Laktasyon periyodundaki Ankara keçilerinde süt ve serum laktoferrin düzeyleri
Milk and serum lactoferrin levels in angora goats during lactation period
  1. Tez No: 138253
  2. Yazar: GÜLCAN AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVHİDE SEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara Keçisi, Demir bağlayan glikoprotein, Laktoferrin, Süt proteinleri, Angora goat, Iron-binding glycoprotein, Lactoferrin, Milk proteins
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
78 ÖZET Laktasyon Periyodundaki Ankara Keçilerinde Süt ve Serum Laktoferrin Düzeyleri Çeşitli fonksiyonları nedeniyle insan ve hayvan sağlığı bakımından önem taşıyan laktoferrinin laktasyon periyodu boyunca Ankara Keçileri 'ndeki süt ve serum düzeyleri ELISA ile belirlenmiş ve süt serumu ile kan serumu proteinleri poliakrilamid jel elektroforezde (SDS-PAGE) incelenmiştir. Toplam 18 Ankara Keçisinden laktasyonun 1., 2., 3., 5., 7., 11., 15., 20., 30., 45. ve 60. günlerinde kan ve süt örnekleri alınmıştır. Mastitis indikatör kağıt ile kontrol edilen her bir süt numunesinde direk somatik hücre sayımı yapılmıştır. Süt numuneleri yağı ve kazeini tamamen uzaklaştırıldıktan sonra amonyum sülfat ile çöktürülüp santrifüj edilmiştir ve dipte kalan kesilmiş süt proteinleri ile serum proteinlerinin oransal dağılımları poliakrilamid jel elektroforezde incelenmiştir. Süt ve serumdaki laktoferrin düzeyleri ELISA ile belirlenmiştir. Elektroforez bantlarının değerlendirilmesine göre yaklaşık 78.000 dalton molekül ağırlığına sahip proteinin süt serumundaki dansitometrik oransal dağılımı laktasyonun başlangıcında daha düşük bir dağılım gösterirken laktasyon periyodu boyunca giderek artmış ve 2 katı seviyesine ulaşmıştır. Elektroforez bantlarının değerlendirilmesine göre yaklaşık 78.000 dalton molekül ağırlığına sahip serum proteininin dansitometrik oransal dağılımı ilk üç gün istatistik olarak laktasyonun diğer günlerine göre yüksek bir oransal dağılım göstermiştir. Laktasyonun 3. gününden itibaren ise giderek azalan bir oransal dağılım göstermiştir.79 Laktasyon süresince süt ve serum laktoferrin miktarları ELISA yönteminde sırasıyla ortalama 39,43 - 63,97 ug/ml ve 2,17-3,08 ug/ml arasında değişim göstermiştir. Ankara Keçilerinde süt ve serum laktoferrin düzeyleri laktasyon periyodu boyunca istatistik olarak önemli bir değişim göstermemiştir. Tiftik verimi yönüyle yetiştirilen Ankara Keçileri'nde süt ve serum laktoferrin düzeyleri laktasyondaki diğer hayvanların süt ve serum laktoferrin düzeylerine göre çok düşük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
80 SUMMARY Milk and Serum Lactoferrin Levels in Angora Goats During Lactation Period Milk and serum lactoferrin levels which is important for human and animal health because of its several properties during lactation period in Angora Goats were determined. Milk and blood samples have been taken from 18 Angora Goats in 1st, 2nd, 3rd, 5th, 7 *, 1 1 *, 15 th, 20 *, 30 *, 45 * and 60 * days of lactation. In milk samples, somatic cell counts have been performed following the control of milk samples using indicator papers for mastitis. Fat and casein were removed from milk samples by centrifugation and using glacial acetic acit precipitation respectively. Following that proteins were precipitated from milk serum by amonium sulphate precipitation. Obtained whey proteins of milk and blood serum proteins were applied to Polyacry lamide Gel Electrophoresis (SDS-PAGE) system. Milk and serum lactoferrin levels were detected using ELISA. Dansitometric analysis of whey protein bands on the gels showed that a protein with approximately 78.000 dalton molecular weight showed a decreased percentage at the beginning of lactation. This 78.000 dalton protein was gradually increased towards the end of lactation up to the two fold increase. Dansitometric analysis of serum protein bands on the gels showed that a protein with approximately 78.000 dalton molecular weight showed an increasement in the first three days of lactation. After the first three days, this 78.000 dalton protein was gradually decreased towards the end of lactation. Milk and serum lactoferrin levels during lactation period were found to be between 39,43-63,97 |j,g/ml and 2,17 - 3,08 ug/ml by ELISA respectively. Changes in milk and serum lactoferrin levels in Angora Goats were not found to be statistically important during lactation period.81 Milk and serum lactoferrin levels in Angora goats growed for mohair production were found to be lower in comparison to the other animals (cow, sheep, goat, swine etc.) in lactation.