Performansı etkileyen bazı faktörlerin analizi sonucu hazırlanan antrenman programının etkinliği
The Effect of a training programme designed fallowing the analysis of certain factors affecting performance
- Tez No: 138095
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ÖZBEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Basketball, Performance, Test, Posture, Antropometry, Physiology, Biomotoric, Training Programme
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 264
Özet
Performansı Etkileyen Bazı Faktörlerin Analizi Sonucu Hazırlanan Antrenman Programının Etkinliği Sportif performansın belirlenmesine yönelik yapılan test sonuçlarının, yapılacak olan antrenman programlanmasında önemli rol oynadığı bilinmektedir. Çalışmamızın amacı, sportif performansı etkileyen bazı fiziksel, fizyolojik ve biyomotorik faktörlerin test edilerek, bu doğrultuda performans gelişimine yönelik hazırlanan antrenman programının etkinliğinin araştırılmasıdır. Çalışmamızda, basketbol ve kontrol (hentbol) grubundan oluşan 24 erkek sporcu gönüllü olarak araştırma kapsamına alındı. Araştırmamızda sporculara fiziksel (postür, antropometrik), fizyolojik (vital kapasite, zorlu ekspirasyon hacmi, bir saniyede zorlu vital kapasite) ve biyomotorik (durarak dikey sıçrama, sağ ve sol el kavrama kuvveti, esneklik, dinamik dikey sıçrama, mekik, sınav, 60 m. sürat, 1500 m. dayanıklılık, koordinasyon) testler, antrenman öncesi ve sonrası şeklinde uygulandı. Basketbolcu gruba uygulanan antrenman öncesi test sonuçlarına göre, on haftalık antrenman programı yaptırılırken, kontrol (hentbol) grubuna da antrenman öncesi test sonuçlan değerlendirmeye alınmadan standart on haftalık antrenman programı uygulatıldı. Basketbol ve kontrol (hentbol) gruba uygulanan antrenman öncesi testlerin bulgularının büyük bir çoğunluğu arasında anlamlı fark bulunamazken (P>0,05), antrenman sonrası test bulguları arasında anlamlı fark bulunmuştur (P0,05). Sonuç olarak, antrenman programı yapılmadan önce sporcuların performans profili, gözle fark edilemeyen ayrıntıların performansı etkileyebileceğinden dolayı, çok yönlü test edilmelidir. Elde edilen test bulguları doğrultusunda, yüklenme ilkelerine göre, antrenmanların programlanması önemlidir. Çalışmamızın spor bilimine katkısı da, bilgisayar ortamında yapılan postür analiz programı, spor bilimi için yeni, pratik ve uzun süreli bir fiziksel değerlendirme programı olarak kullanıma IVsunulmuştur. Antrenörler için fiziksel, fizyolojik ve biyomotorik testleri içeren, bilgisayar ortamında veri girişi ve değerlendirilmesine yönelik bir program oluşturulmuştur. Ayrıca, model olarak çalışılan antrenman programının sebep sonuç ilişkisi içerisinde bir programlama taslak örneği verilmiştir. Anahtar Kelimeler; Basketbol, Performans, Test, Postür, Antropometre, Fizyoloji, Biyomotor, Antrenman programı.
Özet (Çeviri)
The Efficiency of a Training Programme Designed Following the Analysis of Certain Factors Affecting Performance It is already known that the results of the tests that are used to determine sporting performance play an important role in programming a training. The aim of the study is to test some physical, physiologic and biometoric factors which affect sporting performance and thus to investgate the efficiency of a training programme prepared to improve performance. In the study, 24 male sportmen were included, all of whom took part in the study voluntarily, consisting of basketball and control (handball) group. Physical (posture, antropometric), physiologick (vital capacity, forceful expiration volume, forceful vital capacity per second) and biomotoric (standing vertical jumping, right and left hand grasping strength, flexibilty, dynamic vertical jumping, sit-up, push up, 60 m. sprint, 1500 m. endurance, coordination) test were conducted on the participants before and after training. According to the pre-training test results from basketball group, while weekly training programme was planned, 10-week training programme was conducted on the control (handball) group without assessing pre- training test results. Although there was no significant difference between the findings of the tests done on basketball and control (handball) groups before training, (P>0,05), this was not the case when the post-training test findings analyzed. (P0,05). In conclusion, since unnoticable details may affect performance, the profile of a sportsman should be scrutunized before the preoaration of a training programme. As a result of the findings that were obtained, scheduling a training programme is vital in accordance with the principles of loading. The contribution of the current study to the science of sports will be the posture analysis programme that was prepared with computer, which is a new, practical and long-lasting assessment programme in sports science. A programme which consist of physical, physiologic and biomotoric tests, VIwas designed which will be of great assistant for trainers, and the programme will also feature data entrance and evaluation further, a poagramming model sample based on cause-effect relationship of the training programme in use.