Kayseri'de üretilen tavuk yumurtalarında tetrasiklin kalıntılarının enzim immun assay ile kantitatif analizi
The quantitative analysis of the residues of tetracycline within chicken eggs in Kayseri by EIA
  1. Tez No: 138208
  2. Yazar: NEŞE ŞEYBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL CEM LİMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İlaç kalıntısı, tetrasiklin, enzim immun assay, yumurta, Drug residues, tetracycline, ELISA, egg
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
IV KAYSERİ'DE ÜRETİLEN TAVUK YUMURTALARINDA TETRASÎKLİN KALINTILARININ ENZİM İMMUN ASSAY İLE KANTİTATİF ANALİZİ ÖZET Bu çalışmada, Kayseri'de tüketime sunulan yumurtalardaki tetrasiklin düzeyleri belirlenmiştir. Tetrasiklin kalıntılarının kabul edilebilir limitlerin altında kalıp kalmadığım araştırılmıştır. Bunun için, 72 adet yumurta kullanılmıştır. Yumurtadaki tetrasiklin kalıntısı tespiti EIA'de gerçekleştirilmiştir. Yumurtalardaki muhtemel tetrasiklin kalıntısı tetrasiklin kitinde yer alan yönteme göre yapılmıştır. Çalışma sonucunda, analizi gerçekleştirilen 72 yumurtanın 44 (%61)'ünde 0-200 ppt, 25 (%34.72)'inde 200-400 ppt, 2 (%2.78)'sinde 400-600 ppt, 1 (%1.38)'inde 600-800 ppt tetrasiklin kalıntısı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, yumurtalarda tetrasiklin kalıntısına rastlanmakla birlikte bulunduğu miktarlar kabul edilebilir limitlerin altında kalmıştır. Bu durum, her ne kadar bu yumurtaların tüketilmesinde bir sakınca olmadığını gösterse de, uzun süreli olarak bu dozlarda tetrasiklin alımı, özelliklede bakterilerin bu ilaca karşı dirençlilik oluşturmasına ve dolayısıyla da antibiyotiklerin tedavi edici etkinliklerinin azalmasına sebep olabilir.
Özet (Çeviri)
THE QUANTITATIVE ANALYSIS OF THE RESIDUES OF TETRACYCLINE WITHIN CHICKEN EGGS IN KAYSERİ BY EIA ABSTRACT In this study, residues of tetracycline levels are determined in eggs which are consumed in Kayseri. Whether or not residues of tetracycline levels are under acceptable limits are researched. For this purpose, 72 eggs are used in the study. Determination of residues of tetracycline is performed by Enzyme Immune Assay (EIA). The finding of possible residues of tetracycline in eggs is carried out through the method available at the tetracycline kit. The results of the study show that 44 (61%) of the 72 eggs analyzed have the residues of tetracycline between 0 and 200 ppt, 25 (34.72%) of the eggs have the residues of tetracycline between 200-400 ppt, 2 (%2.78) of the eggs between 400 and 600 ppt, and 2 (1.38%) of the eggs between 600 and 800 ppt. As a result, although the residues of tetracycline are found in eggs, the quantities of residues of tetracycline are within the acceptable limits. This condition points that the consumption of the eggs is not dangerous, though taking tetracycline at these doses may cause the bacteria to become resistant against to this drug and consequently may result in reducing the efficiency of antibiotics' treatment.