Melatonin sıçan dorsal random paternli cilt flebi yaşayabilirliği üzerine etkisi
The effects of melatonin on dorsal random pattern skin flap survival in rat
- Tez No: 138692
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GÜRLEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Melatonin, serbest oksijen radikalleri, random paternli cilt flebi, sıçan. 45, Melatonin, reactive oxygen radicals, random pattern skin flap, rat. 47
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
BOLUM 7 ÖZET MELATONIN'IN SIÇAN DORSAL RANDOM PATERNLİ CİLT FLEBİ YAŞAYABİLİRLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ Plastik cerrahide doku defektlerinin tamiri için random paternli cilt flepleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Fakat iskemiye bağlı flep distalinde oluşan nekroz, hala ciddi bir problem olup tedavi ve hastanede kalma süresini ve dolayısıyla hastane masraflarını artırmaktadır. Serbest oksijen radikalleri ve artmış nötrofil toplanması doku zedelenmesinde ve takiben de tam ya da kısmi flep nekrozunda önemli rol oynamaktadır. Bu deneysel çalışmada pineal bezin ana hormonu olan melatonin' in, fizyolojik ve farmakolojik dozlarının sıçan dorsal random paternli cilt fiebi yaşayabilirliği üzerindeki etkisini araştırmak için bir grup hayvana 0.4, 4 ve 40 mg/kg dozlarında intraperitoneal (i.p.) melatonin verildi. Ayrıca, melatoninin flep dokusunda malondialdehit (MDA), nitrik oksit (NO), glutatyon (GSH), glutatyon peroksidaz (GSH- Px) ve süperoksid dismutaz (SOD) düzeylerine olan etkisi araştırıldı. Gruplar arasında cilt flebi nekroz oranlan planimetrik yöntemle ölçüldü. Melatoninin flep yaşayabilirliğini kontrol grubuna oranla istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde artırdığı gözlemlendi. Flep dokusundaki MDA ve NO düzeyleri kontrol grubunda, melatonin verilen gruplara oranla daha yüksek iken; GSH, GSH-Px ve SOD 44enzim aktiviteleri ise daha düşük bulundu. Melatonin verilmesi bu değişiklikleri olumlu yönde düzeltti. Sonuç olarak; melatonin'in hem fizyolojik hem de farmakolojik dozlarının flep yaşayabilirliğini artırdığı (istatistiksel olarak anlamlı) gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE EFFECTS OF MELATONIN ON DORSAL RANDOM PATTERN SKIN FLAP SURVIVAL IN RAT Random pattern skin flaps are still widely used in plastic surgery to cover the defects. But, necrosis in the distal portion resulting from ischemia is a serious problem, increasing the cost of treatment and hospitalization. Free oxygen radicals and increased neutrophil accumulation play an important role in tissue injury and may lead to partial or complete flap necrosis. The aim of this study is to test the effects of melatonin, the chief secretory product of the pineal gland and a highly effective antioxidant, on random pattern skin flap in rats. Herein, to investigate the physiological and pharmacological role of melatonin on dorsal skin flap survival, we used it in pharmacological concentrations of 0.4, 4 and 40 mg/kg by intraperitoneal way (i.p.). To observe the effects of melatonin on levels of malondialdehyde (MDA), nitric oxide (NO), glutathione (GSH), glutathione peroxidase (GSH-Px), and superoxide dismutase (SOD) were measured from extracted skin tissue. The ratio of skin flap necrosis was compared among the experimental groups by using planimetry. MDA, NO levels were found to be higher in control group than melatonin administrated rat groups; while GSH, GSH-Px, and SOD enzymes activity were reduced. Melatonin administration to rats reduced MDA, NO levels and increased GSH, GSH-Px, SOD enzymes activity and also reduced the ratio of flap necrosis. 46In conclusion, these results show that both physiological and pharmacological concentrations of melatonin improve skin flap viability.