Koç spermasının farklı antioksidanlar içeren sulandırıcılarla kısa süreli (+5 C)saklanması
Liquid storage of ram semen with extenders that containing different antioxidants
  1. Tez No: 138196
  2. Yazar: SAVAŞ YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DAŞKIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ram, Sperma, Liquid Storage, Free Oxygen Radicals, Antioxidant
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı​
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
75 ÖZET Koç Spermasının Farklı Antioksidanlar İçeren Sulandırıcılarla Kısa süreli Saklanması Bu çalışmanın amacı, koç spermasının kısa süreli (5°Cde) saklanmasında sulandırıcıya farklı antioksidanlar ilavesiyle spermatozoanın motil kalma süresi ve fertil ömrünü uzatmaktır. Çalışmada 4 baş Akkaraman ırkı koç kullanılmıştır. Spermalar 4 koçun her birinden 10'ar ejekülat olmak üzere haftada iki kez sun'i vagen yöntemiyle alınmıştır. Alman spermalar birleştirildikten sonra, 6 eşit hacme bölünmüş ve spermaların sulandırılmasında ana sulandırıcı olarak '^tris-sitrik asit-glukoz-yumurta şansı sulandırıcısı“ kullanılmıştır. Alınan spermalar 6 eşit hacme bölündükten sonra ergothionin, seminal plazma, askorbik asit, süperoksit dismutaz ve bunların kombinasyonunu içeren ”tris-sitrik asit-glukoz-yumurta şansı sulandıncısı“ ile sulandırılmıştır. Kontrol grubu olarak ise, ”tris-sitrik asit-glukoz-yumurta şansı sulandıncısı" tek basma kullanılmış, sulandırmalar 1:5 oranında yapılmıştır. Bu şekilde 6 grupta sulandırılan spermalarda motilite, ölü/canlı spermatozoa oranı, anormal spermatozoa oranı ve spermanın pH değerleri 0. saatten 72. saate kadar 12 saat aralıklarla kaydedilmiştir. Sperma numuneleri çalışma süresi boyunca +5 °C buzdolabında saklanmıştır. Tüm gruplarda 0. ve 12. saatlerde spermatolojik parametreler açısından önemli bir fark gözlenmemiştir (p>0,05). Motilite değerleri açısından en yüksek oranlar tüm zaman aralıklarında (0. saat hariç) ergothionin ve kombine sulandırma gruplarında elde edilmiştir. Ölü/Canlı spermatozoa oranlan en düşük, 72. saatte ergothionin ve kombine sulandıncı gruplarında elde edilirken (% 31,30 ± 5,51 ve % 31,03 ± 6,79); en yüksek ölü spermatozoa oranı % 40,38 ± 6,17 ile seminal plazma sulandırma grubunda saptanmıştır. En düşük anormal spermatozoa oranlan sulandırmadan sonraki 72. saatte % 25,30 ±6,10 olarak kombine sulandırma grubunda elde edilirken, en yüksek anormal spermatozoa oram ise % 33,95 ± 4,13 olarak seminal plazma grubunda elde edilmiştir. Spermanın pH değerleri en düşük 6,16 ± 0,28 olarak sulandırmadan sonraki 72. saatte kombine sulandırma grubunda elde edilmesine rağmen, değerlendirme yapılan diğer bütün zaman aralıklarında gruplar arasında pH değerleri açısından herhangi bir fark gözlemlenmemiştir (p>0,05).76 Sonuç olarak, koç spermasının kısa süreli saklanmasında sulandırıcıya katılan antioksidanlardan ergothîonin ve araştırmada kullanılan diğer antioksidanlardan oluşturulmuş kombine sperma sulandırıcısının diğer sulandırma gruplarına göre daha başarılı sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Koç, Sperma, Sıvı saklama, Serbest oksijen radikalleri, Antioksidan.
Özet (Çeviri)
77 SUMMARY Liquid Storage of Ram Semen with Extenders that Containing Different Antioxidants The aim of this study was to prolong the length of motility and fertility periods of spermatozoa by means of adding various antioxidants to diluents used for short- term preservation of ram sperma at +5°C. Four Akkaraman breed rams were used in this study. Semen was collected by the aid of an artificial vagina twice a week so as to maintain 10 ejaculates from each animal. Following harvest of collected sperma, the total volume was divided into 6 equal aliquots and a diluent comprising of“tris-citric acid-glucose and egg yolk”was used as the main diluent. After being divided into 6 equal aliquots, the collected sperma was diluted with the main tris-citric acid-glucose and egg yolk diluent either added ergothionine, seminal plasma, ascorbic acid, superoxide dismutase or the combination of the aforementioned constituents. On the other hand, the control group was administered the main diluent alone. Dilutions were carried out at a proportion of 1 :5. The above mentioned 6 groups of diluted semen were examined and motility, proportion of nonviable/viable spermatozoa, rate of abnormal spermatozoa and the pH values of sperma were recorded between hours 0-72 at 12 hour intervals. Semen samples were preserved at +5°C throughout the study. No significant difference was determined between either of the groups between hours 0-12 with respect to any of the spermatological parameters (p>0,05). Highest rates of motility were observed in the groups in which ergothionine and the combined diluent were administered (except for Ond hour). The lowest proportions of nonviable/viable spermatozoa were determined in the groups in which ergothionine and the combined diluent were administered at the 72nd hour post-dilution (3 1,30 ± 5,5 1 % and 3 1,03 ± 6,79%) whereas the highest rate of nonviable spermatozoa was determined in the group diluted with seminal plasma (40,38 ± 6,17%). The lowest rate of abnormal spermatozoa was determined in the combined diluent group at the 72nd hour following dilution (25,30 ± 6,10 %) whereas the highest abnormal spermatozoa rate was obtained in the group in which seminal plasma was administered (33,95 ± 4,13 %). Although the lowest pH value was determined in the combined diluent group at the 72nd hour following dilution (6,16 ± 0,28), no significant difference was found between groups at any time interval with respect to pH values (p>0,05).78 In conclusion, among the antioxidants added to the main diluent for short-term preservation of ram semen, ergothionine and the combined diluent comprising of all the other constituents used in the study were found to give better results.