Bir süt sığırcılığı işletmesinde tekrarlayan (rekürrent) BHV- 1 enfeksiyon oranı , virüs izolasyonu ve karakterizasyonu
Ratio of recurrent BHV_1 infection in a diary herd, virus isolation and characterisation
- Tez No: 138285
- Danışmanlar: PROF. DR. AYKUT ÖZKUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: izolasyon, rekürrens, süt sığırcılığı. BHV-1, karakterizasyon, isolation, characterisation, BHV-1, recurrency, diary herd
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
56 ÖZET Bir Sür Sığırcılığı İşletmesinde Rekürrent (Tekrarlayan) BHV-1 Enfeksiyon Oranı, Virus İzolasyonu ve Karakterizasyonu Bu çalışmada Kayseri ili Develi İlçesinde kurulu bulunan tüzel kişilikli bir entegre süt sığırcılığı işletmesindeki hayvanlarda BHV-1 enfeksiyon oranı, virus izolasyonu ve karakterizasyonunun yanı sıra enfeksiyonun sürü içerisindeki dinamiği serolojik ve virolojik olarak araştırılmıştır. Bu amaçla serolojik ve virolojik çalışmalarda kullanılmak üzere 6 örneklemede 347 adet virus izolasyon materyali ile 1371 adet serum örneği toplanmıştır. VNT ile BHV-1 antikor yönünden pozitif oldukları tespit edilen kan serumları daha sonra referens susa SN50 testine tabi tutuldu. Her örneklemede sürünün ortalama antikor titreleri tespit edilmiştir. Buna göre 2., 3., 4., 5., ve 6. örneklemelerde ortalama antikor değerleri sırasıyla 1/6.32, 1/15.04, 1/16.34, 1/34.68 ve 1/31.55 olarak bulunmuştur. Hücre kültüründe yapılan virus izolasyon çalışmaları sonucu 347 adet nasal sürüntü örneğinden sadece iki adedinde (5. örnekleme sırasında) BHV-1 spesifik CPE gözlenmiştir. Elde edilen bu şüpheli BHV-1 izolatlarının identifikasyonu Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR) ile yapılmıştır. Sahadan elde edilen izolatlar, 2., 4., ve 6. örneklemelerin serumları ile çapraz nötralizasyona tabi tutulması sonucunda saha izolatlanna karşı daha güçlü bir antikor yanıtının oluştuğu bulunmuştur. Elde edilen verilere göre Örnek bir populasyonda BHV-1 enfeksiyonunun varlığı, ve bunu takiben latent enfeksiyonun reaktivasyonu ortaya çıkarılmıştır. Bunun yam sua sürüde sirküle olan viruslann, gerek karakterizasyon çalışmaları sonucu gerekse çapraz nötralizasyon testleri sonucunda benzer viruslar olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
57 SUMMARY Ratio of Recurrent BHV-1 Infection In A Diary Herd, Virus Isolation and Characterisation In this study, in addition to ratio of BHV-1 infection, virus isolation and characterisation; dynamics of the BHV-1 infection had been investigated in an entegrated diary herd which was built in Kayseri/Develi both serologically and virologically For this purpose, totally 347 virus isolation materials and 1371 blood sera had been collected in 6 sampling periods in order to use in serolgic and virologic studies. Blood sera detected as positive against BHV-1 were than exposed to SN50 test aginst referance virus (BHV-1/Cooper). Geometrical means of the herd was calculated in each sampling. According to this; in the 2nd, 3rd, 4th, 5th and 6th sampling, geometrical means of the herd were 0, 1/5.93, 1/14.88, 1/16.27, 34.68 and 1/31.55 respectively. Virus isolation studies which were performed in cell cultures yield 2 BHV-1 specific CPE (in the 5th sampling) among 347 nasal swabs. Identification of BHV-1 suspected isolates were than performed by using Polymerase Chain Reaction (PCR). Blood sera collected in the 2nd, 4th and 6* sampling were exposed to cross neutralisation tests against isolates those gained from field. According to data, a higher antibody response against field isolates was detected. As a result, presence of BHV-1 infection and reactivation of the latent virus in a model population was shown. In addition to this, circulating viruses among the herd were shown to be antigenically and serologically related according to the characterisation studies and cross neutralisation tests.