Kedi ve köpek ürolitiazislerinin değerlendirilmesi
Evaluation of urolithiasis in dogs and cats
- Tez No: 138286
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESER ÖZGENCİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ürolitiazis, Üretrotomi, Sistotomi, Ürolit, Kedi, Köpek
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Kedi ve Köpek Ürolitiazislerinin Değerlendirilmesi Çalışmada kliniklerimize üriner sistem şikayeti ile gelen farklı ırk yaş ve cinsiyette 4 kedi ve 11 köpek olmak üzere 15 hayvan kullanıldı. Ürolitiazis tanısında, idrar analizi, direkt radyografi, pozitif kontrast sistografi ve ultrasonografi bulgularından yararlanıldı. Hidropropulsiyon, sistotomi ve/veya üretrotomi ile alınan ürolitlerin, kimyasal ve X Ray Difraksiyon yöntemi ile analizleri yapıldı. Ürolitin tipine göre diyet ve medikal tedavi uygulanan olguların 15. gün, 1. ay, 2. ayda alman idrar analiz bulguları ile değerlendirilmesi yapıldı. Çalışmada, en fazla Dalmatian ırkında ürolitiazis gözlendiği, en fazla tesbit edilen ürolit tipinin tirat sodyum monohidrat olduğu, ürolit analizine göre diyet uygulamasının nüksleri engellediği, ürolit analizinde kimyasal ve X Ray Difraksiyonun uyum içinde çalıştığı, ürolitiaisin erkeklerde dişilerden daha fazla gözlendiği tesbit edildi.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Urolithiasis in Dogs and Cats In recent study from different breed, age and gender 15 animals, 4 cats and 1 1 dogs, whose major complaint was urinary tract disorders were studied. As a diagnostic criteria, urinary analysis, direct radiography, pozitive contrast cystography and ultrasonography were used. By using X-Ray Diffraction and bbiochemical methods uroliths which were taken either hydropropulsion, cystotomy or urethrotomy were studied. Dietary and medical theraphy was made according to the type of the urolith and these findings were monitorized with the urine analysis taken 15,30, and 60 days. In our study it is seen that; the most uroliths was seen, in the Dalmatian breed, mostly seen urolith type was the tirat sodium monohydrate, according to the urolith analysis dietary theraphy prevents reccurence, biochemical and Xray Diffraction methods were in correlation in the urolith analysis and urolithiasis in males was more common man females. Key Words :Urolithiasis, Urethrotomy, Cystotomy, Urolith, Cat, Dog