Posnatal dönemde ratların ince barsaklarındaki paneth hücrelerinin dağılımı
The paneth cell distribution of the small intestine of the rats at postnatal periods
- Tez No: 138261
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. H. HÜSEYİN DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: İnce barsak, ışık mikroskobu, Paneth hücre sayısı, rat, phloxine-tartrazine 41, Small intestine, light microscope, Paneth cell count, rat, phloxine- tartrazine 42
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
5. ÖZET Şimşek, N. Postnatal Dönemde Katların İnce Barsaklarındaki Paneth Hücrelerinin Dağılımı, Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2002 Bu çalışma, postnatal dönemdeki ratlarm ince barsaklarındaki Paneth hücre sayılarının belirlenmesi amacıyla yapıldı. Bu amaçla 36 adet Wistar Albino rat kullanıldı. Ratlar her yaş grubunda 6 adet rat olacak şekilde 0, 15, 30, 90, 180 ve 365 günlük gruplara ayrıldı. Ratlar servikal dislokasyonla dekapite edilerek duodenum, jejunum ve tfeumları alındı. Alınan dokular Bouin's tespit solüsyonunda tespit edilerek takip ve blokajı yapıldı. Elde edilen bloklardan seri kesitler alındı. Kesitler phloxine-tartrazine ile boyanarak ışık mikroskopik (Nikon AFX- DX Optiphot-2, Japan) seviyede değerlendirildi. Hazırlanan preparatlann her bir ince barsak bölümünden 2400 adet kriptteki Paneth hücreleri sayılarak istatistiksel değerlendirmeleri yapıldı. Yapılan değerlendirmelere göre Paneth hücrelerinin postnatal dönemin ilk 15 gününde ışık mikroskopik olarak görülemediği, 30 günlüklerde Paneth hücre sayısının 90, 180 ve 365 günlüklere göre daha fazla olduğu, erişkinliklerde ise duodenumdaki Paneth hücreleri sayısının giderek azaldığı, bununla birlikte jejunum ve ileumlarda önemli değişikliklerin şekillenmediği gözlendi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Şimşek, N. The Paneth Cell Distribution of the Small Intestine of the Rats at Postnatal Periods, University of Yüzüncü Yıl Health Sciences Institute, Master Thesis, Department of Histology and Embryology, Van, 2002. This study was carried out to determine Paneth cell counts in the small intestine of the rats at postnatal periods. Thirtysix Wistar Albino rats were used in the investigation. The rats were divided into 0, 15, 30, 90, 180 and 365 day old age groups. The rats were sacrificed by cervical dislocation. To determine the Paneth cell counts in the small intestine, histological sections of the Bouin's solution fixed, paraffin embedded duodenum, jejunum and ileum of the rats were prepared and stained with phyloxine-tartrazine. The sections were examined and taken a photograph by a light microscope (Nikon AFX- DX Optiphot-2, Japan). Paneth cell counte were determined by counting 2400 crypts in each sections of the small intestine of the rats, and all data were subjected to statistical analysis. Paneth cell was absent by light microscopic examination at the first 15 days of postnatal periods, and Paneth cell counts were higher in 30* day old rats compared with those of 90, 180 and 365th day old rats. Paneth cell counts in duodenum of mature rats decreased as rats got mature. However, there were no significant changes in the ileum and jejunum of the rats.