Yüksek Düzeyde penisiline dirençli pnömokok kökeni ile oluşturulan deneysel menenjit modelinde seftriakson-vankomisin ile seftriakson-rifampisin kombinasyonlarının etkinliğinin araştırılması
  1. Tez No: 138392
  2. Yazar: BEDİA MUTAY SUNTUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜNİR BÜKE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Pnömokoksik menenjit, Penisilin direnci, Tedavi 34, Pneumococcal meningitis, Penicilline resistant, Treatment
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
V. ÖZET Bu çalışmada, tavşan menenjit modelinde seftriakson-vankomisin ve seftriakson- rifampisin kombinasyonlarının etkinliği karşılaştırıldı. Menenjit, pensisiline yüksek düzeyde dirençli S. pneumoniae kökeninin sistema magna içine direkt inokülasyonu yolu ile oluşturuldu. Seftriakson tek doz; vankomisin ve rifampisin 12 saat ara ile iki doz olarak uygulandı. Tedaviye başlandıktan sonraki 0, 2, 12, 14 ve 24. saatlerde alınan BOS örneklerinin kantitatif kültürleri yapılarak bakteri konsantrasyonu ölçüldü. Hem seftriakson-vankomisin hem de seftriakson- rifampisin uygulanan grupta tedaviden sonraki 2, 12, 14 ve 24. saatlerde alınan BOS örneklerinin kültürlerinde bakteri üremedi. Bu bulgular, dirençli pnömokokların etken olduğu menenjitlerin tedavisinde seftriakson-rifampisin kombinasyonunun bu enfeksiyonların tedavisinde bugün için önerilen seftriakson- vankomisin kombinasyonu kadar etkin olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
VI. SUMMARY The aim of the study was to compare the efficacy of ceftriaxone-vancomycin and ceftriaxone-rifampicine in the treatment of high-level penicillin resistant Streptococcus pneumoniae meningitis in the rabbit meningitis model. Meningitis was induced by inoculation of high-level penicillin resistant S. pneumoniae strain into cisterna magna each one of the rabbits. Ceftriaxone was given as a single dose, whereas rifampicin and vancomycin were administered twice a day (12 h apart). Bacterial concentrations in the cerebrospinal fluid were measured at 0, 2, 12, 14 and 24 h after the therapy was started. There was no bacterial growth in both treatment groups after the first samples (0. h). Our findings suggest that ceftriaxone-rifampicin combination may be as effective as the ceftriaxone- vancomycin combination (current therapy regimen) in the treatment of high-level penicillin-resistant S. pneumoniae meningitis.