Pnömotoraksla komplike olmuş büllöz akciğer hastalıklarının cerrahi tedavisi ve PTFE greft desteğinin karşılaştırmalı sonuçları
  1. Tez No: 138549
  2. Yazar: BİROL GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BAŞOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Spontan pnömotoraks, Hava kaçağı, Amfızem, Genişleyebilen Politetrafloretilen, Cerrahi tedavi VI, Spontaneous pneumothorax, Air leaks, Emphysema, Expanded polytetrafluoroethylene, Surgical treatment. VIII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Çalışmanın amacı pnömotoraksla komplike olmuş büllöz akciğer hastalıklarında cerrahi tedavi sonuçlarını değerlendirmek ve SSP'lı hastalarda ePTFE (genişleyebilen Politetrafloretilen) greft desteğinin uzamış hava kaçağı ve komplikasyonlar üzerine etkisini araştırmaktır. Spontan pnömotoraksla komplike olmuş toplam 32 büllöz akciğer hastalıklı vaka değerlendirmeye alındı. Vakaların 10'u PSP'lı, 22'si diffüz amfızeme bağlı SSP'lı hastalardan seçildi. PSP'lı gruba Transaksiller Mini Torakotomi (TAMT) yoluyla stapler kullanılarak Kama Rezeksiyon (KR) ve plevral abrazyon yapıldı. Bu grupta ePTFE destek kullanılmadı. SSP'lı gruba kas korumalı torakotomi (KKT) yoluyla stapler ile KR ve parsiyel apikal plörektomi yapıldı. Bu hastaların 11 'ine ePTFE greft desteği uygulandı. SSP'lı hastalar Bilgisayarlı Tomografi (BT), Yüksek Rezolüsyonlu Bilgisayarlı Tomografi (YRBT) ve ventilasyon/perfüzyon sintigrafısi ile değerlendirilerek homojen ve heterojen olmak üzere iki alt gruba ayrıldılar. Bu alt gruplarda cerrahi uygulamaların sonuçları değerlendirildi. PSP'lı hastaların Göğüs Tüpü (GT) ve hastane yatış sürelerinin SSP'lı hastalara göre istatistiksel olarak kısa olduğu gözlendi. Amfizem alt grupları arasında, GT süreleri ve komplikasyonlar önemli derecede farklı bulundu. Hava kaçağı ve GT süreleri heterojen grupta homojen gruba göre daha kısa bulundu. Komplikasyonlar heterojen grupta homojen gruptan daha az görüldü. Staplerle rezeksiyonda, ePTFE destek kullanılan hastalarda, kullanılmayanlara göre GT çekilme süreleri ve komplikasyon sayılarında anlamlı bir fark bulunmadı. PSP'lı hastalarda TAMT minimal morbidite ile gerçekleştirilebilen bir cerrahi yaklaşımdır. Bu hastalarda plöredezis amaçlı plevral abrazyon, komplikasyonsuz ve plörektomiye alternatif bir yöntem olarak uygulanabilir. VSSP'lı hastalarda ePTFE destek kullanımı, GT süresini ve komplikasyonları azaltsa da, tedavi sonucunu belirleyen en önemli kriter amfizemin alt tipidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The goal of this study is to evaluate the bullous lung diseases complicated with pneumothorax and to investigate the effect of the prosthetic staple-line reinforcement sheet made of expanded polytetrafluoroethylene (ePTFE) at the patients with SSP on persistant air leak and complications. 32 patients with bullous lung disease complicated with spontaneous pneumothorax were evaluated. 10 of cases were choosed from the patients with primary spontaneous pneumothorax (PSP) and 22 of ones were choosed from the patients with spontaneous pneumothorax secondary to diffuse bullous emphysema. Stapled Wedge Resection (WR) and pleural abrasion by Transaxillary Minithoracotomy (TAMT) were done to the group with PSP. No staple-line reinforcement product was used on this group. Stapled WR and partial apikal pleurectomy by muscle-sparing thoracotomy were done on the group with SSP. PTFE staple-line reinforcement sheet was used on 1 1 of these patients. The patients with SSP were evaluated with Computed Tomography (CT), High Resolution Computed Tomography (HRCT), ventilasyon/perfuzyon scan; and were divided into two sub-groups as homogeneous and heterogeneous. The results of surgical treatment were evaluated on these sub-groups. Duration of chest tube drainage and hospital stay of the patients with PSP were observed shorter than the patients with SSP, statistically. Duration of chest tube drainage and complications were found different among emphysema sub groups. Duration of chest tube drainage in the heterogeneous group were found shorter than the homogeneous group. Complications in heterogeneous group were found less than the homogeneous group. No significant different was found in terms of the duration of chest tube drainage and the numbers of complications between the patients used PTFE sheet as staple-line reinforcement material and the ones not used PTFE sheet. VIITAMT is a surgical approach by carrying out with minimal morbidity at the patients with PSP. Pleural abrasion for pleurodesis at these patients can be used without complications as an alternative method to pleurectomy. However, the use of PTFE sheet at the patients with SSP has reduced the duration of chest tube drainage and the ratio of complication, the most important criterion determining the treatment results, is the sub-types of emphysema.