Farklı spor dallarıyla uğraşan kişilerde ergospirometreyle ölçülen bazı fizyolojik parametrelerin değerlendirilmesi
Evaluation of physiological parameters with ergospirometry in young athletes from different sports
- Tez No: 138411
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KUBİLAY UZUNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: spirometrik parametreler, kardiyovasküler parametreler, kardiyorespiratuvar parametreler, kardiyopulmoner egzersiz testi, voleybol, basketbol, futbol, yüzme, sedanter, spirometric parameters, cardiovascular parameters, cardiorespiratory parameters, cardiopulmonary exercise test, volleyball, basketball, soccer, swimming, inactive people Vll
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, daha önce hiçbir fizyolojik parametrelerinin ölçülmediği, 17-24 yaş arası 7-10 yıldır voleybol, basketbol, futbol, yüzme ile uğraşan erkeklerin fiziksel ve ergospirometreyle ölçülen bazı fizyolojik parametrelerinin benzer yaş grubu sedanter erkek değerleriyle karşılaştırılmasıdır. Materyal Metot: Sedanter (n=7) ve voleybol (n=8), basketbol (n=6), futbol (n=9), yüzme (n=8) ile uğraşan kişilerin antropometrik, spirometrik, kardiyovasküler, kardiyorespiratuvar parametreleri ve egzersiz öncesi ve sonrası kan parametreleri Ölçülmüştür, Skinfold ölçümlerinde Holtain marka 0.2 mm. hassasiyetli skinfold kaliper kullanılmıştır. Spirometrik Ölçümlerden ve egzersiz testinden önce deneklerden venöz yolla 3 cc.'lik kanlar alınmış ve EDTA'h tüplere konulmuştur. Kan örnekleri Coulter (MD8) marka CBC makinası ile ölçülmüştür. Egzersiz testinde ergobisiklet (Ergoline 900) ile CPX-25 egzersiz protokolü ve spirometrik ölçümlerde analizör (sensormedics Vmax 29 C) kullanılmıştır. Sonuç: Basketbolcu, futbolcu, yüzücülerin VYY sedanterlerden yüksek voleybolcuların ise daha düşük bulunmuştur. Grupların BMI değerleri normal değer sınırları içerisinde bulunmuştur. Grupların spirometrik parametreleri arasında anlamlı farklılık yoktur. Fakat istatistiksel olarak anlamlı olmamasına rağmen sporcu gruplarının FVC, FEVı, ERV, VC, PEF değerleri sedanterlerden daha yüksek çıkmıştır. Sporcu gruplarının FFM, Wmax, VO2 max, VEmax sedanterlerden yüksek TDKK, toparlanma sÜresi,.Din HR değerleri ise düşük çıkmıştır. Çalışmamızdaki basketbolcu ve yüzücülerin HR max değerleri sedanterlerden yüksek, futbolcu ve voleybolcuların HR max değerleri ise sedanterlerden düşük bulunmuştur. Basketbolcu, yüzücüler ve voleybolcuların AT değerleri sedanterlerden yüksek, futbolcuların ise düşük bulunmuştur. Basketbolcu ve yüzücülerin VE/VO2 değerleri sedanterlerden yüksek, futbolcu ve voleybolcuların VE/VO2 değerleri ise sedanterlerden düşük bulunmuşturÇalışmamızdaki basketbolcu ve yüzücülerin aerobik kapasitelerinin anaerobik kapasitelerine göre daha yüksek ve kardiyorespiratuvar parametrelerinin de kardiyovasküler parametrelerine göre yüksek olduğu görülmektedir. Futbolcuların ve voleybolcuların, aerobik kapasitelerinin düşük, anaerobik kapasitelerinin ve kardiyovasküler parametrelerinin ise yüksek olduğu, basketbolcu ve yüzücülere göre ise daha kuvvetli oldukları görülmektedir. Sonuç olarak, çalışmamızdaki spor dallan ile uğraşan kişilerin fizyolojik parametrelerinin sedanterlere oranla daha yüksek bulunmuştur. Fakat sporculardan elde edilen fizyolojik parametrelerin literatürdeki değerlere ulaşmadığı da görülmektedir. Yaptığımız çalışma sonucunda; antrenman programlan belirlenirken, kişilerin fizyolojik Ölçümleri sonucunda belirlenecek parametrelere göre kişisel egzersiz, antrenman programlanılın hazırlanması ve tüm sezon içerisinde ölçümlerin tekrarlanarak kişisel performansın değerlendirilmesi faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Objective: The aim of this study is to compare the physiological parameters which were taken with ergospirometry and physical parameters of 17-24 years old inactive men and men who are interested in volleyball, basketball, soccer and swimming. Methods: Antropometric, spirometric, cardiovascular and cardio respiratory parameters of persons (inactive =7, volleyball = 8, basketball = 6, soccer =9, swimming =8) were measured. Blood samples were collected before and after exercise test. Holtain Skinfold Caliper with divisions of 0.2 mm. was used for skinfold measurement. 3 cc. venous blood samples were taken before and ten minutes after the exercise and were put into the tubes with EDTA. Venous blood cell counts were measured with the coulter brand (MD8). Analyzer (Sensormedics V max 29 C) was used for spirometric measurements, ergometer (Ergoline 900) and CPX-25 protocol was used for exercise test. Results: The body fat of basketball players, swimmers are found higher than inactive people and the body fat of volleyball players are found lower than that of inactive people. There is no significant difference in spirometric and blood parameters among all groups. But FVC, FEVU ERV, VC, PEF values are found higher than that of inactive people. All players' fat free mass, Wmax, VO2 max, VEmax values are higher than inactive people's and their resting HR, total skinfold values, recovery time are lower than inactive people's. The HRmax o f basketball p layers and swimmers are higher than that o f inactive people and the HRmax of soccer players and volleyball players are lower than that of inactive people. The AT of volleyball players and basketball players, swimmers are higher than that of inactive people and the AT of soccer players are lower than that of i nactive p eople. T he V E/V02 o f b asketball p layers a nd s wimmers a re h igher t han vıthat of inactive people and the VE/VO2 of soccer players and volleyball players are lower than that of inactive people. We can see from the results that the aerobic capacities of basketball players, swimmers are higher than their anaerobic capacities and their cardio respiratory parameters are higher than their cardiovascular parameters. The anaerobic capacities of volleyball players and soccer players are higher than their aerobic capacities and their cardiovascular parameters are higher than their cardio respiratory parameters. As a result, the physiological parameters of players in our study are found higher than those of inactive people but lower than the physiological parameters in the literature. As a result of our study, this study can be useful for preparing of individual exercise programs, training programs and evaluation of individual performance with repeated measurements in whole session when deciding training programs according to physiological parameters which are measured.