Sığır ve koyunlara ait pnömonili akciğerlerden pasteurella haemolytica'nın izolasyonu, identifikasyonu, biyotiplendirilmesi ve antibiyotiklere olan duyarlılıklarının belirlenmesi
The isolation of pasteurella haemolytication, biotyping and determination of the antibiotic susceptibility of the isolates
- Tez No: 138207
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİTAT ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Pasteurella haemolytica, cattle, sheep, pneumonia, antibiotic susceptibility
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
41 5. ÖZET Sığır ve koyunlara ait pnömonili akciğerlerden Pasteurella haemolytica' nın izolasyonu, identifikasyonu, biyotiplendirilmesi ve antibiyotiklere olan duyarlılıklarının belirlenmesi Bu çalışma pnömonik sığır ve koyun akciğerlerinden P haemolytica suşlarının izolasyonu, identifikasyonu, biyotiplendirilmesi ve antibiyotik duyarlılıklarının belirlenmesi amacıyla yapıldı. Çalışmada 125'i sığır, 106'sı koyun olmak üzere toplam 231 adet pnömonik akciğer kullanıldı. Araştırmada kullanılan 125 adet sığır pnömonik akciğerinin 101 'i Kars Belediye Mezbahanesinde, 24'ü Özel Et ve Balık Kombinasında kesime sevk edilen 1 yaş ve üzeri sığırlardan temin edildi. Aynı araştırmada kullanılan 106 adet pnömonik koyun akciğerinin tamamı Kars Belediye Mezbahanesinde kesime sevk edilen 1 yaş ve üzeri koyunlardan temin edildi. Çalışmada sığır pnömonik akciğerlerinden 32 (%26), koyun pnömonik akciğerlerinden 29 (%37.3) olmak üzere toplam 61 adet P haemolytica susunun izolasyonu ve identifikasyonu yapıldı. Sığırlara ait toplam 32 P. haemolytica susunun 8'i saf, 24'ü diğer bakteri türleri ile birlikte, koyunlara ait 29 P. haemolytica susunun 4'ü saf, 25'i diğer bakteri türleri ile birlikte izole edildi. Sığır pnömonik akciğerlerinden identifıye edilen toplam 32 P. haemolytica susunun 23 (%71.8)'ü arabinozu, 26 (%81.8)'sı ksilozu, 6 (%18.7)'sı da şalisini fermente etmiştir. Ksiloz ve arabinoz fermentasyonu sonuçları ışığında 32 adet P. haemolytica susunun tamamı A biyotipi olarak biyotiplendirildi. Koyun pnömonik akciğerlerinden identifiye edilen toplam 29 P. haemolytica susunun 10 (%34.4)'u arabinozu, 8 (%27.5)'i ksilozu, 7 (%24.1)'si şalisini, 18 (%62.2)'i trehalozu fermente etmiştir. Karbonhidrat fermantasyon sonuçlarına göre suşlardan 18 (%62.2)'i biyotipT, 11 (%37.9)'i biyotip A olarak biyotiplendirildi. Sığır ve koyunlardan elde edilen toplam 61 P. haemolytica susunun antibiyotik duyarlılıkları disk diffüzyon metoduyla tespit edildi. Sığır pnömonik42 akciğerlerinden identifıye edilen 32 P. haemolytica susunun antibiyogram testinde; tüm suşlar sülfametaksol trimethoprim, danofloksasin, enrofloksasin, gentamisin ve sefuroksim sodyum'a duyarlı bulunurken, 28 susun tetrasiklin'e, 26 susun penisilin G'ye, 27 susun kanamisin'e, 8 susun da oksitetrasiklin'e duyarlı olduğu tespit edildi. Aynı antibiyogramda 30 susun ampisillin'e, 29 susun amoksisillin-klavulanik asit'e, 25 susun streptomisin'e, 24 susun oksitetrasiklin'e, 12 susun da eritromisin'e dirençli olduğu belirlendi. Koyun pnömonik akciğerlerinden identifıye edilen 29 P. haemolytica susuna yapılan antibiyogram testinde; 29 susun tamamının sülfametaksol trimethoprim'e, danofloksasin, enrofloksasin, gentamisin ve sefuroksim sodyum'a, 28 susun gentamisin'e, 24 susun eritromisin'e, 27 susun streptomisin'e, 27 susun tetrasiklin'e, 28 susun penisilin G (10 IU)'ye, 26 susun kanamisin'e duyarlı olduğu tespit edildi. Aynı testte 29 susun tamamının ampisillin'e, 23 susun amoksisillin-klavulanik asit'e, 24 susun da oksitetrasiklin'e direnç gösterdiği tespit edildi. Araştırmada A biyotiplerinin ksilozu, arabinoza nazaran daha fazla fermente etmesi ve trehalozu fermente etmemesi nedeniyle, biyotiplendirme çalışmalarında ksiloz ve trehaloz fermentasyonunun arabinoza oranla daha güvenilir olduğu sonucuna varıldı. Anahtar sözcükler. Pasteurella haemolytica, sığır, koyun, pnömoni, antibiyotik duyarlılık
