Tam protez hastalarında kaide plağı altında kalan mukozanın kanlanmasının, farklı kaide materyallerine ve kullanım sürelerine göre laser doppler flowmetry (LDF) ile değerlendirilmesi
The evaluation with laser doppler flowmetry (LDF) the effect on the blood flow of mucosa underlying complete denture of different different denture bases and wearing times
  1. Tez No: 138362
  2. Yazar: MEHMET TURGUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN KOCABALKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tam protez, kan akışı, mukoza, laser doppler flowmetry, yumuşak astar maddesi, Complete denture, blood flow, mucosa, laser doppler flowmetry, soft lining material
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Tam protez kaidesi altındaki mukozada meydana gelen inflamasyon ve alveoler kemik rezorpsiyonunun etyolojisi, diş hekimliğini ilgilendiren bir sorun olmuştur. Gerek protez tarafından alveol kemiğine iletilen basınç gerekse de osteoporözis gibi bir çok lokal ve sistemik faktör bu değişimlerde etken olabilmektedir. Kan akışında da meydana gelecek olan ve diğer gelişmelere temel oluşturabilecek değişimler oldukça önemlidir. Çalışmada bu etyolojide kanlanmanın rolünü ve kanlanma üzerinde sürekli yumuşak astar maddesi uygulanmış kaidenin etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. 1. Grupta (Sert akrilik kaide) 11 ve 2. Grupta (Sürekli yumuşak astar maddesi) 10 birey üzerinde alt ve üst çenede 12 ayn bölgede kan akış değerleri, protez kullanım öncesi, protez kullanım sonrası 1. hafta, Lay, 3. ay ve ö.aylarda Laser Doppler Flowmetry (LDF) ile değerlendirildi. 1. Grupta ve 2. Grupta elde edilen verilerin istatistiksel analizleri yapıldı. Sonuç olarak iki grupta da ve her bölgede tüm hastalarda protez kullanımının 1.haftasında kanlanma azaldı. Yaş ve cinsiyet farklılıklarının etkisi her iki grupta da anlamlı bulunmadı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The etiology of inflammation on mucosa and resorbtion of the alveolar bone under the complete denture has been the concern of the dentistry. A lot of local and systemic factors such as the pressure on alveolar bone by the denture and the osteoporozis may be the reason of these changes. The changes on blood flow and these changes which will lead other developments are very important. In this study, it was aimed to explore the role of blood flow in this etiology and the effect of soft relining material done base on the blood flow. In first group (Hard acrylic base) 11, in second group (Soft relining material) 10 patients were examined on 12 different regions blood flow parameters by Laser Doppler Flowmetry (LDF) before the denture wearing and after 1 week, 1 month, 3 month and 6 month. The statistical analizies gained from first group and second group were done. As a result, the blood flow decreased in the first week of the denture wearing in every patients from all regions and also other two groups. The effect of age and sex differences were not found significantly in both groups.