Ultrasonografi ile gebe olduğu belirlenen köpeklerde kan relaksin hormonu ve fibrinojen düzeylerinin değerlendirilemesi
Evaluation of blood relaxin and fibrinogen levels in bitches determined as pregnant by ultrasonography
  1. Tez No: 138273
  2. Yazar: HASAN ORAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL ALAÇAM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Köpek, ultrasonografi, gebelik tanısı, relaksin, fibrinojen, Bitch, ultrasonography, pregnancy diagnosis, relaxin, fibrinogen
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
44 ÖZET Ultrasonografi ile Gebe Olduğu Belirlenen Köpeklerde Kan Relaksîn Hormonu ve Fibrînojen Düzeylerinin Değerlendirilmesi Bu çalışmada, gebeliğin varlığı ve dönemi ultrasonografi yardımıyla belirlenen köpeklerde, periferik kandaki relaksin hormonu ile fibrinojen düzeyleri ölçülmüş ve her üç bulgunun gebelik tanısı yönünden değerlendirilebilirle olanakları araştırılmıştır. Çalışmanın materyalini, çeşitli ırklardan, 2-4 yaşlı ve 10-20 kg ağırlığında 20 adet gebe köpek oluşturmuştur. Son çiftleşme tarihini izleyen 21., 28. ve 30. günlerde ultrasonogram muayeneler yapılmış, kan örnekleri alınmıştır. Ultrasonografik olarak kayıtlar 5-7,5 mHziik problar kullanılarak milimetrik düzeyde ölçülmüş ve santimetrik olarak değerlendirilmiştir. Kan relaksin hormonu düzeyleri nitel olarak ReproCHEk kitleri yardımıyla, plazma fibrinojen düzeyleri fse nicel olarak Millar yöntemi ile değerlendirilmiştir. Değerlendirmeler sonucunda; 21. günde ultrasonografik olarak %90 oranında, 28. ve 40. günlerde ise %100 oranında gebelik bulguları tespit edilmiş; yine belirtilen günlerde relaksin hormonu için belirlenebilirle oranları benzer şekilde saptanmıştır. Plazma fibrinojen değerleri ise 21. gün için 213,55± 6,679 mg/dl, 28.gün için 329,35 ± 10,440 mg/dl ve 40.gün için ise 443,15 ± 26,00 mg/dl düzeylerinde belirlenmiştir. Sonuç olarak, gebeliklerinin varlığı ve dönemi belirtilen günlerde ultrasonografik kriterler ışığında değerlendirilen köpeklerde gebelik için spesifik olan relaksin hormonunun belirlenmesinin, 21. günden sonraki günlerde tek başına bir gebelik kriteri olarak değerlendirilebileceği kanısına varılmıştır. Bunun yanısıra, fibrinojen düzeylerinde de örnekleme günlerine göre göreceli bir artış kaydedilmiştir. Ancak fibrinojen düzeylerinin gebelik dışındaki yangı, stres ve enfeksiyon durumlarında da yükselebileceğinin gebelik tanısı değerlendirilmeleri sırasında göz önünde tutulmasının hatırlatılmasında yarar olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
45 7. SUMMARY Evaluation of Blood Relaxin and Fibrinogen Levels in Bitches Determined as Pregnant by Ultrasonography In this study, relaxin and fibrinogen levels in peripheral blood were measured in bitches in which presence and stage of pregnancy were detected by ultrasonography and possibility to be used in pregnancy detection was evaluated for each of this three methods. Twenty bitches from different breeds between two to four years old of age weighing 10-20 kg were used as material. Ultrasonographic examinations and collection of blood samples were performed on 21th,28th and 40th days after last mating. Ultrasonographic records were measured in milimeters by using 5- 7.5 mHz probes and evaluated in centimeters. Blood levels of relaxin were quantified by using ReproCHEK kits and plasma fibrinogen levels were measured qualitatively by using Millar method. Since of pregnancy were detected in a percentage of 90% 21th day and 100% between as 28th -40th by ultrasonography percentage of relaxin determination were similar in these days. Plasma fibrinogen levels were 213.55+6.679 mg/dlf 329.35±10.440 mg/dl and 443.15+26.00 mg/dl in days 21th, 28th and 40th respectively. In conclusion, detection of pregnancy spesific hormone, relaxin in bitches in which the presence and the stage of pregnancy were detected by ultrasonography suggested that the determination of relaxin can be used as a single pregnancy diagnosis criterion after 21th day of pregnancy in bitches. In addition, fibrinogen levels increased relatively as pregnancies proceed. Since fibrinogen levels can increase in some conditions other than pregnancy such as inflammation, stress and infection, it is concluded that taking this information in to consideration is beneficial in pregnancy determinations.