Özet (Çeviri)
43 6. SUMMARY The isolation of Pasteurella haemolytica from pneumonic lungs of cattle and sheep, and identification, biotyping and determination of the antibiotic susceptibility of the isolates. This study aimed at investigating isolation, identification, biyotyping and determination of antibiotic resistance of Pasteurella haemolytica strains isolated from cattle and sheep with pneumonia. A total of 231 pneumonic lung samples (125 from cattle and 106 from sheep) were used in the study. Of the cattle samples, 101 were obtained from a local state-run slaughterhouse and 24 were from a private slaughterhouse in Kars. All the sheep samples were collected at the local state-run slaughterhouse. All animals from which the samples were taken were over 1 year old. A total of 61 P. haemolytica strains, 32 (%26) from cattle and 29 (%37.3) from sheep were isolated and identified in the present study. Of the cattle strains isolated, eight were obtained as pure culture and 24 were as mixed culture. Of the sheep isolates, four were obtained as pure culture whereas 25 were as mixed culture. Of the 32 cattle isolates of P. haemolytica, 23 (%71.8) fermented arabinose, 26 utilised xylose (%81.8) and 6 fermented salicine (%18.7). Based on these fermentation results, all cattle isolates were biotyped as biotype A. Of the 29 sheep isolates of P. haemolytica, 10 (%34.4) fermented arabinose, 8 (%27.5) utilised xylose, 7 (%24.1) fermented salicine and 18 (%62.2) trehalose. According to these test results, 18 (%62.2) sheep isolates were found as biotype T and 1 1 (%37.9) isolates were found as biotype A. All P. haemolytica strains (nos 61) isolated from sheep and cattle were tested for their susceptibilty to various antimicrobial agents using a disc diffusion method. Of the 32 cattle isolates tested, all were found susceptible to sulfamethoxazole/trimethoprim, danofloxcacin, enrofloxcacin, gentamicin and cefuroxime sodium. Of these isolates, twenty-eight; 26, 27 and 28 were44 found susceptible to tetracycline, penicillin G, kanamycin and oxytetracycline, respectively. On the other hand, thirty, 29, 25, 24 and 12 isolates were found resistant to ampicillin, amoxycillin/clavulanic acid, streptomycin, oxytetracycline and erythromycin, respectively. Of the 29 sheep isolates tested, all were susceptible to sulfamethoxazole/trimethoprim, danofloxcacin, enrofloxacin and cefuroxime sodium. In addition, twenty-eight, 24, 27, 27, 28 and 26 isolates were found susceptible to gentamicin, erythromycin, streptomycin, tetracycline, penicillin and kanamycin, respectively. All 29 sheep isolates tested were found resistant to ampicillin. In addition, twenty-nine and 23 isolates were resistant to amoxicillin-clavulanic acid and oxytetracycline, respectively. Biotype A strains of P. haemolytica isolated in this study utilised xylose better than arabinose and did not ferment trehalose. Therefore, it may be suggested that fermentation of xylose and trehalose are more reliable than that of arabinose when performing biotyping.