BDV seropozitif mandalarda IBR/IPV ve sığır vebasının seroepidemiyolojisi
IBR/IPV and rinderpest's seroepidemiology at BVD seropositive buffaloes
- Tez No: 138246
- Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ AKÇA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Manda, BVD, IBR, Sığır Vebası, PPR, Seroepidemiyoloji, Buffalo, BVD, IBR, Rinderpest, PPR, Seroepidemiology
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
58 ÖZET BVD seropozitif mandalarda IBR/IPV ve Sığır Vebasının seroepidemiyolojisi Bu çalışmada Türkiye'de mandacılığın yoğun olarak yapıldığı yerler başta olmak üzere toplam 8 ilden 452 manda rastgele örneklenmiştir. Elde edilen numunelerde BVD, BHV-1 ve RP spesifik antikorlar ile BVD antijen varlığı araştırılmıştır. PLA testi ile BVD antijeni varlığı yönünden kontrol edilen kan örneklerinin tümünün negatif olduğu belirlenmiştir. Mikronötralizasyon testi ile BVD için 1/5 ile 1/640 arasında değişen titrelerde 257 numunede (%56,8), BHV-1 için ise 1/1 ile 1/32 arasında değişen titrelerde 198 numunede (%43,8) spesifik antikor varlığı belirlenmiştir. Sığır Vebası antikorlarını belirlemek amacryk yapılan nötralizasyon testinde %41,1 (186) oranında antikor bulunmuştur. Ancak bu antikorların PPR olma olasığı göz önüne alındığında, yüksek duyarlı ve spesifik bir test olan C-ELISA testi RPV ve PPR için uygulanmıştır. Sonuç olarak test edilen 401 numunenin 151 'inde (%37,6) muhtemelen aşıya bağlı spesifik antikorlar tespit edilmiş, 40 mandanın (%9,9) PPR antikoru taşıdığı belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre Türkiye'de mandalarda ilk kez BVD, IBR ve PPR enfeksiyonlarının varlığı ve oranlarına İlişkin veri elde edilmiştir
Özet (Çeviri)
59 SUMMARY IBR/IPV and Rinderpest's Seroepidemiology at BVD Seropositive Buffaloes. In this study, total of 452 buffaloes were randomly sampled from 8 provinces in which intensive buffaloes breeding takes places. In the obtained samples, BVD, BHV-1 and RP spesific antibodies and BVD antigen existence was researched. All the blood samples controlled for BVD antigen with PLA test are found to be negative. BVDV spesific antibodies are found at 257 (%56,8) samples varying at 1/5 and 1/640 titers and BHV-1 spesific antibodies are found at 198 samples (%43,8) varying at 1/1 and 1/32 titers as a result of microneutralisation test. In the microneutralisation test used for the detection of Rinderpest spesific antibodies, 186 (%41,1) samples have been found seropositive. However, considering the feet that, these antibodies could be PPR, high sensitive and spesific test C-ELISA have been applied for RPV and PPR. As a result, of 401 tested samples, in 151 (%37,6) samples have been found RPV seropositive probably related to vaccine and 40 (%9,9) buffaloes had been detected PPR seropositive. According to obtained data, the existence of BVD, IBR and PPR infections and information about their ratio in buffaloes have been found out for the first time in Turkey.