Preeklampsi, eklampsi ve HELLP sendromlu olgularda glutatyon S-transferaz T1 (GSTT1) geni polimorfizminin araştırılması
Investigation of glutation S-transferase (GSTT1) gene polimorphism in preeclampsia, eclampsia and HELLP syndrome
  1. Tez No: 138394
  2. Yazar: SİBEL PERÇİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. E. FERDA PERÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, eklampsi, HELLP sendromu, GSTT1, polimorfizm, Preeclampsia, Eclampsia, HELLP syndrome, GSTT1, polymorphism
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
IV ÖZET PREEKLAMPSİ, EKLAMPSİ VE HELLP SENDROMLU OLGULARDA GLUTATYON S-TRANSFERAZ Tl (GSTT1) GENİ POLİMORFİZMİNİN ARAŞTIRILMASI Preeklampsi, eklampsi ve HELLP sendromu gebelik hipertansiyonu olarak da bilinen, günümüzde hala sık karşılaşılan, anne ve bebek ölümleriyle sonuçlanan gebelik dönemi komplikasyonudur. Bu hastalıklar, 20. gebelik haftasından sonra hipertansiyon, ödem ve proteinürinin başlamasıyla karakterizedir. Etiyolojileri hakkında bazı varsayımlar olmakla birlikte, henüz yanıt bulamamış pek çok soru hala araştırıcıların ilgisini çekmektedir. Hastalıkla ilgili olarak son yıllarda antioksidan ve detoksifikasyon mekanizmasında rol oynayan genler üzerinde araştırmalar yoğunlaştırılmış ve bazıları ile ilişki saptanırken, bazıları ile anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Glutatyon S-transferaz (GST) gen ailesi antioksidan ve detoksifikasyon sisteminde rol alan enzimleri kodlayan genleri içerir. Glutatyon S-transferaz Tl (GSTTİJ theta grubuna ait genlerden biridir ve GSTT1 allel yokluğu veya az fonksiyonel Plb allelinin varlığı bozulmuş detoksifikasyonla ilişkilidir. Pekçok gen bölgesinde olduğu gibi glutatyon S-transferaz Tl gen bölgesinde de bireyler arası çeşitlilik mevcuttur. Polimorfizm olarak adlandırılan bu çeşitlilik bireylerin vücuda alman zararlı kimyasalları farklı metaboüze etmesinin en önemli nedenidir. Yaptığımız çalışmada, preeklampsi, eklampsi ve HELLP sendromlu olgularda GSTT1 gen polirnorfizmi incelendi. İncelemeye alman 144 bireyin 99'u çalışma ve 45'i kontrol grubunu oluşturdu. DNA örneklerinin ilgili gen bölgesi Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR) yöntemi ile amplifiye edildi ve agaroz jel elektroforezinde görüntülendi. GSTT1 genindeki 480 baz çiftlik (bç) delesyona sahip bireyler negatif (-), delesyonu olmayanlar ise pozitif (+) olarak değerlendirildi. Aynı reaksiyonda $ globin (248 bç) enziminin gen bölgesine özgü primerler de reaksiyon içi standartolarak birlikte amplifiye edildi. |3-globin gen bölgesine ait PZR ürününün görülmediği örnekler değerlendirmeye alınmadı. Preeklampsi, eklampsi ve HELLP sendromlu bireylerle, kontrol grubu bireyleri yaş, gebelik haftası, sigara kullanımı, diyabet öyküsü, sosyo-ekonomik düzey, anne ve baba akrabalığı, hastanın eşi ile akrabalığı, ailede preeklampsi öyküsü parametreleri yönünden tek tek karşılaştırıldı. Çalışmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 28 olarak tespit edildi ve sosyo-ekonomik düzeyi yüksek bireye rastlanmadı. Sosyo-ekonomik düzey düşük ve orta olarak incelendiğinde preeklampsi ve HELLP grubu bireyler benzerlik gösterirken, eklampsi grubu bireylerde bu düzeyinin anlamlı derecede düşük olduğu tespit edildi (£: 0.018, p005). Bu sonuç, GSTT1 gen delesyonu ile hastalık arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı şeklinde yorumlandı. Polimorfizm çalışmaları ile populasyonlar arası farklılıkları tanımlamak ve farklı populasyonlarda benzer çalışmaları tekrarlamak birçok hastalık hakkında önemli ipuçları verebilir. Fikrimizce, polimorfizm çalışmaları preeklampsi, eklampsi ve HELLP sendromunun etiyolojisinde önemlidir. GSTT1 delesyonu ve bu hastalıklar arasında herhangi bir ilişki bulamamamız, diğer genlerde polimorfizm ya da mutasyon olmadığını göstermez.
Özet (Çeviri)
SUMMARY INVESTIGATION OF GLUTATION S-TRANSFERASE (GSTT1) GENE POLYMORPHISM IN PREECLAMPSIA, ECLAMPSIA AND HELLP SYNDROME Preeclampsia, eclampsia and HELLP syndrome which is a complication of pregnancy, may still result in death of mother and fetus. It is also known as pregnancy hypertension. It is characterized by the presence of hypertension, proteinuria and oedema following 20th week of pregnancy. Although there have been some hypothesis about its etiology, there are still many questions which are not answered. For this reason, it is found interesting by many researchers. Genes that are involved in antioxidan and detoxification mechanism have been studied intensively by many investigator for these disease. Some of the genes found to be associated with the disease, some are not. GST family genes are mainly involved in antioxidan and detoxification system. GSTT1, one of the family member, belong to theta group. GSTT1 null allelle or less functional form of Plb are involved in defective detoxification. GSTT1 is also a polymorphic gene as seen in many other gene loci. The variable expression of polymorphic genes cause different metabolisation of toxic chemicals among individuals. We have investigated GSTT1 polymorphisms in preeclampsia, eclampsia and HELLP syndrome in our study. Total 144 individuals were examined (99 of them were study group and 45 were control group). This gene was amplified by Polymerase Chain Reaction (PCR) and the result were visualized by agarose gel electrophoresis. Individuals who have 480 bp GSTT1 region deleted were evaluated as negative and individuals having the 480 bp GSTT1 region were positive. In the same PCR reaction p-globin gene (248 bp) were used as internal positive control and amplified in the same reaction tube with GSTT1. Samples, that the P-globin gene amplification were not observed, have been ignored. Individuals with preeclampsia, eclampsia and HELLP syndrome and individuals in the control group were compared according to their age, smokinghabit, diabetes history, socio-economical level, consanguinity of parents and the history of preeclampsia. The avarage age of the subject group was 27.71±7.2872 and there were no individuals with high socio-economic level. According to low and avarage socio-economical level, there were no difference between preeclampsia and HELLP syndrome. On the other hand, socio-economical level was very low among eclampsia group (x2: 0.018, p0.05). Identifying the difference among populations by polymorphism studies and repeating the similar studies in different populations may give important clues about many diseases. In our opinion, polymorphism studies are important for preeclampsia, eclampsia and HELLP syndrome ethiology. Although we could not find any relationship between GSTT1 deletion and the disease, it cannot be ruled out that there are other mutations or polymorphism in other genes which remain to be discovered.