Demir eksikliği anemili süt çocuklarında mismatch negativite testi sonuçlarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 138691
  2. Yazar: FADİME KELEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜNAL ÖZGEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Demir eksikliği anemisi, bilişsel fonksiyonlar, mismatch negativite 55, Iron deficiency anemia, cognitive functions, mismatch negativity 56
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Demir eksikliği anemisi özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde en sık görülen hematolojik hastalıktır. Hastalığın sinir sistemi üzerindeki etkileri bilinmekte olup bu konuda yapılan çalışmalar özellikle mental gelişim ve bilişsel işlevlere etkisi üzerinde yoğ^mlaştırılmıştir. MMN, bilişsel işlevlerin tamamım değerlendirmeyen ancak özellikle dikkat öncesi işitsel bilginin işlenmesinden sorumlu beyin bölgelerinin işlevlerini yansıttıği düşünülen bir testtir. Bizim çalışmamızda yaşlan 6-24 ay arasında değişen 32 demir eksikliği anemili ve 19 sağlıklı çocuğa MMN testi uyguladık. Testin sonucunda kontrol ve anemili grup arasında MMN dalgalarının genlik ve latans yönüyle istatiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi. Benzer şekilde aneminin şiddeti ile de genlik ve latans değerleri arasında da bir ilişki tespit edilmedi. Çalışmamızda MMN'nin kontrollere göre fark göstermemiş olması, erken dönemde geliştiği düşünülen beyin işlevlerinden işitsel uyaran farklılığının dikkat öncesi otomatik olarak fark edilmesi özelliğinin daha sonraki dönemde gelişen demir eksikliğinden etkilenmediğini telkin etmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Iron deficiency anemia is the most frequent encountered hematologic disease in underdeveloped and developing countries. Effects of the disease on central nervous system are well known and studies regarding the pathology are concentrated especially on mental development and cognitive functions. Mis match negativity (MMN) does not evaluate the entire cognitive function but it is thought to be the test reflecting the functions of brain zones that are responsible for processing preattention auditory data. In our study we applied mismatch negativity test on 32 patients with iron deficiency anemia and 19 healthy children, ages ranging between 6 and 24 months. We could not determine a statistically significant difference regarding the amplitude and latance of MMN waves between control and anemia groups. Similarly there was no obvious relationship between the severity of anemia and amplitude and latance values of MMN waves. Thus in our study because any difference in MMN was not determined with respect to control group, we could state that; the property to distinguish auditory differences in the preattention phase automatically, which is a brain function that is developed in early stages is not affected from iron defficiency anemia a pathologic condition developing in later periods.