Hindi ve civcivlerde deneysel turkey rhinotracheitis virus enfeksiyonunun patolojik ve immunohistokimyasal yönden incelenmesi
Pathological and immunocytohemical examination of turkey and chickens experimentally infected with Turkey rhinotracheitis virus
- Tez No: 138272
- Danışmanlar: PROF. DR. İ. AYHAN ÖZKUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Turkey, immunocytochemical, pathology, chickens, turkey rhinotracheitis virus infection
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
53 ÖZET Hindi ve Civcivlerde Deneysel Turkey Rhinotracheitis Virus Enfeksiyonunun Patolojik ve îmmunohîstokimyasal Yönden İncelenmesi Bu çalışmada hindi ve tavuk civcivlerinde deneysel TRTV enfeksiyonunun patolojik ve immunohistokimyasal yönden incelenmesi amaçlanmıştır. CVU1 4/86/1 virus susu 15 günlük tavuk ve hindi civcivlerine göz ve burun boşluğu yoluyla verildi, Enfekte edilmiş hayvanlarda; klinik, makroskobik ve mikroskobik bulgular incelendi. Dokularda viral antijenin tespit edilmesi amacıyla Avidin-Biotin Peroksidaz kompleks tekniği uygulandı. Bu incelemeler sonucunda: - Hayvanlarda 3. ve 7. günler arasında solunum güçlüğü, gagalann hafifçe sıkılmasıyla ortaya çıkan berrak, köpüklü bir burun akıntısının yamsıra hafif durgunluk, yem ve suya karşı isteksizllik, kontrol grubuna göre daha az yem tüketiminin olduğu dikkati çekti. Daha sonraki günlerde herhangi bir klinik bulguya rastlanmadı. - Tavuk ve hindi civcivlerinde, enfeksiyonun 3.,5.,7.ve 9. günlerinde burun boşluğu açıldığında, berrak, serömüköz bir eksudat ile birlikte burun mukozasının hiperemik görünümde olduğu dikkati çekti. - Çalışmada en belirgin mikroskobik bulgular turbinata ve infraorbital sinuslarda meydana geldi. Turbinata ve infraorbital sinus tümenlerinde eksudat, yer yer veya geniş alanlar halinde silia kaybı, epitekte dökülme, yer yer epitelial hiperplazi, bez epitellerinde salgı artışı, hiperemi, kanama, lamina propria ve submukozada mononüklear hücre infiltrasyonu dikkati çekti. En belirgin bulgular enfeksiyonun 5. gününde meydana geldi. Yedinci günden itibarende yangısai değişikliklerin azaldığı görüldü. Turbinata ve infraorbital sinuslann yanışına trahea ve akciğerlerde primer ve sekonder bronşlarda mikroskobik bulgulara rastlandı. Traheada 5. ve 7. günlerde epitel hücrelerde siiia kaybı, epitelde hiperplazi, lamina proprida mononüklear hücre infittrasyonuna rastlandı. Akciğerlerde primer ve sekonder bronş lumenlerinde eksudat, silia kaybı, epitel hücrelerinde yer yer hiperplazi ve lamina propriada mononüklear hücre infitrasyonu dikkati çekti. - İP yöntem ile viral antijen; turbinata, infraorbital sinus, trahea ve akciğerlerde primer ve sekonder bronş epitel hücre siliumlannda ve sitoplazmalannda tespit edildi. -Çalışmada hindi ve tavuk civcivlerinde oluşan; klinik, makroskobik, mikroskobik bulgular benzer bulundu. Anahtar Sözcükler Hindi, immunohistokimya, patoloji, tavuk, turkey rhinotracheitis virus enfeksiyonu
Özet (Çeviri)
54 SUMMARY Pathologic and Immunocytochemical Examination of Turkey and Chickens Experimentally infected with Turkey Rhinotracheitis Virus The present study was aimed pathological and immunucytochemical examination of turkey and chickens, experimentally infected with turkey rhinotracheitis virus.15 days old turkeys and spesific pathogen free (SPF) chickens were inoculated by eyedrop and intranasal routes CVL/14/86/l virus isolat. The clinical, macroscopic and microscopic signs examinated in the experimentally infected turkeys and chickens. Viral antijen was detected by using Avidin- Biotine peroxidase complex staining. Results were; - Turkey and chickens were observed open mouth breathing, apperance of clear, foamy discharge when the beak was gently squeezed behind the nostrils, less activated and decreased water and food consumption. between days 3 and 7 post infection (p.i.). - At necropsy, congestion of nasal turbinates and abundant seromucous exudate in the nasal cavity were observed in poults euthanatized on day 3., 5., 7. and 9. p.i. -The most significant microscopical signs appeared in the turbinata and infraorbitary sinus. Histopathological changes consisted of mucus in the lumen, focal loss of cilia, epitelial exfoliation, epitelial hyperplasia, hyperemia and mononuclear inflammatory infiltrate in the lamina propria and submucosa in turbinate and infraorbitary sinus. The most severe histopathological changes were observed on day 5. pi. Microscopical signs were appeared in trachea, primer and seconder bronchi in the lungs. On days 5. and 7. p.i., the signs consisted of loss of cilia, epitelial hyperplasia, hyperemia and mononuklear inflammatory infiltrate in the lamina propria in the trachea. Histopathological changes were observed in the primer and seconder bronchi of lungs consisted of Inflammatory exudate in the brachial lumen, hyperplasia of bronchial epitelium and mononuclear inflammatory infiltrate in the lamina propria of bronci. - Viral antijen was detected, using immunoperoxidase techniques, associated cilia and cytoplasma of epithelial cells of turbinate, infraorbitary sinus, trachea and lungs. -There were similar clinical, macroscopic and microscopic signs in both turkey and chickens.