösterdiği bulunmuştur. Baskın olmayan bacağa 10 sn, 1 dk ve 10 dk süreyle 80 Hz'lik titreşim uygulandığında, 10 sn ve 1 dk süreyle uygulanan titreşim sonucu elde edilen kuvvet değerlerinin, titreşim uygulanmayan kuvvet değerlerine göre anlamlı artış gösterdiği bulunmuştur. 40 ve 80 Hz frekanslardaki farklı titreşim süreleri birbirleriyle karşılaştırıldığında ise anlamlı fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study was to investigate the acute effects of local vibration on muscle performance at different durations and frequencies. Fifteen male handball players participated in the study voluntarily. University?s Ethics Committee approved the study and the informed consent forms were filled by all participants.Different vibration durations, (10 sec, 1 min, 10 min), different frequencies (40 and 80 Hz), dominancy (dominant and non-dominant) and conditions (vibration and no-vibration) were independent variables of study. Dependent variables were maximum isometric strength measures under different situations. One way Repeated measures ANOVA, Bonferoni adjusted paired sample t-tests and Two way Repeated ANOVA was used for statistical analyses.Result of this study demonstrated that local vibration (LV) induced significantly higher muscle activity than no vibration (NV) condition. Strength improvements were obtained in quadriceps muscles of dominant and non-dominant legs for 40 Hz and 80 Hz. When 40 Hz vibration was applied to dominant leg with different durations (10 sec, 1 min, 10 min), significantly higher strength measures were found than no vibration. When 80 Hz vibration was applied to dominant leg with different durations (10 sec, 1 min, 10 min), only 10-sec vibration duration revealed significant increase in strength measures. When 40 Hz vibration was applied to non-dominant leg with different durations, (10 sec, 1 min, 10 min) significantly higher strength measures were found than no vibration. When 80 Hz vibration was applied to non-dominant leg with different durations (10 sec, 1 min, 10 min), 10-sec and 1 min vibration durations revealed significant increase in strength measures. However, no significant difference was obtained when the different vibration durations were compared between 40 Hz and 80 Hz.