Mastoid cerrahisi sonrası karşı sağlam kulakta tur gürültüsüne bağlı meydana gelen işitme kayıpları
Drill-induced hearing loss in contrlateral healthy ear after mastoid surgery
  1. Tez No: 138631
  2. Yazar: ERKAN KARATAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAMER ERDEM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Gürültü, geçici eşik yükselmeleri, otoakustik emisyonlar, akustik stapes refleksi
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Bir kulağı sağlam ve diğer kulağında mastoid cerrahisi gerektiren bir patolojisi olan hastalarda, operasyon sırasında kullanılan tur cihazından çıkan gürültünün, karşı sağlam kulakta oluşturduğu etkinin ve muhtemel işitme kaybının ortaya konulması, işitme kaybı gelişmişse bunun geçici veya kalıcı olup olmadığı, geçici ise de geri dönüş olup olmadığını araştırmak amaçlanmıştır. Gereç-Yöntem: Bu çalışmaya mastoid cerrahisi planlanan ve diğer kulağı normal ve sağlam olan 22 olgu dahil edilmiştir. Hastalara ilk olarak operasyondan önce karşı sağlam kulağının pür ton odyogram, akustik stapes refleksi (ASR) ve (Spontan=SOAE, Transient=TEOAE, Distorsiyon Ürünleri (DPOAE), input/output fonksiyonları (DPOAE I/O) olmak üzere otoakustik emisyonların (OAE) ölçümleri yapılmıştır. Operasyon sırasında kullanılan tur ucunun boyutu ve turlama süresi kaydedilmiştir. Operasyondan hemen sonra hasta genel anestezinin etkisinden çıkınca ASR, SOAE, TEOAE, DPOAE, DPOAE I/O fonksiyonları ölçümleri tekrar yapılmıştır. Postoperatif 1. günden başlanarak, preoperatif dönemdeki işitme eşik seviyesine yakın değerlere ulaşılıncaya kadar, postoperatif 2., 3., 4., 5., 6., günlerde ASR.SOAE.TEOAE, DPOAE, DPOAE I/O ölçümleri karşı sağlam kulakta tekrarlanmıştır. Bulgular: Gürültünün iç kulağa iletilmesini azaltmak için karşı kulakta stapes kası kasılmakta, yorgunluğa bağlı olarak, akustik stapes refleksleri 1000 ve 2000 Hz'de operasyondan hemen sonra preoperatif dönemdeki değerlerine oranla azalmakta, postoperatif 2.gün (48-72 saat, ortalama=60 saat) sonra preoperatif dönemdeki değerlerine ulaşılmaktadır. En belirgin geçici eşik yükselmeleri DPOAE I/O (input/output fonksiyonlar) 'da tespit edilmiştir. Operasyondan hemen sonra eşikler düşmüş, postoperatif 1. gün (24 saat sonra) tekrar yükselmeye başlamış, postoperatif 2. gün (48 saat sonra) preoperatif dönemdeki değerlerine ulaşmıştır. SOAE amplitüdleride operasyondan hemen sonra tamamen kaybolmakta, postoperatif 1. gün tekrar (24 saat sonra) ortaya çıkmakta, postoperatif 3. gün (72 saat sonra) preoperatif dönemdeki değerlerine ulaşmıştır. TEAOE'de 2000, 2828, 4000 Hz'lerde, DPOAE I/O' da 3284, 4102, 4919 Hz'lerde preoperatif ve postoperatif azalan emisyon amplitüdleri, postoperatif 2. gün (48 saat sonra) preoperatif dönemdeki değerlerine ulaşmıştır. Sonuç: Kulak operasyonlarında tur cihazında çıkan gürültü karşı kulağa kemik yolu ile iletilir, karşı kulakta geçici eşik yükselmelerine neden olur, bu durumu en erken ve en objektif olarak OAE'lar ile değerlendirilebilir. OAE'lar ile amplitüdlerinde düşme ve l/O'da eşik yükselmeleri gibi bulgular elde edilir, 48 saat sonrada değişiklikler normale döner, iç kulağa gürültünün iletilmesini önlemek için stapes kası sürekli olarak kasılmakta ve yorgunluk oluşarak buna bağlı ASR'leri azalmakta, postoperatif 2.günden (48-72 saat, ortalama=60 saat) sonra preoperatif dönemdeki değerlerine ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study was undertaken to measure the degree of drill-induced hearing loss after the mastoid surgery of the patients that whose contrlateral ear was healthy. Materials and Methods: Twenty-two patients undergoing mastoidectomy procedures were tested preoperative^ and postoperatively using otoacoustic emissions and tymponometer. Acoustic stapedial reflexes (ASR) and transient otoacoustic emissions (TEOAE), spontaneous otoacoustic emissions (SOAE), distortion product otoacoustic emissions (DPOAE), DPOAE Input/Output (I/O) parameters were measured in nonopereted healthy ears in preoperative periods and postoperative six days. Results: Acoustic stapedial reflex was decreased against the drill inuced noise for the protection of inner ear in postoperative time. The recovery in stapedial reflex was occured after 48-72 hours later in all patients. Otoacoustic emissions amplitude measurements were also decreased by the drill induced noise. Temporary threshold increasing were seen in DPOAE I/O. Increasing in emissions amplitudes and decreasing in thresholds were occured in postoperative 48-72 hours. Conclusions: In mastoid surgey drill-induced noise can affect the nonoperated contrlateral healthy ear. Temporary decreasing in acoustic stapedial reflex and emissions amplitudes, increasing in thresholds may occur. These events are not permanent changes. Increasing in acoustic stapedial reflexes and emissions amplitudes, decreasing in thresholds can be seen ratherly early in postoperative time. Key-words: Noise, temporary threshold shifts, otoacoustic emissions, acoustic stapedial reflexes