Proteinden yetersiz yemle beslenen ratların kan ve doku serbest radikal ve antioksidan düzeyleri
The effect of protein deficiency on blood and tissue free radical and antioxidant levels in weanling rats
  1. Tez No: 138327
  2. Yazar: MUSTAFA TATAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA BELGE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Glutatyon, glutatyon peroksidaz, malondialdehit, protein yetersizliği, rat, süperoksit dismutaz. 59, r_yr-iNH#«X*?F, Glutathione, glutathione peroxidase, malondialdehide, protein deficiency, rat, suneroxide dismutase. superoxide dismutase 60
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Tatar M, Proteinden Yetersiz Diyetle Beslenen Katların Kan ve Doku Serbest Radikal ve Antioksidan Düzeylerinin Araştırılması, Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoloji Anabilim Dalı Doktora Tezi, Van, 2003. Bu çalışmada; gelişme dönemindeki ratlarda kuvvetli ve hafif protein yetersizliğinin kan ve çeşitli dokulardaki (Karaciğer, ince bağırsak ve beyin) süperoksit dismutaz, glutatyon peroksidaz, redükte glutatyon ve malondialdehit düzeylerine etkisi araştırıldı. Bu amaçla 50 erkek wistar-albino rat kullanıldı. İki haftalık adaptasyon periyodundan sonra 0. günde kontrol değerleri için rastgele 5 hayvan seçildi. Geriye kalan 45 rat eşit olarak 3 gruba bölündü. Kontrol grubu (KN) %25 kazein içeren dengeli diyetle, hafif malnütrisyonlu grup (HM) %12 kazein içeren diyetle ve kuvvetli malnütrisyonlu grup (KM) %3 kazein içeren diyetle 45 gün süreyle beslendi. Kan, karaciğer ve beyin antioksidan enzim (SOD, GSH-Px) aktiviteleri ve GSH konsantrasyonları HM grubunda KN grubuna anlamlı bir şekilde azaldı. İnce bağırsakta ise sadece GSH konsantrasyonu düştü. HM grubunda kan, karaciğer, ince bağırsak ve beyin MDA konsantrasyonu KN grubu ile karşılaştırıldığında artış gösterdi fakat bu artış istatistik! açıdan sadece kan ve ince bağırsakta anlamlıydı. KM grubunda ince bağırsak GSH-Px aktivitesi açısından KN grubuna nazaran anlamlı bir değişiklik görülmedi. Buna karşın kan ve diğer tüm dokulardaki antioksidan enzim (SOD, GSH-Px) aktiviteleri ve glutatyon konsantrasyonunda KN grubuna göre azalma, malondialdehit düzeyinde ise artma tespit edildi. Diyetteki protein miktarının azalmasına paralel olarak dokulardaki protein sentezlenme oranının düştüğü, bunun sonucunda antioksidan enzim aktivitelerinin azalmasına bağlı olarak lipit peroksidasyonunun arttığı belirlendi. Tüm bu sonuçlardan yola çıkılarak diyetle alınan protein miktarının antioksidan sistem üzerine ne kadar etkili olduğu vurgulandı. Antioksidan sistemde meydana gelen bozukluğun da membranlardaki lipit peroksidasyonunu şiddetlendirdiği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Tatar M, The Effect of Protein Deficiency on Blood and Tissue Free Radicals and Antioxidant Levels in Weanling Rats, University of Yuzuncu Yil Health Sciences Institute PhD Thesis in Department of Physiology, Van, 2003. In this study, the effects of protein malnutrition on the levels of superokside dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GSH-Px), reduced glutathione (GSH) and malondialdehide (MDA) in the blood and some tissues (liver, small intestine and brain) were investigated. For this purpose, 50 male weanling Wistar albino rats were used. After two weeks adaptation period 5 of than were selected randomly for the control values at the day of 0. The remaining 45 rats were divided into three groups. The control group (KN) was fed on a balanced diet containing %25 casein, while HM and KM groups consumed %12 and %3 casein contained diet respectively for a period of 45 days. The blood, liver and brain antioxidant enzyme (SOD, GSH-Px) activities and GSH concentrations in HM group were found to be significantly decreased compared to the KN group, whereas only GSH concentration showed a decrease in small intestine.In the KM group, there was not any significant difference for the GSH-Px concentrations of the small intestine. However, blood and other tissue's enzymes activities and glutathione concentrations decreased, but the levels of malondialdehide were found to be increased. As a conclusion, it is suggested that protein deficiency causes the decreased protein synthesis in the tissues, as a results of this, lipit peroxidation increases because of the decreased antioxidant enzyme activities. Taken together these results, it has been emphasized that the protein amount in the diet is so much effective on the antioxidant system. It has been further revealed that disregulation of the antioxidant system increases the membrane lipit peroxidation rate.