Egzersiz yaptırılan atlarda vitamin E uygulamasının lipid peroksidayonu ve antioksidanlar üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of vitamin E application on lipid peroxidation and antioxidants in exercised horses
  1. Tez No: 138306
  2. Yazar: NESLİHAN ORMANCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMAGÜL YUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan, egzersiz, lipit peroksidasyonu, vitamin E
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Ormancı N, Egzersiz yaptırılan atlarda vitamin E uygulamasının lipit peroksidasyonu ve antioksidanlar üzerine etkisinin araştırılması, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyokimya Anabilim Dalı Doktara Tezi, Van, (2003). Bu çalışmada egzersiz yaptırılan atlarda Vitamin E+selenyum uygulamasının malondialdehit, glutatyon, vitamin E, C, A ve beta-karoten üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlandı. Bu amaçla Erciş Altındere Harasındaki 3-5 yaşlarında yerli ırk Anadolu tipi 50 sağlıklı at seçildi. Hayvanlar 25'erli 2 gruba bölündü, I. gruba herhangibir uygulama yapılmazken, II. gruba İntramuskuler vitamin E+selenyum (selevit, Provet) enjekte edilip 1.5 saat beklendi. Her iki gruptaki hayvanlara 1500 metrelik mesafede egzersiz yaptırıldı. Egzersiz öncesinde ve sonrasında usulüne uygun olarak kan örnekleri alındı. Atların MDA, GSH, vitamin E, C, A ve beta-karoten düzeyleri spektrofotometrik olarak belirlendi. I. gruptaki hayvanlarda kan MDA ve GSH seviyeleri egzersizi takiben anlamlı şekilde yükseldi (pO.001). Serum Vitamin E, C, A ve beta-karoten seviyelerinde egzersiz sonrasında önemli değişiklik bulunmadı (p>0.05). II. gruptaki hayvanlarda ise vitamin E uygulaması sonrasında serum vitamin E seviyesi önemli derecede yükseldi (pO.001). II. grupta egzersiz sonrasında kan MDA'da p0.05). II. grupta vitamin E verilmeden ve vitamin E verilip egzersiz sonrası dönemler arasında beta-karoten seviyesinde p0.05). Sonuç olarak, akut egzersiz serbest radikal üretimini arttırmaktadır. Bunun göstergesi olarak hem MDA hem de GSH miktarmın yükselmesi gösterilebilir. Vitamin E+selenyum uygulanan grupta MDA seviyesinin azalması antioksidan savunmanın arttığının ve vitamin E'nin koruyucu etkisinin bir göstergesidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Ormancı N, Investigation of the effect of vitamin E application on lipid peroxidation and antioxidants in exercised horses, University of Yüzüncü Yıl Health Sciences Institute, PhD Thesis in Biochemistry, Van, 2003. In the this study, the effect of vitamin E plus selenium application on malondialdehyde, glutathion, vitamin E, C, A and P-karoten were aimed to investigate in exercised horses. For this purpose, 50 healtly Anatolian type local horse breed aged between 3-5 from Altmdere Stud Farm were used. The animals were divided into two equal groups. While V1 group received nothing, horses in second group were received vitamin E+selenium (Selevit, Provet) intramuscularly and waited 1,5 hours. Then animals in both groups were exercised for 1500 meters. Blood samples were taken handly from all animals before and after exercise. This samples were analysed for MDA, GSH, vitamin E, C, A and 0- caroten spectrophotometrically. MDA and GSH concentration in 1st group were found to increase significantly (pO.001) after exercise. On the other hand, serum vitamin E, C, A and p-caroten levels did not changed significantly. In the second group, serum vitamin E levels increased significantly (pO.001) after vitamin E+selenium application.